<

Об’єднають Нововолинську й Володимирську лікарні чи залишать одну кластерну: МОЗ оприлюднив проєкт спроможної мережі медзакладів Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:19 | 30.08.2022 / Володимир, Нововолинськ / , /
Перегляди
5045
/ 1 коментар

На Волині до спроможної мережі потрапить 14 лікарень. Серед них: 2 надкластерні лікарні, 4 кластерних та 8 загальних лікарень. Попередньо у проєкті МОЗу, який потребує затвердження Кабміну, зазначено, що статус кластерних на Волині надали медзакладам у Луцьку, Ковелі та Камені-Каширському. Доля Нововолинської та Володимирської лікарні остаточно не вирішена, розглядають можливий варіант їх об’єднання.

Ще у липні Верховна рада ухвалила законопроект №2347, який запускає наступний етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень, – повідомляє пресслужба МОЗу.

Попередньо у проєкті МОЗ, який ще є неостаточним і буде поданий на затвердження Кабінету Міністрів, на Волині до спроможної мережі потрапить 14 лікарень. Серед них – 2 надкластерні лікарні, 4 кластерних та 8 загальних лікарень.

Статус кластерних лікарень у Волинській області планують надати наступним медзакладам: Луцька ЦРЛ, Ковельське ТМО, Камінь-Каширська ЦРЛ. Дві лікарні у Луцьку – Центральна районна та Обласна дитяча клінічна лікарня матимуть найвищий статус – надкластерної. Ще 8 лікарень в області будуть загальними, та зможуть надавати лише найпростіші медичні послуги.

Щодо статусу кластерної лікарні у Володимирському районі, то ще достеменно не відомо, якому з медзакладів його нададуть. У проєкті МОЗу зазначено, що його отримає Волин. ТМО, але з приміткою (посилення ЗОЗ шляхом об’єднання). Що ймовірно попередньо передбачає об’єднання з Нововолинською лікарнею.

Своєю чергою на брифінгу 30-го вересня міський голова Володимира Ігор Пальонка повідомив, що має інформацію, що перевагу надають місцевому ТМО. На запитання журналістів про можливе об’єднання він додав, що це буде складно, адже різні бюджети, важко буде дійти спільної думки з депутатами обох громад. Тож він додав, що під час зустрічі із головою Волинської ОВА Юрієм Погуляйком, який якраз цього дня відвідував Володимирське ТМО, будуть його переконувати, щоб надали статус кластерної лікарні у районному центрі.

Генеральна директорка КП “Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання” Тетяна Ващук у розмові з інтернет-виданням “БУГ” зауважила, що наразі опубліковано лише попередній проєкт карти Волинського госпітального округу та госпітальних кластерів.

“Вважаю, що варто зачекати офіційного рішення та відповідної постанови, тоді можна буде давати коментарі стосовно присвоєного статусу. Наразі працюємо у звичному режимі, реалізовуємо заплановані зміни, зокрема ті, що необхідні для отримання статусу кластерної лікарні (придбання ангіографа та реконструкція приймального відділення). “

Нагадаємо, на останній позачерговій сесії депутати міськради Володимира проголосували за збільшення обсягу фінансування програми розвитку ТМО, виділивши на придбання ангіографа та реконструкцію приймального відділення 68 млн грн.

Також БУГ звернувся за коментарем до директора Нововолинської центральної міської лікарні Олега Шипелика, яка також розвивається останнім часом швидкими темпами та збільшує кількість і якість послуг та бореться за статус кластерної. Раніше їй був наданий статус опорної, тож за державні кошти там зробили капітальний ремонт приймального відділення та закупили томограф. Він розповів, що медзаклади кластерного типу, згідно з вимогами МОЗ мають надавати визначенні сервісні послуги: кардіологія, отоларингологія, дитяча хірургія, неонатологія, реабілітація, психіатрія, акушерство, гінекологія, неврологія, загальна хірургія, травматологія та ортологія, педіатрія, інфекційні захворювання та паліативна допомога.

Майже всі види цих послуг, окрім неонатальної, надаються в Нововолинській лікарні. Тож Шипелик зазначає, що оптимальним варіантом, було б об’єднати дві лікарні, щоб кожна розвивалась по своїх вибраних напрямках, адже реформа проводиться для того, щоб підсилити лікарні та якісно надавалися послуги. Тоді виграють обидва медзаклади.

Також БУГ отримав план з розвитку та відновленню закладів охорони здоров’я від МОЗу на 2023 рік, згідно з яким передбачається об’єднання медзакладів Володимира та Нововолинська в одну кластерну. Але це лише попередній проєкт, остаточну постанову затверджуватиме Кабінет Міністрів. Тож чи отримає якась окрема лікарня статус кластерної, чи відбудеться об’єднання медзакладів, побачимо згодом.

Довідково: Спроможна мережа будуватиметься за принципом госпітальних округів. Кожна область стане окремим госпітальним округом, який  свою чергу поділятиметься на кластери. В рамках одного госпітального округу лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні.  

Реформа передбачає, що  найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі більш складних проблем зі здоровʼям — пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги. 

Так, наприклад, вже з початку 2023 року, пацієнти з інсультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно у кластерних та надкластерних медичних закладах, в яких розташовуватимуться сучасні кардіо центри.

Читайте новини по темі:




один коментар
  1. Вирішується майбутнє Нововолинської лікарні – найпотужнішого медичного закладу Нашого округу. Технічно Нововолинська лікарня вже має всі параметри кластерної! !!!
    Платоспроможність, перевага в кількості ліжок, окреме інфекційне відділення та сучасне приймальне відділення – це все вже працює в Нововолинській центральній міській лікарні!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа