<

Обвинувачувальний акт зачитали бійцям 51-ї ОМБР у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:57 | 17.07.2015 / Володимир /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Чергове судове засідання над 21-м бійцем колишньої 51-ї ОМБР відбулося у Володимирі-Волинському 17-го липня. Цього разу присутні почули із уст ще одного військового прокурора Андрія Воєводи обвинувачувальний акт та визначилися з подальшим ходом судових засідань.

Отже, 17-го липня Володимир-Волинський міський суд розпочав основні слухання у справі військовослужбовців колишньої 51-ї ОМБР. У слуханні справи з’явилися двоє нових фігурантів – запасний суддя Олександр Лященко та старший прокурор військової прокуратури Південного регіону Андрій Воєвода.

Доречі, під час судового засідання, у якому прокурор Воєвода брав активну участь, він з’явився у цивільному одязі, що є порушенням Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, ст. 7 “Військова форма одягу, знаки розрізнення і відзнаки військовослужбовців”, а також Закон України “Про прокуратуру”.

DSC_0549
DSC_0564

Через запізнення у залу суду підозрюваного Василя Сої, суддя Леонід Канівець оголосив перерву, яка поступово перетікла в обідню перерву і фактично розгляд справи розпочався о 14:00.

Після обіду усі підсудні отримали пам’ятку з правами та обов’язками. Вони підтвердили суду, що з документом ознайомлені та дали згоду на продовження засідання в раніше зазначеному складі суду.

Адвокат Василь Нагорний подав клопотання про те, аби в суді обвинувачувальний акт читали в повному обсязі, а не частково. Мотивація – його підзахисні досі не можуть зрозуміти, в чому їх звинувачують.

Прокурор Андрій Воєвода  зачитав обвинувальний акт, що був складений 26-го грудня 2014 року у місті Запоріжжя. Процедура тривала більше години. Усім підсудним інкримінували “підозру у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.2, статті 28 та ч.3 409 КК України про відмову від несення військової служби за попередньою змовою групи осіб”.

DSC_0571
DSC_0579

В обвинувачувальному актів говориться, що протягом березня-квітня усіх підсудних було призвано на військову службу та направлено до військових частин. Для підсилення доказової частини прокурор зачитує витяг із присяги, де говориться, що вони зобов’язалися “до кінця виконувати накази та поставлені завдання”.

15-го липня 2014 року на виконання розпорядження командувача сектором, бійці прибули на околиці Свердловська Луганської області. Впродовж 15-25-го липня опорний пункт неодноразово обстрілювався незаконними бандитськими формуваннями. Адвокат Васильєв уточнює, що це так звані ЛНР та ДНР.

25-го липня бійці здали боєприпаси, завантажилися у КАМАЗи та залишили опорний пункт. За декілька кілометрів їх перепинили та взяли в полон. Ще за декілька днів – перемістили у Російську Федерацію, а потім, за домовленістю, повернули в Україну.

“Наведені дії… органами досудового розслідування кваліфіковано як  правопорушення, передбаченого ч.2,  статті 28 та ч. 3 статті 409 КК України про відмову від несення обов’язків військової служби за попередньою змовою групи осіб”, – резюмується в Акті. Документ має обсяг 24 сторінки.

Далі, по процедурі, суддя ще раз звірив дані обвинувачуваних та переконався, що усі зрозуміли суть Акту та запитав, чи визнають себе винними підсудні. Усі як один, хлопці сказали: “Ні, не визнаємо” та погодилися давати покази у суді.

При встановленні подальшого ходу судового засідання прокурор Воєвода подав клопотання про те, що вважає за доцільним спочатку опитати підозрюваних, потім – свідків, і лише в кінці – досліджувати необхідні документи та матеріальні докази.

Адвокат Оленченко заперечив та запропонував почати із дослідження документів та речових доказів. нагадаємо, на попередньому засіданні суд ухвалив клопотання захисників та надіслав ряд запитів про надання СБУ та військовими частинами документів, необхідних для встанвлення істиного перебігу подій. Однак, наразі документи в суд не надіслані.

DSC_0594
DSC_0596
DSC_0597

Василь Нагорний говорить, що законом не встановлено граничні терміни надання цих витягів.

Суд задовільнив клопотання правозахисників та вирішив розпочати справу із дослідження документів та речових доказів.

Адвокат Нагорний запропонував судді завершити на даний момент судове засідання, так як 17-го липня у суді були відсутні двоє адвокатів. Гіпотетично, вони могли мати якісь клопотання чи відводи, важливі для лінії захисту.

Суддя Канівець погодився із думкою правозахисника та завершив засідання суду. Наступне призначено на 20-те серпня 2015-го року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа