<

Об’єднання Володимира-Волинського і Зарічанської ОТГ: позиція міста та громади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:48 | 26.01.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
21
/ Коментарі відсутні

24-го січня у Києві у Міністерстві розвитку громад та територій України відбулась нарада щодо обговорення проблемних питань та визначення шляхів спільної роботи у напрямку децентралізації, під час якої підняли тему можливого приєднання до Володимира-Волинського навколишніх ОТГ.

Взяли участь у нараді перший заступник міського голови Володимира-Волинського Ярослав Матвійчук, голова Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка, голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик та представники інших ОТГ області.

Розглянули на засіданні пропозицію Волинської ОДА щодо приєднання Зарічанської ОТГ до Володимира-Волинського.

Нагадаємо, що на засіданні робочої групи області Зарічанську ОТГ вирішено було приєднати до Володимира, створивши Володимир-Волинську міську ОТГ. При цьому ні представників міста, ні ОТГ на засідання не запросили.

Проте, якщо подібне рішення щодо об’єднання керівництво міста розглядає більше схвально, то в Зарічанській ОТГ виступили проти об’єднання.

Позиція Зарічанської ОТГ

На своїй сторінці у фейсбуці Ігор Пальонка розповів, що 29-го січня скликає з цього питання позачергову сесію. Він зазначив БУГу, що у громади високий рівень спроможності і за всіма критеріями вона відноситься до самодостатніх громад: як за кількістю дітей дошкільного і шкільного віку, кількістю населення в громаді, коефіцієнтом дотаційності, нерозривністю території. Єдине, що не відповідає критерію – площа громади. Вона є меншою, аніж в критеріях.

Проте за кілька років існування громади вдалося вирішити питання, які не вирішувалися десятиліттями: встановлення вуличного освітлення в селах, оновлення тепломережі, нове водопостачання, нові дороги і т.д.

Залежно від кількості населення у тому чи іншому селі громади, кошти загального бюджету громади розподіляються рівномірно між селами, зазначає Пальонка.

“…Попри надані мною аргументи, підтримку членів асоціації ОТГ, робочою групою міністерства було підтримано пропозицію Волинської ОДА, щодо об’єднання нашої громади з містом.

Це ще раз довело, що в прийнятті рішень, особливо таких, державні чиновники не дотримуються принципів законності, демократичності та не враховують думку громадян.

Сільські громади, які повірили в реформу децентралізації, були її мотором, відповідають критеріям спроможності, не мають права на подальше існування, а інші, які стояли осторонь реформи, отримують великі перспективи для розвитку”, – написав Ігор Пальонка у фейсбуці.

Позиція Володимира-Волинського

Рішення Волинської ОДА про об’єднання не суперечить позиції керівництва міста.

Перший заступник міського голови Володимира-Волинського Ярослав Матвійчук, наголосив, що Зарічанська громада має чимало спільних напрацювань з містом в розвитку соціально-економічних відносин, працює за міжмуніципальними угодами про співробітництво в галузях освіти, медицини та житлово-комунального господарства. До того ж у Володимирі-Волинському функціонує єдиний в області міськрайонний ЦНАП, де надають послуги мешканцям громад району.

“Міста обласного значення у Волинській області починають доєднувати дотичні громади. Зарічанська ОТГ фактично влилася в місто. Для прикладу, доїхати на Федорівку можна через місто, учні з Заріччя ходять до школи №1. Зараз прийнято зміни в законі про освіту, тобто це може бути один освітній округ. Є позитивні приклади в будівництві спільних інфраструктурних об’єктів, коли ремонтували дорогу, яка була в місті і ще частина – на балансі громади. Крім того треба реалізовувати великі інфраструктурні проекти, важливі для міста і Заріччя, у нас є також спільні питання екологічнго характеру.

Звичайно, місто повинно створити всі умови для розвитку тих населених пунктів, які будуть долучатися, зі збереженням усіх гарантій щодо усіх інфраструктурних проектів, освітніх, медичних, соціальних та інших напрямків”, – розповів перший заступник БУГу

Читайте також: «Я вважаю, що це Володимирщина» – Саганюк про Зарічанську ОТГ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер