<

Володимир-Волинський міський суд вдруге відмовився призначати справу бійця 51-ї ОМБР Віктора Котика до розгляду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:37 | 30.03.2016 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

30-го березня на підготовчому засіданні по справі бійця 51-ї ОМБР Віктора Котика, якому інкримінують скоєння злочину за ч.3, ст 407 КПК України (самовільне залишення військової частини), суддя Пікула вдруге повернула кримінальне провадження разом з обвинувальним актом військовій прокуратурі Луцького гарнізону. В ухвалі, винесеній судом, вказано, що під час складання обвинувального документу прокуратурою “було порушено конституційні права підозрюваного”. Від себе суддя додала, що “пора завершувати цю справу і припинити тероризувати хлопця”.

Справа Віктора Котика у суді першої інстанції слухається вже вдруге. Апеляційний суд Волинської області повернув 18-го листопада 2015-го року повернув обвинувальний акт прокуророві та ухвалив визначити точний час, мету та мотиви скоєння правопорушення підозрюваним. Окрім того, зважаючи на те, що боєць отримав під час проведення АТО контузію та черепно-мозкову травму, суд зобов’язав обвинувачення, згідно зі ст. 290 та ст. 293 КПК України, процесуальні дії проводити за участю захисника.

Захисник Василь Нагорний заявив клопотання, у якому вказав, що при врученні його підзахисному нового обвинувального акту, захисника Котику надано не було.

Окрім того, адвокат вказав на те, що військова прокуратура чотири місяці змінювала фактично два речення у документі, причому зробили це формально. Точним часом залишення бійцем частини визначено добу – з  00:00:01 по 23:59:59 21-го грудня. Мотиви та мету залишення частини обвинувачення так і не визначили.

До речі, Віктор Котик ще досі не демобілізований. Причина – втрата майна, дорученого бійцеві. У військовій частині не приймають його рапорт на звільнення та не підписують обхідний лист, вимагаючи сплатити за матеріальні цінності 10-ть тисяч гривень. Хлопець каже, що таких коштів не має, тому і не може оформити відповідні документи.

Оригінал обвинувального акту, надісланий незаконно Василю Нагарному через Волинську колегію адвокатів, містить дату 18-те лютого 2016-го року. Котику ж вручили оригінал документу вже із датою 24-го лютого.

У клопотанні захисту вказано, що “підозрюваний, не маючи чіткого формулювання обвинувачення та доступу до всіх матеріалів провадження не мав можливості реалізувати права, передбачені ст. 42 КПК України по наданню доказів своєї невинуватості слідчому”. Окрім того, Василь Нагорний каже, що права його підзахисного були порушені і по “Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”.

Отже, боєць, нагороджений за знищення ворожої колони, контужений, з черепно-мозковою травмою, побувавшому в полоні та з сильним посттравматичним синдромом, визнаний в серпні 2015-го року ВЛК “придатним до військової служби”. Хлопець за декілька місяців схуд майже на 20-ть кілограмів, погано спить ночами та ще й змушений тягатися по судам та слухати необгрунтовані звинувачення військової прокуратури.

” Думаю це певно таки фініш . Чи буде апеляція? Не знаю і не боюсь! Зараз прошу волонтерів та побратимів цього бійця- допоможіть йому повернутись в реальне життя, оформити документи, отримати статус УБД. Бо якось нагороджений за бій в АТО – не має статусу УБД – трохи дико. Але знайте, там проблема не юридична, а моральна, медична і психологічна!”, – написав на своїй сторінці у Facebook  адвокат Віктора Котика Василь Нагорний.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер