<

Нову форму співпраці влади і громади обговорили на семінарі у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:55 | 16.02.2017 / Володимир / , , /
Перегляди
1
/ коментарів 5

15-го лютого у приміщенні Володимир–Волинської міської ради пройшов  семінар “Бюджет участі: співпраця влади і громади”.

На захід ініційований виконавчим комітетом міської ради були запрошені представники громадських організацій, депутати міської ради, громадські активісти, голови та члени ОСББ та ініціативні групи. Організаторами та, по сумісництву, лекторами семінару виступили виконавчий директор фонду Ігоря Гузя “Прибужжя” Борис Карпус та виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк. 

Громадський бюджет – це кошти, які виділяються з місцевого бюджету на реалізацію будь яких проектів жителів тієї чи іншої адміністративної одиниці. Зазвичай проекти розглядаються на спеціальних комісіях, а потім переможців визначають жителі міст за допомогою голосування, – розпочала свій виступ Валентина Степюк.

Ідея громадського бюджету з’явилась ще наприкінці 19-го сторіччя в Бразилії, але вона актуальна й досі. Для громади це можливість вказати владі на основні проблеми міста, вирішити те, що актуальне.

Різниця між проектами, які подаються на розгляд в рамках громадського бюджету та тими, що приймають участь у різних конкурсах полягає в тому, що:

  • автори ідеї не отримують жодної матеріальної винагороди;
  • органи місцевого самоврядування не визначають переможців, це робить громада;
  • проекти реалізуються силами структурних підрозділів органів місцевого самоврядування.

Процес реалізації проектів в рамках громадського бюджету відбувається в декілька етапів:

  • перший – подання проектів. Автор залишає проектну заявку в електронному вигляді або у пункті супроводу бюджету участі;
  • другий – розгляд ідей. Виконавчі органи розглядають проекти (автор в цей час може вносити правки в проект);
  • третій – голосування. Автори рекламують свій проект, а жителі міста голосують за той, який їм сподобався більше. Голосування може проходити як онлайн, так і у пунктах супроводу бюджету участі;
  • четвертий – виявлення переможців. Перемогти може декілька проектів, якщо на їх реалізацію вистачає передбачених в бюджеті участі коштів.
  • п’ятий – реалізація проекту.

Після виступу Валентини Степюк присутні на семінарі в своїй більшості підтримали ідею запровадження бюджету участі у Володимирі-Волинському. Але, враховуючи, що бюджет міста на 2017-ий рік вже сформований, цю ідею доведеться втілювати вже з наступного року.

В Україні бюджет участі запроваджений в багатьох містах. Так, наприклад, у Вінниці мешканці пропонували встановлювати світлофор та пішохідні переходи, облаштувати дитячі майданчики та встановити відеокамери у школах. Перемогу здобули 5-ть великих проектів та 6-ть малих. В Полтаві реалізовано 58-ім проектів на загальну суму більше ніж 9-ть мільйонів гривень. У Рівному на бюджет участі у 2017 році виділено 10-ть мільйонів гривень, містяни подали 45-ть проектів, з яких 34-ри допущено до голосування.

Подібних прикладів досить багато, головне, що варто пам’ятати, що бюджет участі – це механізм вирішення найбільш актуальних проблем міста, який додатково допомагає налагодити співпрацю органів місцевого самоврядування з населенням.

Детальніше про сам проект бюджету участі, на прикладі міста Києва розповів виконавчий директор фонду “Прибужжя” Борис Карпус. Так у столиці передбачений загальний обсяг видатків на реалізацію проектів на 2017 рік становить 50 мільйонів гривень. Мінімальний вік автора проекту – 16-ть років, а максимальна вартість – 1 мільйон гривень. Проекти можуть стосуватись практично всіх галузей життя громадян (спорт, безпека, благоустрій, культура, туризм тощо).

Як Ви бачите запропонувати свій проект може практично кожен житель Києва та у будь якій галузі, – зазначив Борис Карпус.

В завершальній частині свого виступу керівник фонду “Прибужжя” ознайомив присутніх з документами, які потрібно заповнити авторам проектів у Києві, щоб їх ідея була розглянута та звітними документами, за які відповідають виконавці проектів-переможців.

Додаткова інформація:

Електронна адреса Асоціації місцевого самоврядування:  amsp.bug@gmail.com

Електронна адреса фонду Ігоря Гузя “Прибужжя”: fpb.volyn@gmail.com

Сайт: www.fpb.org.ua

Презентація Бюджету участі міста Києва




коментарів: 5
  1. яка там форма співпраці влади та громади – буде так як скаже папа – а всі депутати від влади БПП , від Батьківщини , від Свободи , частина від нашого Краю , майже всі від Укропу та часом хтось від Самопомочі за це проголосують , і це вже стало у Володимирі системою , так що шановні добродії Карпук та Степюк не вішайте лапшу нам на вуха.

    • Шановний 111 ! Оце для того, щоб усякі папи не керували нами і вводиться бюджет участі громади. Ви ж самі можете подати ідею-проект, а потім шляхом голосування простих громадян обереться найкращий проект, і його реалізацію зможете контролювати самі. Уся Європа уже давно використовує такий громадський бюджет. Так що краще подавайте розумні ідеї-проекти! А критикувати будь-яку ідею легко. Робити – важко.

        • То Ви об’єднуйте навколо себе активістів і ліквідовуйте оту ж…пу. Не сидіть і не чекайте, що хтось прийде і наведе порядки. Самі рухайтесь, вперед!

  2. Цілий рік команда Сільського Ревізора мандрувала по найвіддаленішим куточкам аграрної України, щоб пересвідчитися: село жило, живе та буде жити. Тепер настав час запросити героїв наших ревізій на червону доріжку! Візьміть участь голосуванні та оберіть Село Року 2016! SilskiyRevizor.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер