<

Нові здобутки гімназистів із Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:41 | 18.04.2015 / Володимир /
Перегляди
16
/ Коментарі відсутні

Учні гімназії імені Олександра Цинкаловсього десятикласник Роман Шурін та одинадцятикласник Андрій Потурай – хлопці не звичайні.

Коло їхніх захоплень надзвичайно широке – точні і природничі науки, мистецтво і спорт. Та приводом познайомитися і побалакати стали здобутки хлопців на всеукраїнському етапі олімпіади з екології. З цих еко-змагань Роман повернувся, посівши друге місце, а Андрій – третє, – пише газета Слово Правди

З екологічної олімпіади, яка в Україні відбувається ось уже п’ятий рік, гімназисти втретє поспіль привозять призові місця. Готує учнів до цього ціла команда педагогів природничого циклу – вчитель фізики Майя Степанченко, хімії Наталія Козік, біологія Ольга Бондарук. Мати міцні теоретичні знання і успішно написати тести та завдання трьох рівнів складності – це лише половина роботи. Адже кожен учасник олімпіади мусить розробити екологічний проект, підготувати до нього постери й плакати і зуміти своє дослідження «захистити». «Поки стоїмо з цими постерами, через нас проходять вісім різних комісій, які оцінюють за різними параметрами, задають питання, – розповідають хлопці. – Голова журі спілкується з учасниками англійською, адже таким чином він відбирає конкурсантів для міжнародної олімпіади».

Роман, готуючись до участі, досліджував можливість очищення грунту і вод біля промислових об’єктів з допомогою очерету. Каже, такий спосіб досить вигідний, дієвий та перспективний. І в нашій місцевості його можна застосувати, наприклад, засадивши цією рослиною територію довкола териконів і шахт. Андрій же вивчав вплив роботи місцевої птахофабрики на довкілля. Визначив: найбільше цей вплив відчутний в атмосфері, в яку потрапляють викиди сірководню та второводню. Ці дослідження хлопці успішно представили на всеукраїнському рівні.

Та екологія – не єдине їхнє захоплення. Андрій у цьому ж навчальному році встиг посісти третє місце на обласному етапі олімпіади з астрономії і взяти участь у міських олімпіадах з багатьох інших предметів – фізики, хімії, математики, географії. Роман теж представляв гімназію у місті на олімпіадах з географії та фізики, а з області привіз призові місця, друге та третє, з хімії та біології відповідно. А ще обоє хлопців встигли закінчити художню школу, Андрій, крім цього, й музичну по класу фортепіано. Крім цього, юнак захоплюється інтелектуальним спортом – має перший розряд із шахів, в які грає із чотирьох років.

Уже цього року Андрій Потурай залишить гімназійні стіни. Своє майбутнє бачить чітко: вступатиме до Київського політехнічного на біотехнології. А Роман ще має попереду один рік, за який може збагатити список власних і шкільних досягнень на багато пунктів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер