<

Нові правила заповнення бюлетенів: голова Володимир-Волинської ТВК роз’яснила, як не помилитися

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:45 | 25.10.2020 / Інтерв'ю, Володимир / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

25-го жовтня в Україні відбувається місцеві вибори. Голова Володимир-Волинської ТВК Оксана Кротач напередодні дала кілька порад мешканцям міста, які прийдуть голосувати, як правильно заповнювати бюлетень і не помилитися.

Насамперед, зазначає: на виборчі дільниці МОЗ рекомендує приходити у захисних масках, рукавичках, мати свою ручку, само собою мати паспорт чи ID-карту (без приписного листа), або тимчасове посвідчення особи.

“МОЗ рекомендує потурбуватись про власне здоров’я та мати власний антисептик, хоча й Володимир-Волинська міська рада та Зарічанська ОТГ забезпечили антисептиками виборчі дільниці по мірі можливості. Рекомендовано скористатися антисептиком до і після відвідування виборчої дільниці.

Закупили маски, рукавиці, дезинфікуючі миючі засоби, захисні костюми: одноразові халати та комбінезони для виїзду до людей, які перебувають на самоізоляції”, – каже Оксана Кротач.

Виборцю видаватимуть 4 бюлетені: для голосування за кандидата на посаду депутата Волинської обласної ради (світло-блакитного кольору), на посаду депутата Володимир-Волинської районної ради (світло-салатового кольору), на посаду депутата міської ради (світло-жовтого кольору) та на посаду міського голови Володимира-Волинського (світло-рожевого кольору).

БУГ раніше інформував, як виглядатимуть бюлетені для вибору мера та міських депутатів у Володимирі

Місто поділене на 4 виборчі округи.

– Тим, хто вперше буде голосувати, розкажіть, як це відбуватиметься.

– Перш за все, на дверях буде стояти черговий, який безконтактно вимірюватиме температуру, проведе чи вкаже, куди проходити далі. Виборець підходить до столу, де показує членам ДВК документ, що посвідчує особу, МОЗ рекомендує не передаючи з рук в руки. Далі відмічається, що виборець отримав бюлетень за зазначеною адресою.

Після цього отримується виборчий бюлетень. На ньому буде контрольний талон, який лишається у члена виборчої дільниці. Зауважую, що відмітка свого вибору волевиявлення робиться лише у кабінці для голосування і ні в якому разі – поза нею. Бюлетень потрібно нести у згорнутому вигляді до загального ящика.

– Як правильно заповнити бюлетень?

– Вже виникають питання, чому у списку біля якогось із числа кандидатів – порожньо. Пояснюю – кандидат у певні строки зняв свою кандидатуру.

Правильним вважається бюлетень, якщо позначка зроблена навпроти партії, яку обирає людина та зазначений номер кандидата навпроти списку кандидатів.

Відмітка повинна добре розпізнаватися. Це можуть бути хрестик, галочка, сердечко, сніжинка. Головне, аби не було затушована вся площа клітинки.

Якщо голос буде проставлений навпроти політсили, а кандидат буде обраний із іншої партії, то голос буде зарахований лише політсилі.

Якщо сплутали праву і ліву колонку, то голос можуть зарахувати лише політичній силі.

Якщо виборець відмітив дві політсили, обом голос не зарахують. Якщо виборець зробив відмітку галочкою, хрестиком, тільки на бюлетені з правого боку (біля списку кандидатів), то цей бюлетень теж буде вважатися недійсним – він заповнений неправильно, тому що невідомо, кому виборець віддав свій голос – туди потрібно проставляти номер.

Якщо виборець не відмітив жодної партії, але поставив номер навпроти кандидата, то бюлетень є недійсним, такий голос не зараховується нікому. Якщо номер, проставлений навпроти кандидатів, перевищує їхню кількість, бюлетень також вважається недійсним.

– Чи можна заповнювати писаними цифрами?

– Можна заповнювати не по трафарету, аби воно добре і чітко читалося.

– Якщо номер кандидата – однозначне число, чи обов’язково вписувати нуль в комірку перед самою цифрою?

– Ні, але такий голос також зарахують.

Читайте також: Як правильно заповнити бюлетень та голосувати в умовах карантину: виборцям нагадали правила поведінки на дільницях

Місцеві вибори 25 жовтня: як правильно заповнювати бюлетень нової форми

ЦВК показала у відео, як правильно заповнювати бюлетень на місцевих виборах




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок