<

Невчасна ПЛР-діагностика, неефективні експрес-тести, «скидання» системи охорони здоров’я на місця призвели до невтішної ситуації – санлікар Валерій Онищук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:19 | 29.04.2020 / Інтерв'ю, Володимир, Нововолинськ / /
Перегляди
8
/ коментарі 3

Станом на сьогодні система охорони здоров’я України не в змозі забезпечити своєчасного діагностування коронавірусу, відсутня потрібна реакція на забезпечення непоширення вогнищ інфекції, – впевнений у минулому керівник санепідемстанції у Володимирі, фахівець зі стажем, а сьогодні – завідувач Володимир-Волинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» Валерій Онищук. Система знесилена, а все тому, що впродовж років санітарно-епідеміологічна галузь свідомо знищувалася.

Так, після реформи СЕС 2012-2016 років роботу змушені були шукати тисячі українськіх спеціалістів, санітарних лікарів, фахівців. Безперечно, санітарно-епідеміологічна галузь потребувала реформування, але не звільнення тисяч спеціалістів, яких бракує сьогодні, під час спалаху коронавірусу. Центр громадського здоров’я, який існує сьогодні, не може справитися з проблемою через недостатнє фінансування, брак кадрів і якісного керівництва, розповідає Онищук.

Далі весь текст – пряма мова:

«Систему охорони здоров’я скинули на органи місцевого самоврядування. Це дуже велика помилка»

Наша країна втратила дуже багато в цих питаннях, бо систему охорони здоров’я скинуто на місцеві органи влади. У державі, де 70% населення отримує субсидії і має в хатах учасників бойових дій, система охорони здоров’я не може скидатися на органи місцевого самоврядування. Вона повинна мати вертикаль від державних органів і міністерства охорони здоров’я. Це дуже велика помилка. Народ практично не має права жити. Він не має достатньо коштів, щоб оплатити навіть будь-яку медичну послугу.

У Білорусі залишили стару систему. Вони практично зберегли всю санітарну службу з контролюючими функціями, та, яка була колись у нас. А головне – санслужби забезпечили лабораторіями і обладнанням, де можна вчасно діагностувати захворювання. На сьогоднішній день вони не мають проблем з цим.

А що ми маємо на сьогоднішній день в Україні? Наскільки я знаю, наша область отримала ПЛР років 10 чи 15 тому. Ми отримуємо результати ПЛР-дослідження на 3-7 день після взяття аналізів. У найліпшому випадку – на 3-5-й день.

От ви собі уявіть: якщо лікар, який був в контакті з хворими особами, а такий контакт виключити на 100% неможливо, не може отримати вчасного діагностування, скільки такий лікар ще обслужить пацієнтів?

За одним з наказів МОЗ (МОЗ №663, який діяв тиждень, потім до нас прийшов другий наказ – №722) написано чітко, що лікар повинен виконувати обов’язки до тих пір, поки у нього не з’явиться симптоматика.

Ніхто цього до сьогоднішнього дня не змінює. Перевірку лікарів щотижнево, якщо навіть у них немає симптомів, не вводять.

Не зважаючи на те, що дають статистику, ймовірно 20% медичного персоналу вже на сьогоднішній день заражено.

«Статистика по захворюваності повинна подаватися не в абсолютних числах»

Про яке керівництво можна говорити, якщо задається запитання головному державному санітарному лікарю України: «Яка захворюваність по COVID-19 є в Україні?», а він дає таку відповідь: «Дивіться, що у нас 50% реанімаційних відділень вільні». Я вважаю, що сьогодні ситуація доходить до абсурду.

Крім того, статистика по захворюваності не повинна подаватися так, як вона подається сьогодні. Вона повинна була б подаватися не в абсолютних числах, а у відносних. Є показники захворюваності, показники смертності, треба вираховувати…

Ви зустрічали інформацію і повідомлення про те, що в регіони, де більше випадків захворювань, були привезені ПЛР-апарати? Ми вже практично 40 днів на карантині. Скільки він (головний санітарний лікар, ред.) придбав тест-систем? Нам давали на Волинь на 30 днів 7 тисяч тестів. Що таке 7 тисяч тестів?

Навіть коли повставало питання придбання експрес-тестів. Ну вибачте, придбати експрес-тести для визначення вагітності… Купляємо те, що є. Бо немає чіткої вказівки і системи. Ви бачите, що з Італії також повертають експрес-тести назад, бо вони кажуть, що китайські.

Щодо статистики, яка подається. Подумайте: в Києві живе нехай 2,5-3 мільйони населення, так? І в них є 1200-1500 інфікованих. І Чернівецька область. Населення тут зовсім менше. Захворюваність там набагато вища. Тому статистика не повинна даватися в абсолютних числах. Нас так вчили, це третій курс медичного інституту.

Робота по ліквідації COVID-19 нескоординована. Три штаби організовуються. Ну схаменіться, повинен бути один-єдиний штаб, повинна бути одна-єдина вказівка.

«Бездіяльність або невміле керівництво призводить до фатальних наслідків»

Якщо подивитися на ситуацію з захворюваністю в країні, то найбільше випадків на чисельність населення спостерігається у Чернівецькій області. У головного санітарного лікаря повинен бути резерв осіб, які мають виїхати в цю область. Він повинен був би приїхати туди зі своїми спеціалістами, не з метою контролю, а з метою віднайти, де була допущена помилка і чому існує таке поширення захворюваності.

Чернівецька область повинна була б вже бути закрита для будь-якого в’їзду-виїзду, не зважаючи ні на що.

«В Україні не виготовлятимуть вакцин, а науковців, які могли б зробити напрацювання, недофінансовують»

На сьогодні я не почув, щоб з міністерства була сформована група, що виїхала. Ну, МОЗ практично кинутий на виживання. Я не бачив ні разу виступів наших академіків, академія мирно практично ліквідовується, вона недофінансована.

І, якщо судити по тому, як фінансуються на сьогодні вищі наукові центри, в тому числі, Національна Академія Наук. Вона існує до тих пір, на мою думку, доки живий Патон. Ми, практично, втрачаємо усе. І якщо подивитися, то це відслідковується від часів закінчення президенства Кучми. А при Кучмі було підписано певні документи, якими забороняється виготовлення вакцин в Україні.

– Як це?

Ось так, було підписано. Я за останні роки, скільки тут працюю, не бачив вакцин, які випускаються в Україні. А у нас були нормальні вакцини.

Я не великий фахівець у даних питаннях, але якщо в МОЗ будуть сидіти люди, які думають, що прийшли заробляти гроші, а їх там практично, як я зрозумів, дві третіх, які сидять на певних потоках, то… краще не буде.

Я диву даюсь: вони, коли виступають на публіку, напевно, знаходяться в іншому зовсім світі.

На сьогодні він нічого не зробив, той головний державний санітарний лікар. На мою думку, він міняє тільки краватки.

– Яка ваша роль під час пандемії коронавірусу?

Працюємо з тими, що перетнули кордон. Ми повинні працювати разом. Добре, що підключилась Нацполіція, бо на початках ми змушені були виїжджати та вручати тим, хто пересік кордон, пам’ятки. В перші часи значній частині цих людей навіть не давали інформаційної згоди.

Друге питання – ми мусимо встановити коло контактних осіб, адже дуже багато залежить від кола контактних. Якщо ми випускаємо з кола контактних будь-яку особу, то, можливо, будемо мати інше вогнище захворювання. По наказу міністерському в нас чітко написано, хоч його також треба вже міняти, що за контактними ведеться тільки медичне спостереження за станом здоров’я.

Яке медичне спостереження? Ти вдома, на самоізоляції, маєш повідомити про своє здоров’я по телефону. Я прекрасно розумію сімейного лікаря, який не виїде до пацієнта, адже він має дітей, але при цьому не має ніякої страховки по медицині, йому ніхто не заплатить за виїзд.

Тому, я рахую, що при появі в сім’ї хоча б одного підтвердженого хворого на коронавірус, є необхідність обстежувати всіх контактних. І мови не може бути.

«Щодо тестування медичних працівників – тут має бути особливе відношення»

До медичних працівників має бути особливе відношення. Наводжу вам простий елементарний приклад: людина поступає в лікарню, допустимо, не з пневмонією, а з бронхітом. Хто його знає, чи в неї не виявиться COVID-19?

Коло медичних працівників, які контактували з тією людиною, необхідно обстежити. Треба обстежити пацієнтів, які були в контакті, бо в нас немає одномісних і люксових палат, обстежити лікарів, медичний персонал. Від санітарок, лікарів,а далі йдуть і лабораторні обстеження, навіть рентген.

– Що ви можете сказати про ситуацію в Нововолинську?

В Нововолинську ситуація доволі складна. Вона доволі складна й у Володимирі, адже, якщо так піде, то медикам Володимира доведеться забирати частину на себе.

У нас, до речі, введена така тактика, що всіх, хто з пневмонією та бронхітом, обов’язково тестують на ПЛР. За це трошки отримали нездалих відгуків про нас, але цю тактику, думаю, не в праві припиняти.

Найбільша біда – отримувати результат на 3-7 день після тестування. А по експрес-тестах, ті, які ми отримували… Називається так: експрес-тести ми закупили, а згідно інструкції вони – для вагітності (жартує).

«Вже не буде так, як колись, що була пандемія через кожних приблизно 100 років»

– Які ваші прогнози надалі? Бо зараз лунають абсолютно різні цифри: рік, два подібного життя.

Якщо судити, ми і в подальшому будемо мати епідемії. Тільки недавно мали епідемічний підйом по гострих респіраторних вірусних інфекціях, декілька років – один, потім другий. Вже не буде так, як колись, що була пандемія через кожних приблизно 100 років. 1710-й, 1820-й, 2020-й рік, холера, чума, іспанка, а разом з нею була епідемія холери, епідемія сипного тифу плюс епідемія дизентерії разом з іспанкою йшла. Практично дві третіх війська, так скажемо, помирали від сипного тифу і дизентерії на території України.

Прогнози надалі – моя думка. Одне можу сказати, що Володимир, дасть Бог, якщо буде скоординована дія, яка є на сьогоднішній день, органів місцевої влади, поліції і медиків, біда зачепить, але не сильно.

Спалаху у Володимирі-Волинському та районі я не бачу.

Якщо буде відкриття кордонів, частина наших людей від’їде. Приїзд, в основному, зменшується, бо ми маємо щоденні списки, то вони вже зведені, коли раніше ми мали по 30 осіб в день по приїзду, то зараз йде 3, 5, 7… по місту і по району кожен день. Вже й не дуже хто спішить їхати.

– Наскільки результативний скринінг?

Скринінг на трасі? Ну, скажу чесно, то буде залежати в першу чергу від людей, які будуть стояти на скринінгах. Друге – від тих, хто перетинати буде ту територію, бо не виключена можливість, що буде їхати особа без потреби. Але температура 37-37,2 не відноситься згідно наказу МОЗ до підозри на COVID-19.

Воно дасть своє.

– Чи варто продожувати карантин?

Карантин треба було вводити. І він необхідний, щоб попередити захворювання.

Ми завжди по Володимиру воювали з відділом освіти і з певними установами, що треба вже ввводити карантин (під час спалахів ГРВІ, ред.), не тягнути до 20% захворюваності серед дітей на грип. І хай хоч один з батьків мені скаже, що ми чинили неправильно.

– То карантин варто подовжувати далі, після 11-го травня?

Є необхідність визначити області, де необхідні обмеження. У деяких місцях є можливість виходити з карантину, але при умові, що ми будемо мати відповідне тестування, яке не буде тривати 3-7 днів, і щоб ми могли виявити швидко контакт, визначити коло контактних і його замкнути.

Нехтування карантинними заходами призводить до того, що є багато контактних осіб. Крім того, деякі особи, в яких виявили коронавірус ( у Володимирі-Волинському та районі, ред.) не змогли дати чітку відповідь по колу контактних, не зважаючи на те, що проводилось опитування окремих осіб і в присутності поліції. Часто люди не пам’ятають.




коментарів: 3
  1. Кількість медпрацівників, які вже інфіковані, говорить про те, що їх не навчили, як необхідно правильно користуватись спецодягом! Подивіться в ютубі, який тренінг проходили італійські лікарі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця