<

Немає необхідного укриття: у Зимнівській громаді хочуть призупинити навчання в одній зі шкіл, однак мешканці проти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:10 | 9.07.2022 / Володимир / , , , /
Перегляди
4467
/ коментарі 3

У селі Селець Зимнівської громади хочуть тимчасово, на період війни, закрити місцеву школу. Це пов’язано з тим, що у навчальному закладі немає укриття. Однак жителі проти. Свої думки люди висловили на громадських слуханнях, що пройшли вкінці червня.

Участь в обговоренні взяли вчителі, які працюють в цьому навчальному закладі, батьки школярів, голова громади В’ячеслав Католик, староста Селецького старостинського округу Ольга Антонюк, представниця управління освіти Зимнівської громади Юлія Степанюк та представники сільської ради.  

На слуханнях, представники управління освіти ОДА ознайомили присутніх з вимогами профільного Міністерства, згідно з якими у новому навчальному році планують організувати очний навчальний процес. Відтак, школи під час воєнного стану зобов’язані мати укриття, підвальні приміщення або ж бомбосховища. Якщо ж їх немає, то навчання можливе лише в дистанційній формі.

Проте, школа в селі Селець, одна з тих, хто не має безпечного місця сховку, в разі ракетного удару. Тому й виникло питання щодо призупинення діяльності навчального закладу на період війни.

Присутній на слуханнях голова громади В’ячеслав Католик запевнив, що наразі є лише два варіанти: або ж тимчасове призупинення роботи навчального закладу і відвезення дітей шкільним автобусом до опорної школи в Зимному, або ж дистанційний процес навчання.

“В умовах війни ті школи, які не мають підвальних приміщень укриттів чи бомбосховищ заборонено відкривати. Вони мають бути закриті. Ще може бути укриття, яке розташоване на території, близьке до школи. Це відстань до 100 метрів, щоб у випадку звучання сирени можна було швиденько зібратися і встигнути туди забігти. Але в цій школі немає й такого укриття. Ми можемо організувати перевезення дітей шкільним автобусом до опорного навчального закладу в Зимному.

Там є підвальне приміщення, обладнане усім необхідним для тривалого перебування. Площа цього приміщення дозволяє перебування там такої кількості учнів і вчителів. В іншому випадку діти, які відвідують цю школу, змушені будуть навчатись дистанційно”, – наголосив Католик.

Батьки, своєю чергою гостро сприйняли пропозицію закриття школи, навіть, якщо й тимчасове. Вони наводили різні аргументи і ставили питання, які їх хвилювали:

“Чому не можна збудувати бомбосховище чи укриття, адже закрити школу найлегше?”. “Не дешевше буде не ганяти автобус туди-сюди, коли паливо дуже дороге, а збудувати укриття, яке вже буде на десятки років?”. “Де гарантія, що школу потім, після закінчення війни відкриють? Бо розмови про її закриття ведуться вже 5 років. А школа в нас хороша, з сучасним ремонтом і оснащена усім необхідним матеріально-технічним обладнанням”. “В нас нема активних бойових дій, то навіщо закривати школу?”.”Діти, які ходять в початкову школу, де будуть чекати на автобус, який їде в 17:00″

“Якщо сирена звучить під час руху автобуса, де мають перечікувати діти? Автобус буде їхати, і в нього може впасти ракета. Що тоді? Це ж теж небезпечно”. “Школа за час простою може почати руйнуватися. Де потім брати гроші на її ремонт?”

Представники місцевої влади намагалися відповісти на кожне питання мешканців. Зокрема, керманич громади запевнив, що наразі збудувати підвальне приміщення, або ж укриття практично неможливо. Адже йдеться про величезні кошти, яких в місцевому бюджеті немає, та й держава наразі не передбачає таких видатків. До того ж навіть немає необхідної проєктно-кошторисної документації.

Обговорення переросло в запеклу суперечку. На адресу керівників громади лунали різноманітні обурливі звинувачення. Наприклад, чому не знайшли коштів і не збудували в селі укриття. Можливо, треба було чогось не зробити, а сховище таки обладнати, адже безпека понад усе.

Врешті решт присутні таки проголосували. І одноголосно виступили проти призупинення навчання в місцевій школі.

Як згодом повідомив очільник Зимнівської громади В’ячеслав Католик у коментарі БУГу, остаточного рішення про долю школу у селі Селець ще не прийняли. Якщо батьки будуть категорично проти переходу в Зимнівську школу, то учні навчатимуться дистанційно. Проте є вже батьки, які написали заяву про переведення на навчання своїх дітей. Вчителям із Селецької школи запропонують роботу у Зимнівському ліцеї. Дітей довозитиме шкільний автобус, який планують закупити.

Директорка Зимнівського ліцею, яка водночас опікується навчальними закладами громади, Юлія Степанюк розповіла журналістам, що до початку війни школу в селі Селець відвідували 65 учнів. З початком воєнних дій, за кордон переїхали 7 учнів, чи повернуться вони, наразі не відомо. Заяви про перехід своїх дітей у Зимнівський ліцей уже написали 35 батьків. Крім цього у Селецьку школу не записалось жодного першокласника. Тож, ймовірно, навчання у школі в Сельці призупинять, а дітей звідти та з Чесного Хреста довозитимуть шкільним автобусом, який планують закупити.

Чи відновлять навчання в даній школі із закінченням війни, буде залежати від того, чи назбирають потрібну кількість учнів.

Для розв’язання питання, планують провести повторні громадські слухання.

Нагадаємо, раніше БУГ показував, в яких умовах навчаються учні у Селецькій школі.




коментарів: 3
  1. Так у нашій нововолинській грамаді також немає необхідного укриття!!-
    І шо ж ми тєпєрь будєм дєлатть??!!…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер