<

Не я б’ю – верба б’є: як у Володимирі святили вербицю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:36 | 9.04.2023 / Володимир / , , /
Перегляди
3242
/ 1 коментар

Останню неділя перед Великоднем в Україні називають вербною або квітною. В цей день люди зранечку йдуть до церкви, щоб освятити вербові гілочки. Цього року вербна неділя припала на 9-те квітня. Журналісти БУГу побували в Соборі Різдва Христового ПЦУ у Володимирі, куди на свято прийшли близько тисяча мешканців.

За євангелістськими описами, цього дня відбувся вхід Ісуса Христа до Єрусалима. Він в’їжджав до міста верхи на віслюку, а люди, вітаючи його, як царя, устеляли йому шлях пальмовими гілками. Там, де не ростуть пальми, це свято пов’язали з іншими рослинами або просто з цвітінням.

В Україні пальму замінили на вербу – це тотемне дерево для українців. Кажуть, вона де не посади, там вродить. Це дерево надзвичайно витривале, оспіване в піснях, це символ української національної витривалості.

9-го квітня до володимирського Собору Різдва Христового освятити вербу прийшли близько тисяча, серед яких було багато молоді, діток, військові. Хто не взяв вербу із собою, могли взяти її біля храму, зробивши символічну пожертву у скриньку. Також студенти з володимирського фахового коледжу на території собору збирали кошти на підтримку ЗСУ. Для 14 бригади їм вдалося зібрати 11 620 тисяч грн.

Варто зазначити, що людей було настільки багато на подвір’ї храму, що всі в один ряд не вміщувалися, тому священникам довелося обходити парафіян декілька разів, щоб освятити усіх охочих.

Тож, як освячували вербу у Соборі Різдва Христового, пропонуємо переглянути у фоторепортажі.




один коментар
  1. В Успенському соборі Володимира, попри дрібні акції маргіналів з-поміж диванних воїнів, звершено Божественну Літургію та освячено вербу. Слава Ісусу Христу! Честь ЗСУ! Разом до Перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок