<

“Не хочемо бути невісткою в чужій хаті” – колектив Оваднівського ПТУ проти об’єднання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:57 | 7.02.2018 / Володимир /
Перегляди
4
/ 1 коментар

6-го лютого в Оваднівському професійно-технічному училищі відбулася зустріч трудового колективу із начальницею управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації Людмилою Плахотною. Чиновниця мала на меті пояснити “плюси”, які отримає навчальний заклад після об’єднання.

Зазначимо, що Оваднівське ПТУ, разом із Локачинським, мають приєднати до Володимир-Волинського ВПУ та створити один Центр професійної освіти.

Пані Людмила Плахотна зауважила, що слабші навчальні заклади доєднують до сильніших. Так, чиновниця керуючися цифрами повідомила, що Оваднівський заклад є малокомплектним, адже має менше 400 учнів; має 29 приміщень, які не повністю використовуються; неефективне використання коштів ( на одного учня в Овадно на рік потрібно 33 тисячі, а у Володимирі-Волинському 24 тисячі); мала кількість наповнення груп; не ефективне використання земельних угідь (Овадне має 267 га, з них 115 посівних, а ВПУ – 41 га); малі прибутки від ведення господарства ( Овадне при використання 115 га отримало 511 тисяч, а ВПУ – при 41 га – 418 тисяч гривень).

“Ми не хочемо зробити гірше, закрити. Заклади працюють для учнів, а не для вчителів. Ми маємо на меті створити хорошу матеріальну базу,” – кілька разів наголошувала Плахотна під час виступу.

Чиновниця розповіла, що всі заклади будуть багатопрофільними. Основні скорочення будуть стосуватися адміністрації, адже буде лише директор і заступники. Після об’єднання Оваднівсько, Локачинського ПТУ із Володимир-Волинським ВПУ, на Волині буде створений найбільший Центр професійної освіти, в якому буде навчатися 1 100 учнів. Зазначимо, що в приклад ставили нині діючі Ковельський і Нововолинський такі центри.

Мотивували колектив до об’єднання і тим, що в області залишилася освітня, державна субвенція в розмірі 27 мільйонів і саме її хочуть розділити між реформованими закладами. Так, для Оваднівського ПТУ після об’єднання може надійти понад 2 мільйони на оновлення матеріальної бази.

Вислухавши начальницю департаменту, колектив ПТУ все рівно з обережністю віднісся до такого об’єднання. Викладачі побоюються, що їх скоротять, а за кілька років після об’єднання закриють повністю. Присутні акцентували увагу на тому, що рівень знань дають достатньо високий, беруть участь в різного рівня конкурсах та займають призові місця. Розповідали також, що хочуть писати проекти, але не можуть “бо ставлять рамки і затискають”.

Також лунали фрази, що викладачам із села не буде можливості доїздити до Володимира-Волинського. А багато хто взагалі відмовиться їздити у місто на роботу. Були також прохання не приєднувати, а краще допомогти училищу розвиватися, показати напрямок в якому рухатися.

Присутій на зустрічі був голова Оваднівської ОТГ Сергій Панасевич, який повідомив, що об’єднання повинне бути “без болісним”, а не примусовим. Також додав, що з бюджету громади можна буде виділити дотаційну субвенцію, аби Оваднівське училище надалі існувало як самостійне. Пані Плахотна відразу наголосила, що бюджет ОТГ не постраждає від того, що зміниться юридична адреса навчального закладу, а податки залишаться в громаді. Однак голова поцікавився, яку кількість викладачів планують скоротити? Відповідь обурила присутніх, адже було повідомлено, що близько 10% щорічно.

Колектив побоюється, що в них можуть забрати певні спеціальності і залишити лише сільськогосподарські. Обурило викладачів і те, що чиновниця під час зустрічі назвала їх слабшим навчальним закладом, чим Володимир-Волинське ВПУ. У своїх дискусій дійшли до порівнянь і зазначили, що після об’єднання із ВПУ стануть “невісткою в чужій хаті”, а цього побоюються і хочуть таки залишити заклад самостійним.

Підтримати колектив приїхав помічник нардепа Ігоря Гузя Віктор Хиць, який повідомив, що в будь-якому випадку народний депутат буде захищати інтереси викладачів. Плахотна уточнила в помічника чи погоджував свій виступ помічник з нардепом. Хиць відповів, що вже один навчальний заклад у Володимирі-Волинському, з допомогою Ігоря Гузя, вдалося відстояти, а тоді також посадовець керувалася лише числами, та сподівається що саме так буде і в цьому разі. Помічник наголосив, що саме колектив має зробити вибір про приєднання.

На завершення зустрічі директор подякував всім присутнім та сподівається, що ситуація вирішиться в кращу сторону і на Волині “не закриють” єдине сільське училище.




один коментар
  1. Пане Ролюк як то так замість яника ікона? сміх і гріх! Чи селу однозначно?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця