<

«Назва міста – це не питання історії, це питання майбутнього»: провели чергове обговорення перейменування Володимира

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:42 | 30.07.2021 / Володимир / /
Перегляди
1137
/ коментарів 5

30-го липня у культурно-мистецькому центрі Володимира провели круглий стіл, на якому обговорювали важливість повернення історичної назви місту. Задля цього до Володимира завітала делегація з Переяслава.

В обговоренні взяли участь ректор Переяславського університету Віталій Коцур, історик-археолог Олександр Колибенко та кандидат історичних наук Віталій Скальський. Також виступали з промовами історики з Володимира.

Читайте також: Як перейменовували Переяслав та чому Володимиру варто зробити те ж саме

“Я переконаний, що одне з перших міст, яке здобуло Магдебурзьке право, заслуговує на те, щоб носити свою історичну назву”, – сказав мер міста Ігор Пальонка.

Віталій Скальський нагадав фрагменти з історії, коли за часів радянського союзу вдало “зіграли” на почутті патріотизму, прибравши всі пережитки польської влади й налаштувавши володимирчан на сторону більшовиків. У деяких мешканців, за спостереженнями історика, ці переконання залишилися і досі.

“Чому ми боїмося себе сплутати тільки з російським містом “Владімір на Клязьмє, якщо в світі є ще близько двох десятків населених пунктів з назвою “Володимир””, – зауважив Скальський.

Містяни, які взяли участь в круглому столі, також висловлювали свою думку. Зокрема художник Ігор Мацюк сказав, що вважає, що питанням перейменування міта повинні займатися виключно історики.

“Медики займаються медициною, металурги – важкою промисловістю, а поверненням історичної назви повинні займатися історики. Тим паче ні Росія, ні Польща ні СРСР, коли займалися перейменуванням міст, не питали мешканців їхню думку. Похвально, але чи доречно, що цим займається Україна”, – висловився Мацюк.

Історико-культурний заповідник “Стародавній Володимир” запропонував гостям для прочитання газету “Невидимий Володимир”. У виданні були фото та опис старовинних вулиць міста, культурних пам’яток та будівель, про які замовчувала історія.




коментарів: 5
  1. угу, майбутнього… тільки з майбутнім, яке ви можете запропонувати народу, багато хто не згоден…

  2. “У деяких мешканців, за спостереженнями історика, ці переконання залишилися і досі.” – дійсно, чому ? може запитати у тих, хто 4 місяці зарплату не отримуе, не ?

  3. Перейминовуйте і не дивіться на совкорвих дрочерів ,ім все союз нерушимий сниться .

  4. Ще не перейменували? Та скільки ж можна це обговорювати та переливати з пустого в порожнє? Більшість приписаних жителів міста згідні?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер