<

«Найважливіше – високопрофесійні лікарі»: делегація з Нововолинська і Володимира ознайомилась з роботою реабілітаційного центру Львова

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:01 | 31.03.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , , , /
Перегляди
1514
/ 1 коментар

30-го березня представники Володимирської та Нововолинської громад побували з робочою поїздкою в реабілітаційному центрі Львова й дізналися особливості його роботи.

Наразі, в час війни, меддопомога і реабілітація військових – дуже важлива. І у багатьох містах Західної України, аби допомогти захисникам у відновленні їх фізичного і психологічного станів, будуються реабілітаційні центри. Найкращим таким медзакладом є Перше територіальне медичне об’єднання Львова. Оскільки реабілітаційні заклади планують побудувати і в Нововолинську та Володимирі, то делегації з цих міст побували у Львові, де перейняли досвід роботи в реабілітації військових.

Генеральний директор Першого територіального медичного об’єднання Львова Олег Самчук ознайомив із роботою центру реабілітації UNBROKEN Ukraine. Він розповів про особливості, способи й методи його діяльності та пошук і залучення необхідного фінансування.

Так, за словами Олега Самчука, найважливіше в роботі реабілітаційного центру – наявність високопрофесійного медперсоналу. Адже, навіть, якщо буде найкраще обладнання, але не буде хороших лікарів, то ніякої користі від нього не буде. Саме тому незабаром на базі центру здійснюватимуть підготовку ста реабілітологів.

“Знайти хороших лікарів, особливо вузького профілю, дуже важко. А реабілітологів взагалі не має. Тому ми самі їх навчаємо. Наші спеціалісти їздять на навчання в інші країни. Також ми вирішили запрошувати до України іноземних фахівців. В допомозі нам поки не відмовила жодна клініка, ба більше – пропонували допомогу самі.

Зараз в нас іноземні спеціалісти щодня оперують разом з нашими хірургами. Ми співпрацюємо із фахівцями реконструктивної хірургії зі США, Великої Британії, Ізраїлю, які мали досвід роботи з бойовою травмою в Іраку чи Афганістані. Головне, щоб був результат”, – зазначив Самчук.

Опісля він поділився тим, як залучав фінансування, необхідне для функціонування реабілітаційного центру. За його словами, для цього необхідні були сотні мільйонів гривень, знайти які було не просто. Однак, завдяки підтримці місцевої влади, небайдужих меценатів Львівщини та співпраці з іншими країнами це вдалося зробити.

“У нас є тісна і плідна співпраця з іншими країнами. Першими партнерами цього проєкту стали Червоний Хрест, Польща, місто-партнер Львова Фрайбург. Частину реабілітаційного обладнання, необхідного для роботи центру, вже надали Швейцарія та Німеччина.

Також ми просимо допомоги в місцевої влади, наших меценатів і підприємців. А ще вкладаємо власні кошти нашого медоб’єднання, які заробляємо наданням платних медичних послуг”, – зауважив Олег Самчук.

Опісля заступники Самчука провели екскурсію відділами медзакладу та продемонстрували новітнє обладнання. Також делегації з Володимира й Нововолинська показали укриття на глибині 7 метрів під землею в лікарні Св. Пантелеймона (входить до Першого медичного об’єднання Львова), яке обладнане усім найнеобхіднішим для надання медичної допомоги в умовах бойових дій. Побували і в мобільній майстерні протезування, де побачили, як виготовляють біонічні протези.

Окрім цього, оглянули і новий 7-поверховий корпус реабілітаційного центру “Незламні”, будівництво якого стартувало наприкінці 2022 року. Будівельні роботи ще тривають, однак 12-го квітня цей корпус вже планують відкрити.

Як заявив Олег Самчук, у новому корпусі реабілітаційного центру встановлять новітнє обладнання: роботизовану систему ходьби, екзоскелети, роборукавички, які допомагають рухати рукою тощо. Будується також басейн, адже реабілітація у воді – неодмінна складова відновлення. Водночас тут створюють реабілітаційні зали зі стелевими підйомниками, аби прикуті до ліжка пацієнти могли переміститися до басейну чи реабілітаційної кімнати.

“Допомогу в Реабілітаційному корпусі отримуватимуть пацієнти стаціонару – для них передбачено 54 ліжка на двох поверхах. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців. Також передбачений денний стаціонар та амбулаторна допомога.

Ще у наших планах – обладнати ерготерапевтичну квартиру з кухнею, де пацієнтів вчитимуть знову про себе дбати. Ерготерапевти допомагатимуть знову тримати в руках зубну щітку чи олівець. Також тут створять імітацію магазину, де пацієнти зможуть тренуватися робити покупки”, – розповів Олег Самчук.

За його словами, з кожним військовим працює мультидисциплінарна команда: хірург, травматолог, протезист, психотерапевт, фахівець із реабілітації. Вони використовують найсучасніше обладнання та новітні методики для відновлення повноцінного життя військових та тих цивільних, які отримали травми внаслідок збройної агресії ворога.

Представники Нововолинська і Володимира, серед яких були лікарі та депутати, переконалися, що це дійсно так. Вони зазначили, що намагатимуться збудувати такі ж ефективні реабілітаційні центри у своїх містах.

Читайте також:

У Володимирі необхідно створити центр реабілітації для військових, – Матвійчук на сесії Волиньради




один коментар
  1. Скільки відсотків лікарів було серед представників Володимира та Нововолинська?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа