<

Найбезглуздіша справа нашого часу. Суд над бійцями 51-ї ОМБР стартував у Володимирі Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:20 | 29.05.2015 / Володимир / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Під стінами суду людно. Тут зібралися активісти із різних куточків України, громадські організації, матері, діти яких захищають Україну в зоні АТО. Кількість журналістів та відеокамер вражає своєю чисельністю. Усі прийшли до будівлі Володимир-Волинського міського суду Волинської області з однією метою – виразити свою підтримку хлопцям, які посміли вижити на початку антитерористичної операції. У всіх на устах одне питання – з яких пір судять героїв? 

Нікому не треба нагадувати як проходила перша хвиля мобілізації. Громадськість не забула, та й навряд чи колись забуде, в яких умовах, з яким матеріальним оснащенням та військовою підготовкою опинилися наші хлопці у далекій Донецькій області. У їхніх військових квитках навіть не вписаний наказ про мобілізацію та бойове завдання, яке вони не виконали.

Невже умови та законодавче підґрунтя, на яке опиралися тоді головнокомандувачі ЗСУ та Генштаб ЗСУ не відомі нашому гарантові – Президенту? Чому пан Ярема сказав батькам, які пробилися до нього на прийом, що ця справа має політичне забарвлення? І чи не схоже це вам на просталінський режим, при якому також розстрілювали тих, хто повертався із полону живим?

У холі суду присутні мами хлопців, які ще до недавнього перебували на Сході нашої держави. Зі сльозами на очах вони діляться тим, що накипіло, розповідають, що зневірилися у всьому – були вже і в Генерального прокурора, і в Президента – скрізь глуха стіна. За що ж вмирали хлопці? І продовжують гинути до сьогодні?

Демобілізовані бійці, які, виявляється, для держави, кордони якої вони захищали, злочинці, налаштовані по-бойовому. “Нехай би судили наших командирів, генералів, а не їм медальки вішають! А ми тепер у чомусь винні вийшли. Жодного логічного наказу, ніхто з командування не знав, що робити. А судять найменших у цій системі”, – діляться із журналістами хлопці.

Керівник “Правого сектору” із Нововолинська Андрій Фафлей у коментарях каже, що бійці діяти по-іншому не могли! В тих умовах, в яких вони опинилися, їхні дії були логічними. Настрій у представників ультра-правої партії досить рішучі – боротися до кінця! Методи – підкаже життя. “Лояльності від нас чекати не треба! Закінчилися ті дні, коли ми чекали рішення від уряду та Президента. Тепер діятиме громада держави, аби захистити своїх героїв”!

Військовий прокурор у залі суду одиноко займав місце по праву руку від трону судді. Дивлячись на нього відчувалося, що він не в своїй тарілці.

Захисників у солдатів чимало. Однак, призначені у Запоріжжі державні правозахисники на суд не з’явилися, за винятком одного – Андрія Баришнікова, кандидата юридичних наук, адвокат, члена Асоціації адвокатів України. Однак, одинокими хлопці не залишилися. Адвокати приїхали і з Києва, і з Луцька, і з Запоріжжя.

Попереднє слухання полягало у тому, що правозахисники та підсудні заявили про те, хто кого захищатиме та владнали процедуру відмови від державних адвокатів, які на засідання не з’явилися. Аби витримати усю процедуру, бійці напишуть офіційну відмову від наданих державою захисників і заключать угоди із приватними адвокатами.

Поведінка судді максимально лояльна до преси, що втішило. Ніяких зауважень, доступ до фото-відео зйомки оптимально відкритий. Наступне засідання суду попередньо суддя погоджує із усіма адвокатами та встановив дату 12-те червня 2015 року, 11:00.

Активісти проводжали військового прокурора із вигуками “Ганьба!”. На запитання тих, хто не потрапив до залу суду, чому переноситься засідання, прокурор сказав, що через неповне з’ясування усіх обставин справи. На що громада відреагувала дуже обурено – чому ж справа у суді, якщо не всі обставини з’ясовані?!

Під стінами суду хлопців зустріли оплесками, розходитися ніхто не поспішав. Громада з багатьох куточків України налаштована серйозно! “Панове урядовці, судді і прокурори ніхто цього разу жартувати не буде! Ми вимагаємо справедливості! І стоятимемо за неї до кінця”, – говорять ті, хто прийшов підтримати хлопців 29-го травня.

Влада України сьогодні на порозі вибору – увійти в історію як справді достойна, демократична, народна, за яку на Майдані загинули молоді люди і продовжують гинути в АТО, чи як корумпована, політично амбітна, репресійна, без жодної людської і народної риси!

Якщо ми так прагнемо в Європу, де найвищою цінністю проголошено ЛЮДИНУ, то доведіть, що варті Європи не балачками з трибун, а ділом у залі суду – ЗНІМІТЬ ОБВИНУВАЧЕННЯ З ГЕРОЇВ!

СЛАВА УКРАЇНІ!

DSC_0269
DSC_0271
DSC_0273
DSC_0285
DSC_0296
DSC_0306
DSC_0309
DSC_0320
DSC_0325
DSC_0329
DSC_0330
DSC_0333
DSC_0340
DSC_0345
DSC_0348
DSC_0349




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок