<

«На початку було важко, але вже люди відчули, що таке громада» – Ігор Пальонка в ефірі «Аверсу» про Зарічанську ОТГ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 24.06.2020 / Інтерв'ю, Володимир / , /
Перегляди
44
/ Коментарі відсутні

Голова Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка побував у ефірі ТРК «Аверс». Під час годинного прямого ефіру у голови запитували про здобутки громади та про рішення Кабміну щодо об’єднання громади з містом Володимир-Волинський.

За словами Ігоря Пальонки, з 2017-го року за час створення громади вдалося зробити такі речі, на які люди навіть не сподівалися. Ц е і створення спортмайданчика, утеплення школи, нові дороги, перекриття дахів будівель, ремонт садочку і т.д. Кошти бюджету розподіляються так, щоб кожне село щось отримувало, розповів Пальонка.

“На території громади розміщено 7 ФАПів. Ми мали переговори, щоб ФАПи зберегти. У мене і депутатів була однозначна позиція, що їх треба утримувати. Хоча це копійка, ми дофінансовуємо, але вони є. Хочемо збудувати амбулаторію, її раніше мали обладнати за кошти світового боку, але не склалося. Ми вирішили, що у селі Заріччя в центральній садибі має бути амбулаторія”, – відповів Пальонка на запитання щодо сфери медицини в громаді.

За його словами, в кожному селі громади є ФАП, не враховуючи Орані, де проживає всього кілька людей.

— Звідки гроші в громади? Після децентралізації більша частина коштів лишається на місцях?

“На сьогоднішній день основним бюджетоутворюючим підприємством є ПАТ “Володимир-Волинська птахофабрика”. Це 80 відсотків нашого бюджету. Раніше також птахофабрика була і люди в селах мали тільки дискомфорт, але гроші до нас не йшли. А тепер вони є. У нас є інші підприємства, які здійснюють діяльність. В нас хороша тісна співпраця, в межах розумного і закону, з усіма керівниками бізнесу в громаді, маємо підтримку керівництва підприємств.

Жителям ми доводимо, куди кожна копійка йде, щоб усі розуміли.

Ще до створення громади, розповів Пальонка, вона була у мріях. Мешканці громади їздили на обмін досвідом до Польщі, спілкувалися з керівниками гмін і мріяли, що таке самоврядування буде в Україні.

“Ми дуже хотіли і нарешті, завдяки реформі децентралізації, це відбувається. Ми загорілися цим і пішли до людей, звісно фінансували і фінансовий ресурс”.

— Ви знаходитеся поруч з містом Володимир-Волинський. Чи стоїть питання про приєднання вашої громади до міста?

“Фактично документ, який був прийнятий Кабміном 13 травня говорить, що повинна бути створена громада з містом. Перипетії тривали фактично з січня місяця, коли розпочалися перші засідання в Мінрегіоні, де я був присутній і доводив, що громада повинна жити. Фактично по методиці ми маємо права на існування. Представники Мінрегіону сказали, що ми надто близько до міста, всього кілометр є від  центру до адмінприміщення сільради. Мотивуючи цим говорять, що громада має бути приєднана.

Було прийнято рішення звернутися з позовною заявою до суду, щоб довести, що ми маємо право на існування. Що стосується міста, то ми пов’язані: в лікарні послуги отримуємо, частина дітей навчається в міських школах. Але людям не подобається, що це відбувається під вибори, а їхньої думки ніхто не спитав. Без ніяких обіцянок, без ніяких домовленостей… І оце людей найбільше турбує. Коли ми маємо дохід на населення більший, ніж Володимир-Волинський – це перше питання. А друге питання – це те, що незабаром в дію вступає ринок землі. Селянина це турбує. Коли у великій громаді буде два депутати з села, а інші з міста, то люди не будуть захищені.

Нам на початку було важко, бо була дуже велика відповідальність. Але люди відчули, що таке громада. Ми на сьогодні вже заасфальтували 5 вулиць в громаді. І 12 мільйонів ще підуть на ремонт доріг. Раніше ці гроші розподілялися по районі, а наші люди нічого не бачили”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер