<

“Мир, праця, травень” – першотравневий мітинг у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:00 | 1.05.2015 / Володимир /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Присутні на площі Героїв у місті Володимирі-Волинському не одразу й зрозуміли, що купка людей поважного віку – це мітинг на честь Дня солідарності трудящих. Трохи більше десяти чоловік пройшли центральною вулицею та поклали кошик із червоними трояндами до стели загиблим воїнам у Другій світовій війні.

Комуністичної символіки не було. Ганна Сав’юк – голова міського осередку компартії Володимира-Волинського – каже, це через те, що усі мітингуючі – законослухняні громадяни. У руках очільника колони дивно виглядав синьо-жовтий прапор Незалежної України. Адже саме проти комуністичного свавілля боролися українці, які підіймали у буремні 90-ті роки минулого століття прапор над Верховною радою.

“Ми за мир, за права трудящого люду, проти олігархів”, – такі тези звучали із уст заступника голови міськрайонної організації “Спілки ветеранів України” Миколи Селецького.

Пані Сав’юк у своєму виступі згадала, що свято першотравня має 129-річну історію. “Виникло це свято не в Радянському Союзі, а у США в 1886 році у місті Чикаго. У цей день відбувся масштабний страйк працівників залізниці та металургійних підприємств. За 8-ми годинний робочий день виступили майже 500 тисяч працюючих.

Комуністи вперше відзначили 1-ше травня в 1890 році у Варшаві, проведенням першотравневої страйку робітників. Польща в той час була частиною Російської імперії. На наступний рік в Петербурзі відбулася перша “маeвка” – нелегальні збори робітників, що влаштовується зазвичай за містом в день 1-го Травня. А з 1897 року “маeвки” стали носити політичний характер, супроводжуватися масовими демонстраціями і називатися “Днем міжнародної солідарності трудящих”.

На скільки актуальне на сьогодні це свято – журналісти інтернет-видання “БУГ” питали на центральній площі Володимира-Волинського у містян.

DSC_0812
DSC_0807
DSC_0801
DSC_0799




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер