<

Музикантки з Володимира заспівали Гімн України у центрі Замостя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:10 | 22.05.2022 / Володимир / , /
Перегляди
903
/ Коментарі відсутні

Музикантки з Володимира виступили в центрі міста Замость у рамках фестивалю «Замостська  майовка».

Для багатьох українців Польща нині стала другим домом. І навіть тих, хто приїздить сюди ненадовго, поляки приймають, як рідню, яка завітала у гості. У цьому переконалися талановиті музикантки з Володимира Олена Романюк та Ірина Гонтарук, які нещодавно виступали в центрі міста Замость у рамках фестивалю «Замостська  майовка». А «привів» їх сюди Гімн України. Про це повідомляє Слово правди.

Олена Романюк, випускниця ЗОШ № 5, – талановита скрипалька, яка навчається у Національній музичній академії імені П. І. Чайковського. Нещодавно разом із чоловіком і свекром, також музикантами, вона записала  Гімн України, використовуючи різні інструменти – від скрипок та гітари до дзвіночків і сопілки. Цей запис виклала у фейсбуці, і його вподобало чимало людей. Серед них і класна керівниця Олени зі школи Тетяна Салуха.

«Вона показала це відео своїм друзям з Польщі,  їм дуже сподобалося. Вони вирішили запросити мене і чоловіка на фестиваль «Майовка», який відбувався у місті Замость 1 травня.

Наш виступ організовував один із головних тамтешніх екскурсоводів та волонтерів Войтек Лозевич. Та оскільки  мій чоловік не міг виїхати з України, Тетяна Володимирівна запропонувала залучити мою сестру Іру», – розповідає Олена.

Ірина Гонтарук, відома у місті як «Княжна Володимира-2019» та чудова вокаліста, залюбки погодилася на цю пропозицію, тож дівчата взялися готувати програму. Обрали для неї веселі та запальні українські народні пісні – «Ти ж мене підманула», «Ой на горі два дубки», «Гей, соколи». А також Гімн України – бо нині він бринить у серці кожного українця.

«У мене вже був досвід виступів у Польщі – і у складі ансамблю народного танцю «Веселка», і зі зразковою вокальною студією «Ладомир», тож я знала, що поляки – надзвичайно вдячна публіка. Вони тепло зустрічають артистів, викликають «на біс», фотографуються. Але цього разу прийом був ще неймовірнішим», – ділиться Ірина.

Дівчина розповідає, що гостинність поляків відчули одразу після перетину кордону, коли побачили пункт прийому українських біженців. Тут людей, які поїхали за кордон, втікаючи від війни, годують смачними гарячами стравами – варениками, печеною картопелькою із курочкою тощо.

А також видають пакуночок із потрібними на перших порах речами –продуктами тривалого зберігання, на кшталт хлібців, соку й печива, зубною пастою та щіткою й іншими засобами гігієни.

У Замості також надзвичайно сильно відчувалася підтримка українців – від теплої реакції на виступ дівчат до плакатів, якими обвішані вулиці міста, де йдеться про солідарність з Україною та різноманітні можливості для наших земляків, змушених покинути рідну землю.

«Гуляючи вуличками, ми бачили всі ці речі і були приємно вражені. Вони переживають за нас і, звісно, за те, щоб і до них війна не прийшла», – каже Іра.

Після виступу наших артисток місцеві жителі запросили на прогулянку, провели для них дуже цікаву екскурсію і пригостили в кав’ярні, а потім, уже у вужчій компанії, знову слухали українських пісень і навіть підспівували.

«Спочатку коли ми гуляли вулицями Замостя,  нас не відпускало відчуття,  ніби навколо якась ілюзія, а не реальність. Тому що спокійне та розмірене життя там дуже відрізняється від того, що відчувається в Україні.

І коли я почала співати Гімн України, наша реальність вмить постала перед очима, і клубок, який застряг у горлі, змушував голос тремтіти впродовж усього виступу», – ділиться Ірина Гонтарук.

Над площею польського міста линула мелодія скрипки і голосу, і сльози бриніли в очах виконавиць і всіх, хто відкрив свої серця для України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер