<

«Масок немає і замовити не можна»: в більшості аптек Володимира-Волинського – проблеми з постачанням медичних масок

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:05 | 4.03.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
34
/ 1 коментар

У звязку з поширенням у світі коронавірусу та першим випадком захворювання в Україні, деякі аптеки у Володимирі-Волинському інформують людей через оголошення «Масок немає і замовити не можна».

Такі оголошення можна побачити у кількох аптеках на вулиці Ковельській, а також у аптеці Володимир-Волинського ТМО.

У більшості аптек міста маски закінчилися, а нові – наразі закупити неможливо. Журналістам БУГу фармацевти розповіли: вся проблема – у постачанні.

“Масок у нас нема вже десь три тижні (орієнтовно з 12-го лютого, – ред.). Річ в тому, що їх немає у постачальника. І невідомо, коли будуть”, – розповіли БУГу в аптеці біля автостанції.

Не у всіх така ситуація. Наприклад, у аптеці по Данила Галицького, за словами персоналу, масок немає приблизно півтора-два тижні. Зазначили, що інформація про відсутність масок по всій Україні та світі – не вигадка.

У одній із аптек перебої з постачанням вже протягом 2-х місяців. Також розповіли: близько місяця тому оптом купували такі маски, аби відправити до Італії.

Нагадали, що і спекулянти також зараз наживаються – в мережі можна знайти оголошення про продаж медичних масок по 12-14 гривень за одну. Пошукавши – дійсно. Проте можна знайти і дешевше.

“Ми не знаємо, чому такий ажіотаж, адже ці маски не дуже захищають. Насправді, шар, який не пропускає вологу – це четвертий ступінь захисту в хірургічних масках”, – кажуть аптекарі.

БУГ дізнався: жителі Володимира-Волинського купували маски оптом, зазвичай від 50 до 100: найбільше взяли на одне з підприємств.

На рахунок ажіотажу станом на 3-те березня: він спав. До аптекарів стабільно звертаються з цим питанням до 10-ти людей в день, тоді як два-три тижні тому – набагато більше.

Панікувати не варто. БУГ віднайшов аптеки по вулиці Ковельській, де востаннє маски привезли зі складу 27-го лютого.

“Масок у нас немає наразі, але буквально 3-го березня прийшли 50 штук дитячих. Можливо, це зі складів збирають, що лишилося. Також 200 масок ми отримали 28-го лютого. Якусь певну кількість ділили між аптеками по Волині. До речі, ці маски були виробництва Китаю чорного кольору.

Раніше була ціна постачальника 4 гривні за одну, а остання – вже за 14. Окрім масок, попитом користуються антисептичні засоби, ми багато продали за три дні”, – розповіла БУГу одна із аптекарів.

Зазначимо, що дійсно, ЗМІ повідомляли про закуплівлю медичних масок певними мережами аптек в китайському Ухані.

А в аптеці, що біля площі Героїв маски закінчились 3-го березня. Там кажуть, проблем з постачанням не було, це був запас, але наразі масок нема, натомість пропонують марлевий відріз.

У окремих аптеках Володимир-Волинського ТМО маски також відсутні: від одного тижня до місяця, як яка аптека. Фармацевти розповіли, чому нема масок у постачальника:

“У постачальника все забрав “Червоний Хрест”. Як тільки розпочався інформаційний бум щодо коронавірусу, то склади (постачальника, – ред.) вже були пусті. У нас масок немає три тижні – місяць”.

Із 16-ти аптек міста у 7-ми із них маски закінчилися до місяця – три тижні тому, у 3-х – тиждень – два тому, у 4-х – тиждень, у одної – проблем з постачанням не було, у ще 1 – маски у продажу відсутні 2 місяці.

Жителів міста застерігають від паніки, натомість пропонують самим шити маски із марлевого відрізу, користуватися антисептиками не тільки для рук, а й для слизових оболонок носа та горла, можливо, включити й профілактичні засоби, але, перш за все, порадившись зі своїм лікарем.

З уже відомих традиційних методів жителям Володимира-Волинського аптекарі радять промивати ніс сольовим розчином, не зайвою буде й оксолінова мазь.

На час підготовки виходу матеріалу українські ЗМІ повідомили: з України намагались вивезти тисячі медичних масок в Румунію. Контрабанду виявили прикордонники поблизу Мукачева, що на Закарпатті. Зловмисників не затримали, адже вони вчасно втекли, – пише українська служба BBC.

ЗМІ із українських обласних центрів повідомляють: маски відсутні в аптеках Луцька, Вінниці, Хмельницькому, Дніпра та Чернівців, де чоловік на своє день народження дізнався про інфікування коронавірусом.

Коли з’являться маски в аптеках – невідомо. Лікарі тим часом нагадують, що маски повинні носити хворі, аби не заражати сторонніх людей. У свою чергу МОЗ України запевняє, що хірургічна маска не є засобом індивідуального захисту органів дихання, тому її не потрібно носити з профілактичною метою.

Нагадаємо, раніше БУГ повідомляв про попереджувальні заходи щодо коронавірусу у Володимирі-Волинському. Вже від 4-го березня деякі установи будуть оснащені автономними стійками з дезінфікуючими розчинами. Окрім цього буде вестися в посиленому режимі прибирання всіх громадських місць в комунальних установах.

У Нововолинську з метою профілактики захворювань у центрі ПМСД встановили дозуючі пристрої з антисептиком.

БУГ також інформував, що на захист від коронавірусу планують виділити 600 тисяч гривень у Волинській області.

Відомо, що коронавірус поширився ще на три країни, всього у світі – понад 93 тисячі хворих.




один коментар
  1. Люди, не панікуйте!
    Мийте добре руки і тримайте їх подалі від очей/носа/рота і буде вам щастя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер