<

Криваві ріки: продовження. Діалог активістів і журналістів з представниками Володимир-Волинської птахофабрики

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 8.10.2019 / Володимир / , , , /
Перегляди
15
/ коментарів 6

8-го жовтня на полях фільтрації Володимир-Волинської птахофабрики зібралося чимало люду: журналісти центральних телеканалів, місцеві активісти, помічники народного депутата Ігоря Гузя та представники самої птахофабрики. Причина такого «зібрання» – відзняте на цих полях відео, яке 3-го жовтня у мережу фейсбук виклав користувач Костянтин Вощинчук.

4-го жовтня зранку відео було видалено з фейсбуку, але воно встигло за день набрати сотні тисяч переглядів. Деякі користувачі зберегли його та поширювали далі.

На відео – викиди рідких відходів червоного кольору. Вони надходили до відстійників ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика».

Ще більше привернуло увагу громадськості і ЗМІ до питання захисту екології регіону звернення народного депутата від округу №19 Ігоря Гузя до Генпрокурора, Міненергетики та довкілля, МОЗу та держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з проханням перевірити викиди відходів Володимир-Волинської птахофабрики.

5-го жовтня Володимир Волинська місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження (ч.1 ст.239) за фактом можливого забруднення земель у Володимир-Волинському районі.

8-го жовтня на відстійниках побували помічники народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч та Віктор Хиць.

“Ми бачили багато відео і народний депутат бере під власний контроль це питання. Вже направив звернення в відповідні інстанції. Треба звернути увагу Володимир-Волинської птахофабрики на стан екології”, – сказав Бокоч.

Зазначимо, полями фільтрації птахофабрики роками цікавилися місцеві активісти, серед яких Тарас Сватко та Володимир Рейтерович. Відвідали вони це місце і близько місяця тому, коли шукали джерело смороду у Володимирі-Волинському.

Інтернет-видання «БУГ» також у серпні кількома днями раніше активістів побувало на відстійниках у тих же пошуках. Тоді причин смороду знайшли кілька і скоріше, як виявили, смерділи добрива, які скидали фермери на приватні території.

Проте, як зазначили активісти, на відстійниках птахофабрики теж чули неприємний запах.

Як відзначили менеджер із зв’язків з громадськістю Володимир-Волинської птахофабрики Дарія Поддубецька та головний юрист підприємства Михайло Чуб, цикл виробництва і переробки харчових продуктів повністю відповідають нормам чинного законодавства.

Журналістам пояснили як працює комплекс очисних споруд: спочатку відходи проходять механічну очистку, потім через пісколовки і жироловки (споруди для затримання піску і жирових відкладень), а тоді потрапляють до каскаду біологічних озер (полів фільтрації).

Площа полів фільтрації – 9 гектарів.

Представники птахофабрики розповідають, що дно відстійників – бетонне і покрите плівкою та піском, щоб уникнути потрапляння у стічні і грунтові води.

Проте перевірити чи є на дні всі відстійників плівка чи бетон неможливо.

Розголос ситуації з полями фільтрації в інтернеті на підприємстві розцінюють як вияв недобросовісної конкуренції.

Також представники підприємства вважають, що на «фейкових інформприводах хтось хотів пропіарити свою діяльність, створювати перешкоди замість того, щоб підтримувати одне з найбільших підприємств Волині».

Зазначимо, що лише за кілька днів над бетонними каналами для рідких відходів з’явилися свіженькі дерев’яні дошки (на відео 3-го жовтня їх не було). Все позакривали-позабивали і поставили охорону. Як пояснили представники птахофабрики – це робиться для безпеки людей.

Тепер каналів для стоку відходів не видно, як і того, що по них тече.

Також активістів завірили, що вже почалося будівництво нового цеху переробки, а вже менш ніж за два роки, з новими методами очистки відходів поля фільтрації стануть не потрібними.




коментарів: 6
  1. Як Поддубецька може бути і за Епікур і писати новини тут ?Це явно зацікавлена особа

  2. Саме краще скласти на недобросовісну конкуренцію .Колись озеро Лісне і прилеглі ліси були зоною відпочинку ,тепер за ,смороду, туди ніхто не ходить ,озеро стало вонючою калюжею .Головне прибутки і начхати на природу -це девіз злодійськоі влади і олігархів ,які на цій землі жити не будуть ,а давно придбали нерухомість за кордоном .

  3. Нехай марафонці фабричні бігають по смердючих полях і пють воду яку вони потравили.

  4. Аліна Сич харьківська і подруга Добкіна їй всеодно.Но такі місцеві як Віктор Васьковський також по поному травлять нас і наших дітей.

  5. А те що через дорогу від Лісного величезне клавовище – це ніяк не впливає? Вибачте за грубість – люди помирають із різними хворобами, потім в землі йде процем розподання і все це просочується у землю, у воду, у те ж озеро… не варто бути однозначними і шукати одних винних у всьому!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер