<

КП «Володимирліфт» планують приєднати до Управляючої житлової компанії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:01 | 10.06.2022 / Володимир / /
Перегляди
221
/ 1 коментар

На виконання розпорядження міського голови про позачергове вивчення фінансово-господарського стану СРБП «Володимирліфт» упродовж двох тижнів у  міській раді працювала робоча група, яка детально вивчала стан справ на підприємстві за останніх 2 роки.

Разом із членами робочої групи та представниками комунального підприємства в обговоренні підсумків вивчення роботи підприємства брали участь і керівники управління інфраструктури, юридичного відділу та КП «Управляюча компанія», – інформують на сайті міста.

Під час підсумкового засідання було озвучено ряд проблем, які негативним чином вплинули на нині існуючу та подальшу фінансову спроможність підприємства.

Основними такими чинниками визначено: зростання витрат, що перевищують 30%, а також різке скорочення кількості споживачів через неконкурентні позиції «Володимирліфт» на ринку таких специфічних послуг. Саме через такі чинники підприємство вже втратило понад 80% своїх споживачів у Нововолинську.

За інформацією в.о. директора КП «Володимирліфт» Олександра Залуцького, на даний час коштів ледь вистачає на виплату заробітної плати, що спонукає переглянути вартість обслуговування недиспетчеризованих ліфтів, проте це, в свою чергу, призведе до відмови споживачів Володимира від цих послуг, про що вже наголошували голови ОСББ та ЖБК.

Голова робочої групи Ярослав Матвійчук наголосив, що для міської влади важливо зберегти ці послуги в комунальній сфері, і запропонував на розгляд керівництва три варіанти подальших подій: перейти підприємству у приватний бізнес; переглянути тариф до самоокупного, що призведе до втрати споживачів;  провести реорганізацію підприємства, оптимізувавши при цьому фінансові можливості як в частині виконання робіт, так і у зменшенні постійних витрат, питома вага яких в тарифі через скорочення кількості обслуговуючих об’єктів, збільшується.

Із крайнім запропонованим варіантом погодилася адміністрація підприємства, а в ході виїзного засідання, яке відбулося 8 червня, з цим погодилися і решта колективу підприємства.

Члени робочої групи запропонували розглянути реорганізацію СРБП «Володимирліфт» шляхом приєднання його до КП «УЖК», яке за попередніми розрахунками готове забезпечити нижчий тариф, аніж розрахований нині діючим ліфтовим підприємством.

До виїзного засідання було залучено і депутата міської ради Олександра Дзядука, який порушив питання подальшої долі СРБП «Володимирліфт» на крайній сесії міської ради. Він озвучив інформацію про існуючу загрозу – відмову голів ОСББ та ЖБК міста від обслуговування нашим комунальним підприємством на користь приватної фірми, яка вже витіснила його з ринку у Нововолинську.

Як наголосив депутат, необхідно зібрати голів таких об’єднань та спонукати їх залишитися на обслуговуванні комунального підприємства, хай навіть у вигляді об’єднаного з КП «УЖК».

Депутат міської ради Оксана Виваль, яка також у складі робочої групи вивчала фінансово-господарську діяльності КП «Володимирліфт», зауважила, що на сьогоднішній час це підприємство вже є неплатоспроможне, оскільки дебіторська заборгованість, а саме борги споживачів, не покривають власних зобов’язань, тобто кредиторську заборгованість, практично в 3 рази, тому затягування в часі прийняття рішень призведе до збільшення збитків, для покриття яких необхідно буде шукати джерела фінансування. 

Ярослав Матвійчук підсумував, що робоча група буде рекомендувати розглянути саме реорганізацію підприємства шляхом приєднання до КП “УЖК” із повноцінним збереженням приєднаного колективу. То ж попри озвучені на сесії побоювання депутатів про повну ліквідацію СРБП «Володимирліфт», настрої влади протилежно інші.

Під час підсумкового обговорення, члени робочої групи відзначили, що потрібно брати на себе відповідальність та приймати не завжди популярні рішення, аби зберегти комунальне підприємство з його колективом, але оптимізувати його витрати і забезпечити конкурентоспроможність на ринку специфічних послуг.

Це умови, які диктує наявність аналогічних приватних підприємств, які поруч з тим, що не є платниками податку на додану вартість, на відміну від комунального, і вже знижують ціну на цьому, ще й вдаються до штучного демпінгу ціни на обслуговування ліфтів, аби зайняти монопольне становище і Володимирі.

Споживачів звичайно ж приваблює занижена ціна послуг приватника, яка є такою, можливо, лише на певний час. Адже де впевненість, що через два-три місяці ми не отримаємо її стрімке зростання, адже такі ціни не регулюються органами місцевого самоврядування. І чи буде чекати той, хто стане «заручником» ліфту, допоки фахівець немісцевого приватника прибуде для його «звільнення», адже місцеві фахівці комунального підприємства не погоджуються на співпрацю з конкурентами?

Відтак наявність ефективного, дієздатного комунального підприємства зі своїми фахівцями тут, в місті, в таких випадках стає беззаперечною перевагою, що і має на меті втілити місцева влада.

Нагадаємо: Через конкуренцію з луцьким приватником КП «Володимирліфт» втратило клієнтів у Нововолинську: вирішують долю комунального підприємства




один коментар
  1. у випадку приєднання до мцсцевої управляючоі компанії ой вже як буде радий “місцевий мафіозі” Лисюк- адже у нього зявиться де одне ( до трьох існуючих) підприємств для ” широких” дій ….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок