<

[ОНОВЛЕНО] Конфлікт навколо храму у Володимирі-Волинському: вивчати питання приїхала патріархальна комісія

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 11.07.2018 / Володимир /
Перегляди
1
/ коментарі 4

Володимир-Волинський відвідала патріархальна комісія УПЦ КП. Священики, яких делегував патріарх Філарет, спробували розібратися у конфліктній ситуації, яка створилася навколо храму Юрія Переможця.

Нагадаємо, що комісія прибула завдяки зверненню парафіян церкви (під ним підписалося 750 людей), яке написали після того, як дізналися, що вище церковне керівництво прийняло рішення зняти отця Євгена з посади настоятеля собору, а його сина отця Андрія – перевести на іншу парафію.

10-го липня члени утвореної комісії зустрілися з прихожанами на території собору Юрія Переможця, перед зачиненими дверима храму.

До Володимира-Волинського приїхали митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, керуючий Тернопільською єпархією архієпископ Нестор, протоієрей Олександр, перший проректор Київської православної богословської академії та інші.

“Кожен з нас відірвався від своїх справ, щоб приїхати і послухати Вас. Храм закритий, існує розділ в душах людей, а це неправильно. У владики Матфея є обов’язки свої, він керуючий Володимир-Волинською єпархією. Ми ще з ним не спілкувалися, а в першу чергу вирішили вислухати вас. Після спілкування з вами вислухаємо його. Почувши всіх донесемо думки до патріарха і будемо чекати його рішення”, – сказав на початку розмови митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. 

Ситуацію спробував роз’яснити отець Євген, настоятель храму Юрія Переможця. Так, за його словами, служить у соборі понад 20 років. З владикою Матфеєм за одним престолом прослужив 10 років.

“Коли владика став керувати Володимир-Волинською єпархією, першим своїм  указом зняв мене з благочинного. Я в нього запитав тільки одне: яка причина? Єдине що він мені сказав: отець Євген, для чого вам той «геморой». Воно вам потрібно?». Я взяв благословення смирно і пішов. Причина потім не була і озвучена на загальних зборах. Пройшов деякий час і почалася масова роздача нагород. Починаючи від жовтого хреста, хреста з прикрасами і мітри. Усі стали митратами через дуже короткий час. Ми, як свідомі священики, написали до Філарета листа, вернувся цей лист із підписом, що його одержали в патріархії. Реакції не було. Тоді я завіз листа особисто в патріархію. Після того дізнався від людей про чутки, що нас з Андрієм знімають. Я запитав на зборах: а що це за вакханалія, коли місто говорить, що нас знімають, а ми з вами бачимося і ви нічого не кажете?  Тоді нам сказали: ви ідете в район, вибирайте, а собор залиште. Я сказав людям, що будемо з ними прощатися. Люди зранку наступного дня зібралися у церкві і викликали Матфея, але владика не приїхав. Приїхали інші отці і сказали людям, що ми говоримо їм непраду і насправді ніхто нас не жене”, – розповів отець Євген.

Тоді, розповідають люди, а це було в березні 2018-го,  направили листа патріарху Філарету, де було два пункти: залишити священиків служити у церкві і заборонити владиці Матфею служити у церкві. Зібрали 750 підписів.

“Я був у Києві у Святійшого, він сказав, що якщо будете служити по великих святах і церква буде відкрита світловий день, то ви залишитеся в храмі. Я відмовив, що добре. Через деякий час після цього відкрили недільну школу, я почав ходити в бригаду, читати там лекції, церква була відкрита”, – розповів отець Євген, настоятель храму.

За словами прихожан, єпископа Володимир-Волинського і Турійського Матфея бачити у храмі не хочуть. Він не раз з’являвся на їх очах напідпитку. Крім того, за словами прихожан, владика над церквою поставив казначея і збільшив на кілька тисяч у місяць відрахування з церкви на єпархію.

Зі слів голови патріархальної ради храму Олександра Куцика, коли Патріарх Філарет приїжджав до Володимира-Волинського, люди впевнилися у тому, що хтось нашіптує йому неправдиву інформацію про храм і прихожан.

“Він запитав, чи правда, що ми не вважаємо його за Патріарха. Ми здивувалися і відповіли, що це не правда і чи не вважає він, що йому дають неправдиву інформацію””, – зазначив Олександр Куцик.

Відео зустрічі прихожан храму з патріархальною комісією від АТМ “Володимир”.

За деякий час комісія,  яка зібрала у Володимирі-Волинському інформацію, направить її зі своїми висновками патріарху і той винесе своє рішення.




коментарів: 4
  1. За українським законодавством, власником храму – є парафіяни. Конкретні парафіяни, а не єпархія. Тому, церковна громада допускає або не допускає священника служити у їхньому храмі.

    • Це точно!!! Бо якби власником храму була єпархія, то наш дорогоцінний владика був би настоятелем у кожній церкві, або його секретар – їм всього мало.

  2. Трон, який для себе придбав владика, що на відео зліва, закрив наполовину ікону Ісуса Христа. При тому на зображенні, Ісус Христос сидить на доволі скромному стільчику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа