<

Із серцевими хворобами та осколком в тілі судять ще чотирьох бійців 51-ї ОМБР у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:56 | 28.01.2016 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Ще чотири кримінальні провадження розглядаються у Володимир-Волинському суді. Військовослужбовцям Олександру Хвасю, Олександру Корецькому, Василю Барді та Васильку Яльницькому інкримінують самовільне залишення військової частини, згідно із ч. 3-ю, ст. 407-ї Кримінально-процесуального Кодексу. Хлопці пройшли пекло в зоні АТО, отримали поранення, набули хронічних захворювань, а тепер ще й потрапили на лаву підсудних.  

У справі бійця Олександра Хвася, захисником якого виступатиме традиційно Василь Нагорний, проводилося попереднє засідання. Прокурором Балакунцем був проголошений обвинувальний акт та введений у справу правозахисник. Судовий розгляд по цій справі призначено на 19-те лютого 2016-го року. Військовослужбовець Хвась винним себе не визнає.

Справа бійця Василька Яльницького мала би вже цього разу перейти у фазу судового розгляду. Однак, адвокат Нагорний попросив про перенесення засідання на пізніший термін у зв’язку із необхідністю більш детально вивчити матеріали справи. Наступне засідання по даному громадянину також відбудеться 19-го лютого.

Олександр Корецькій. Справа цього солдата також у стадії судового розгляду. Військовий прокурор Балакунець стверджує, що даний боєць не перебував на місці несення служби понад один місяць без поважних причин. Суддя Олександр Лященко визначив порядок ведення судових засідань. Спершу суд вирішив допитати свідків державного обвинувачення, потім – дослідити письмові докази, надані прокуратурою, допитати самого підсудного та свідків захисту. Оскільки пан Корецький на даний момент в результаті поранення в зоні АТО має в тілі осколок, стан його здоров’я не задовільній. І хоча прокурор намагався змінити рішення судді та почати судовий розгляд із дослідження письмових матеріалів, Олександр Лященко залишив свою попередню резолюцію без змін. Наступне засідання по Олександру Корецю призначено на теж 19-те лютого.

Визнавши себе винним, Ухвалою суду був переданий на поруки Луцькій районній Спілці учасників АТО 21-річний Василь Барда. Хлопчина в наслідок участі у війні на Сході отримав захворювання серця, важко морально адаптувався у мирному середовищі. Саме через це, зі страху за власне життя, і не з’являвся у військову частину. Проте, винним себе визнав, аби уникнути судової тяганини, бачачи приклад своїх побратимів, які вже більше 6-ти місяців їздять відстоювати свою позицію у суд. Протягом року він перебуватиме під опікою тих, хто й так, із перших днів його демобілізації, піклується про його життя та подальшу долю – своїх побратимів.

Виходячи із суду, у журналістів, активістів, правозахисників на устах було лише одне питання: 28-го січня було 5-ть судових справ по воїнам, Героям, які вижили. Багато з них – інваліди, молоді, неодружені хлопці із підірваною психікою та здоров’ям. Скільки ще? Хто наступний? І чи не соромно Верховному Головнокомандувачу ЗСУ?

IMG_0050
IMG_0047
IMG_0049




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа