<

Історична справедливість: що кажуть у Володимирі про перейменування міста

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:52 | 17.12.2021 / Володимир / /
Перегляди
1339
/ коментарів 10

15-го грудня 348 депутатів Верховної ради України проголосували за зміну назви Володимир-Волинського на Володимир.

Суспільне побувало у місті Володимирі та почуло думку істориків, місцевої влади та жителів, як вони сприйняли зміну назви міста.

Думка істориків

На в’їзді у місто поки стара назва Володимир-Волинський. На центральному майдані з 2019-го року гостей та місцевих жителів зустрічає напис “Я люблю Володимир”.

“Приставка “Волинський” з’явилася 1795-го року, коли місто стало під Російською імперією, щоб розрізняти місто на Клязьмі Володимир і місто в Україні – приставили приставку Волинський”, — каже історик Володимир Пикалюк.

На його думку, нині відбулось не перейменування міста, а відновлення “історичної справедливості”.

“Ми повинні нести свою справжню, справедливу назву міста Володимир, яке згадується в літописах ще 988-го року”, – додає історик.

Процес зміни назви міста тривав рік

Перший міський голова Володимира, якого обирали городяни, Павло Мамедов говорить, що повернути історичну назву місту пробували 1994-го року. Тоді забракло голосів депутатів.

“Процес зміни назви міста вдруге розпочали цього року. Відбулися круглі столи науковців, громадські обговорення, далі відповідне рішення про повернення історичної назви ухвалили місцеві депутати, тоді обласної й Верховної Ради”, – розповідає голова громади Ігор Пальонка.

Що кажуть місцеві жителі

Хдожник-скульптор Олег Дубинчук каже, що зазвичай, місцеві жителі не вживали приставку Волинський.

“Я де не бував: чи у Львові, чи в Луцьку, то завжди їду й не кажу “квиток до Володимир-Волинського”, а кажу до “Володимира”, — говорить чоловік.

Очільник громади зазначив, що після зміни назви міста розпочинають процедуру перейменування назви громади та району з Володимир-Волинського на “Володимирський”.

Читайте також: Відтепер без «Волинський»: Верховна Рада перейменувала Володимир.




коментарів: 10
  1. Володимир Волинський все ж гордіше та потужніше звучить , певно саме ця назва ще довго буде використовуватись в розмовному лексиконі)

  2. Рішення про перейменування міста є абсолютно протиправним та антизаконним , так як згідно чинного законодавства рішення , що прийняті на місцевих референдумах є обовязковими для виконання на відповідній території ( ст.7 ЗУ ” Про місцеве самоврядування в Україні”) . В 1998 році у Володимирі-Волинському був проведений місцевий референдум про перейменування міста , тоді переважна більшість жителів міста висловилась проти перейменування міста . Іншого референдуму по цьому питанні не було . Тому , враховуючи вимоги законодавства України всі рішення влади як місцевої , так обласної та Верховної Ради щодо перейменування є неправомірними і підлягають скасуванню .

    • Ага.. Скасуй скасуй..) Втовкмач це в голови зєлєбобиків. Вони своєю більшістю ще й штрафи по 17000 за неугодні коментарі в соцмережах введуть, не те що ще когось перейменують..

  3. Можна вітати адекватних і здоровомислячих патріотів Володимира з поверненням істориччної назви міста і не зважати на скиглення любителів совка .

    • можна не зважати, головне потім не скиглить, коли на вас зважити не будуть…

    • Не знаю , чи взагалі можна вітати” адекватних і здавомислячих патріотів міста з тимчасовою назвою Володимир -з совдепівським підход до перейменування нашого міста , адже такий підхід , коли міста називали власними іменами існував здебільшого при комуністичному режимі – згадайте Сталінград , Ленінград , Волошиловград , Калінін і т.д. В Європі , куди ми хочемо йти бажання називати і перейменувати міста назвами на честь королів , князів та герцогів було ганебним явищем і тому там міст з такими назвами немає …

      • А ти розумний!
        Я б з цього приводу в твою честь навіть місто назвав би :)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця