<

Історія подружжя Корбенів зі зниклого села Вєров у районі Володимира

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:14 | 22.02.2022 / Володимир / /
Перегляди
1432
/ Коментарі відсутні

Корбен (Корбін) – родина переселенців із Франції. Христофор де Корбен був протестантом-лютеранином і втік з Франції, коли там почалася революція. Спочатку поїхав в Німеччину, а потім на територію Російської імперії. Христофор купив помістя у селі Вєрові Володимир-Волинського району (нині села не існує).

Його син Володимир, так само як і батько працював начальником пошти у Володимирі. Одружився з Надією Гордієвич – знатною панянкою з містечка Порицьк (нині Павлівка).

Про це пише співробітниця ДІКЗ “Стародавній Володимир” Орися Вознюк у своєму блозі в фейсбуці.

Селяни любили панів Корбенів, вони їх ніколи не ображали. Тож коли прийшли «перші совєти» вони за них захистилися, щоб їх не вивезли у Сибір, хоча маєток конфіскували. 

Саме в радянський період і відбулася плутанина з прізвищем при зміні документів. Корбен Володимимира записали Корбін, а його рідна сестра так і лишилася Корбен. У війну, бувши вже в поважному віці, пані Надія у своєму домі переховувала євреїв. 

Коли розпочалося українсько-польське протистояння, більшість вєровців вирішили покинути свої будинки та втекти, а пані Надія не хотіла полишати рідного дому. Діти просили її поїхати до Володимира, та вона відмовилася, мотивувала тим, що її бабуся полячка, і ніхто її не зачепить.  

При одному з нападів на Вєрув Надію вбили поляки, як і багатьох інших вєрувців. Її чоловік Володимир помер пізніше. Розповідали, що він дуже любив мандрувати. Володимир Корбін похований на Володимирському кладовищі. 

У подружжя було двоє дітей – Ігор (загинув під час Другої світової війни) та Валентина (Тіна), була одружена з Олексієм Цинкаловським, рідним братом Олександра Цинкаловського.

Читайте також: зникле село Вєрув у Володимир-Волинському районі: місцева жителька розповіла про свою маленьку Батьківщину




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця