<

Гузь підтримав зміни до Закону про місцеве самоврядування: що це може дати громадам на прикладі Зимнівської ОТГ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:49 | 5.11.2020 / Володимир / , , , , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

3-го листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» №3651-д, а також скоротила терміни його підготовки до другого читання. За це рішення проголосували 280 народних депутатів, серед них й Ігор Гузь.

Нардеп переконаний, що цей законопроект дасть можливість органам місцевого самоврядування у новостворених громадах і районах повноцінно функціонувати й утворити нові районні держадміністрації. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

До слова, законопроєкт має законодавчо врегулювати окремі питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України.

«Відповідний законопроект передбачає, що після місцевих виборів, що відбулися 25 жовтня 2020 року, в умовах нового адміністративно-територіального устрою на законодавчому рівні вирішиться питання правонаступництва органів місцевого самоврядування, розмежується майно територіальних громад та майно, яке в управлінні районних рад.

Крім того, після його прийняття врегулюється питання бюджетних ресурсів та право фінансувати й управляти усією важливою для людей інфраструктурою – освітньою, медичною, культурною, спортивною», – зазначив Гузь.

Також парламентар зауважив, що цього рішення очікували голови об’єднаних громад і з відповідним проханням вони звернулися до нього. Й він відгукнувся на їхню пропозицію.

Серед тих, хто очікує прийняття цього законопроєкту, і голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик.

У коментарі БУГу він запевнив, що це рішення вкрай необхідне для завершення процесу децентралізації. Адже без нього органи місцевого самоврядування у новостворених громадах і районах не зможуть функціонувати, а нові районні державні адміністрації неможливо буде навіть створити.

За словами В’ячеслава Католика, законопроект врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а отже дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування.

“Безпосередньо, для Зимнівської сільської ради, нормами даного законопроекту встановлюється правовий механізм та визначається порядок реорганізації Війницької сільської ради:

— включення колишньої Березовичівської сільської ради до складу територій Зимнівської сільської ради, а територій колишньої Війницької сільської ради – до складу територій Затурцівської сільської ради;

— розподіл нерухомого та рухомого майна, правонаступництва прав та обов’язків розформованої громади, майнових зобов’язань;

— встановлення періодів окремого виконання бюджетів та функції розпорядників коштів;

— прописано критерій розподілу залишку коштів розформованих громад.

Оскільки норми Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які врегульовували свого часу добровільне приєднання Хмелівківської сільської ради у 2017 році та приєднання Хобултівської сільської ради у 2018 року до складу Зимнівської сільської ради, не застосовуються до реорганізації територіальних громад, території яких затверджені Кабінетом Міністрів України у цьому році (зокрема – включення Березовичівської сільської ради до складу Зимнівської сільської ради), тому схвалення даного закону буде правовою підставою для прийняття усіх вищевказаних рішень Зимнівською сільською радою щодо реорганізації та правонаступництва розформованої Березовичівської сільської ради із складу Війницької сільської ради”, – наголосив В’ячеслав Католик.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця