<

Христос охрестився! Занурення на Водохреще у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:53 | 19.01.2016 / Володимир /
Перегляди
2
/ коментарів 5

Вже традиційно на останнє свято Різдвяного циклу, за прикладом Ісуса Христа, люди занурюються у найближчих водоймах, освячених церквою. Як розповів присутній на освяченні річки Луга священник Успенського собору отець Валерій, в цей день вода має сакральне значення. Вважається, що вона змиває людські гріхи та дає старт новому, очищеному духовному життю людини. Натомість води в річках, озерах та ставках стають “важкими” через кількість омитих ними гріхів.

У Володимирі-Волинському не так багато обладнаних місць для купання. Одне із найпопулярніших і влітку, і взимку – пляж на річці Лузі, поруч із мостом у селі Заріччя. Саме тут багато років поспіль містяни організовано проходять обряд занурення на 19-те січня.

І 2016-й рік не став винятком. Із самого ранку мешканці міста прибувають сюди, аби тричі зануритися в освячену річку. Одні – “моржі” з досвідом, інші – занурюються лише раз в рік на свято. Для “чайників” зимового купання на березі розбиті намети, де можна переодягнутися та опісля занурення зігрітися біля теплої похідної пічки.

“Воду в річці ми освятили ще о півночі. Зранку люди вже приїжджали занурюватися. Традиція ця дуже давня. Такий приклад залишив нам наш Спаситель, коли Сам прийшов на берег річки Йордан та охрестився у Івана Хрестителя. Це глибоко духовне дійство, люди протягом посту готують себе до нього, обдумуючи та аналізуючи своє життя, цілі та методи їхнього досягнення. Підходячи до занурення, необхідно молотися та просити Бога про очищення наших гріхів”, – розповів отець Валерій.

На березі були присутні і представники влади міста, працівники міськвиконкому та депутати міськради. Цього року чоловіки спостерігали, а мужні дівчата – занурювалися у зимову воду. “Я на Водохреще окунався 4-ри роки поспіль. Цього року – захворів. Тому просто прийшов привітати містян зі святом та поспостерігати за цим дійством”, – сказав секретар міськради Олег Свідерський. Григорій Цаль-Цалко, лідер міської фракції БПП “Солідарність” також відстоювався на березі, спостерігаючи за зануренням свого товариша.

А ще, ті, хто пройшов обряд очищення кажуть, що не бояться захворіти, адже вода – свята, та й їхні дій спрямовані на покаяння та навернення на шлях добра, вказаний Ісусом Христом.

IMG_3165
IMG_3172
IMG_3176
IMG_3182
IMG_3201
IMG_3212
IMG_3227
IMG_3232
IMG_3235
IMG_3243
IMG_3252




коментарів: 5
  1. БПП і “Батьківщині” ближче було до води освяченої московскими духівниками. Фотофакти свідчать!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця