<

Героїв битви під Крутами вшанували у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:51 | 30.01.2016 / Володимир /
Перегляди
1
/ 1 коментар

ГО “Всеукраїнський молодіжний рух “Національний Альянс” ініціювали проведення акції по вшануванню пам’яті Героїв трагічних подій далекого 1918-го року у Володимирі-Волинському. Молоді люди влаштували флеш-моб на честь своїх однолітків, виклавши лампадками назву селища Крути, де мужньо боролися за волю України їхні ровесники. Міська та районна влада пам’ятних заходів не влаштовували, посилаючись на епідеміологічну ситуацію та карантин у навчальних закладах.

Не численна купка людей, серед яких – більшість представників ЗМІ та влади міста – зібралися на площі Героїв, аби згадати подвиг київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», яких загалом нараховувалось не більше чотирьох сотень.

Сьогодні історики дослідили, що насправді легендарний бій відбувся не 29-го, а 30-го січня 1918-го року.

Військовими силами Центральної Ради, які ввечері 28 січня відступили з Бахмачу до ст. Крути, командував сотник Федір Тимченко. Тривалий час найбільш боєздатною частиною під його командою був бойовий відділ 1-ї Української військової юнацької школи під командою сотника Аверкій Гончаренка. Але кількатижневе перебування на позиції й відсутність підкріплень негативно вплинули на бойовий дух юнаків і 23 січня школа самочинно повернулася на відпочинок до Києва (саме це й змусило Федора Тимченка без бою залишити Бахмач).

Під час бойових дій із червоноармійцями на залізничній станції Крути командування військ центральної Ради відправило лише 300-та виснажених юнаків 1-ї Української військової школи. Разом із ними зголосився їхати на фронт Помічний курінь Січових стрільців (116-ть чоловік).

Перевага противників була значною, однак незламний дух та бажання відстояти свою, незалежну Україну додали юнакам снаги та героїзму. 28-м юнаків потрапили до більшовицького полону. Їх довго катували, а потім – стратили. Перед розстрілом, 19-річний уродженець Галичини Григорій Піпський, заспівав гімн “Ще не вмерла Україна”, який підхопили й інші полонені.

Ведуча акції біля стели у Володимирі-Волинському Наталія Мельник, зазначила, що історичний приклад гімназистів і сьогодні дає бажання молоді об’єднуватися навколо ідеї націоналізму, боротися за єдину, вільну і незалежну державу – Україну.

IMG_0061
IMG_0067
IMG_0073




один коментар
  1. Діти, ви обкурені на акцію прийшли, чи заради піару в центрі міста готові наплювати на героїв. Це яким дурнем треба бути щоб у підніжжя красноармійців викласти слово Крути. Ви хоч знаєте що вони їх вбили? Нацальянс у Володимирі для мене помер не народившись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця