<

Єжи Антчак відомий режисер і номінант на “Оскар” родом із Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:57 | 27.07.2015 / Володимир /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Він запевняє, що рідний Володимир назавжди лишився в його серці і жартівливо називає себе «малим картоплинням з Волині». Поза тим видатний теле- та кінорежисер Єжи Антчак – стовідсотковий поляк і живий класик польського кінематографа.

У його режисерському доробку – десятки аншлагових театральних постановок, майже 130 успішних телеспектаклів і кількадесят фільмів, з-поміж яких найвизначнішою, безперечно, є стрічка «Ночі і дні», що номінувалася на премію «Оскар» у 1976 році в категорії «Кращий фільм іноземною мовою», – інформує Слово правди.

Народився Єжи Антчак у Володимирі-Волинському якраз на католицьке Різдво 1929 року у родині офіцера польської армії. Тут минули його дитячі роки, сповнені і незабутніх спогадів, і страшних сторінок перших днів війни. Дивом їхня родина врятувалася від трагедії польсько-українського протистояння і в ході сумнозвісної операції «Вісла» переселилася на терени Польщі. Про це він згадує в автобіографічній книзі «Ночі і дні мого життя».

У 1953 році Єжи Антчак закінчив Вищу школу театральну імені Леона Шиллера у Лодзі. Працював як режисер, очолив театр «7.15» у Лодзі, але незабаром освоїв абсолютно новий напрям – телебачення. Спершу був директором телебачення у Лодзі, потім – у Варшаві, а в 1963-1975 роках – головним режисером Театру телевізійного. Паралельно знімав і кінофільми.

Разом з дружиною, відомою польською акторкою Ядвігою Баранською, пан Антчак у 1979 році виїхав до США, де взявся навчати молодих режисерів в Університеті Каліфорнії. І хоч з початку 90-х періодично мешкав у Польщі, коли знімав фільми «Дама з камеліями» та «Шопен. Прагнення любові», більшість часу він проводить у Штатах. Єжи Антчак з родиною зараз мешкає у Лос-Анджелесі, продовжує викладацьку роботу на факультеті кіно, телебачення і цифрових медіа і працює вже над другою книгою спогадів «Так їх любив», на сторінках якої обіцяє детальніше розповісти про свої дитячі і юнацькі роки, зокрема ті, що минули у Володимирі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер