<

ДронБУГа: Лодомирське кладовище в центрі Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:57 | 29.09.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
96
/ 1 коментар

Лодомирський цвинтар — «волинська Личаківка» в мініатюрі. Розташований він в центрі Володимира поряд з житловим сектором і є одним із найстаріших на Західній Україні.

Заснований цвинтар у середині ХІХ століття. За оцінками, на 4 гектарах кладовища поховано понад 15 тисяч людей. Найдавніше поховання датоване 1830 роком.

ДронБУГа показав, як виглядає цвинтар з висоти пташиного польоту:

Поділений він був на дві частини — польську та українську, і до кожної з частин вели окремі цвинтарні ворота, – пишуть Відомості.

Після встановлення радянської влади цей поділ зник, а з кінця 80-х років ХХ століття і сам цвинтар став недіючим, тобто покійників на ньому вже майже не хоронять. 

На старих вивітрених надгробках уже ледь прочитуються імена тих, хто під ними спочиває, хто жив і творив у Володимирі-Волинському десятки років тому. Українські та польські, білоруські та російські, австрійські та німецькі прізвища тих, хто знайшов вічний спочинок на Лодомирському кладовищі. 

Це не просто напівстерті прізвища на напівзруйнованих або й зрівняних із землею склепах і монументах, а й сторінки європейської історії, науки та культури. Які обов’язково потрібно зберегти для наступних поколінь.




один коментар
  1. Це ж скільки багатоповерхівок можна побудувати на місці цих однокімнатних помешкань.
    Думаймо про живих!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер