<

Доставили з паралічем, а вийшла своїми ногами: у Володимирі-Волинському вперше провели унікальну процедуру для лікування інсульту

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:09 | 18.10.2019 / Володимир / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Першу у Володимирі-Волинському процедуру тромболізису – розчинення тромбу при гострому ішемічному інсульті – провели у відділі інтенсивної терапії територіально-медичного об’єднання міста.

Дороговартісний препарат лікарня змогла придбати власним коштом. У екстреному випадку оперативно спрацювали анестезіолог Віктор Каменський, лікар-рентгенолог Володимир Качинський, завідувач неврологічного відділення Світлана Шевчук, – повідомляють на сайті Володимира-Волинського.

“Тромболітичну терапію у Володимир-Волинському ТМО провели вперше. У випадку, коли згусток крові вже закупорив судину та припинив кровопостачання певної ділянки мозку, тромболізис відновлює її надходження. Проте для проведення процедури дуже обмежений час – до 4 годин з моменту перших симптомів інсульту. І в цьому вирішальну роль відіграє злагоджена робота команди екстреної медичної допомоги і лікарів”, – каже завідувач неврологічного відділення Світлана Шевчук.

Вона розповідає, що пацієнтку, якій першій провели тромболізис, в лікарню доставили швидко, адже від моменту появи перших симптомів інсульту минула година. Жінку госпіталізували у відділення інтенсивної терапії. Лікарі ввели хворій препарат для розчинення тромба і уже за 20 хвилин до неї повернулася мова, а за годину зник параліч.

Дуже важливу роль відіграє вчасне звернення до лікаря, наголошує завідувач відділення інтенсивної терапії Олег Ємчик. Фахівці пояснюють, що три години з моменту появи симптомів – це час, коли ще можна проводити процедуру тромболізису і впродовж якого лікарям необхідно встигнути зробити всі лабораторні аналізи, а також провести комп’ютерну томографію. 

У згаданому випадку жінку привезли з паралічем, а вийшла вона із реанімації своїми ногами. Тож медики побачили результат своєї роботи вже за кілька годин, хоча зазвичай лікування інсульту потребує дуже тривалого часу.

Зі слів головного лікаря закладу, у 68-річної пацієнтки після процедури тромболізису не залишиться і сліду від паралічу та інших симптомів інсульту. Однак є і протипоказання для застосування препарату, а саме: вік пацієнта (менше 18-ти або більше 80 років), у випадку зовнішніх кровотеч, виразкова хвороба шлунка, будь-які хірургічні втручання упродовж останніх трьох місяців. Не слід проводити процедуру і тоді, коли при комп’ютерній томографії виявляють внутрішньомозкову гематому-крововилив. 

“На сьогоднішній день тромболітична терапія є можливістю високоефективної допомоги при ішемічному інсульті, що дозволяє відновити кровотік в ураженій судині і мінімізувати незворотні зміни в тканині мозку”,- зауважив Олександр Клачук.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок