<

Допомога військовим, поїздка на фронт, волонтерство та переселенці: мер Володимира Ігор Пальонка розповів про життя громади в умовах воєнного стану

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:12 | 17.06.2022 / Володимир / , /
Перегляди
1161
/ Коментарі відсутні

Мер Володимира Ігор Пальонка розповів про життя громади в умовах війни, нові виклики та як із ними справляються, допомогу військовим, поїздку на фронт, прийом переселенців, роботу бізнесу та навчальний процес під час воєнного стану.

Інтерв’ю проводили в оновленому парку біля військового містечка, який одним з крайніх вдалося оновити у Володимирі за кошти соцеконому за сприяння народного депутата Ігоря Гузя до початку повномасштабного вторгнення рф. Нині ж держава заморозила видатки на розвиток, дозволивши фінансувати лише захищені.

Як мер дізнався про початок повномасштабної війни

Про початок військового нападу росії Ігор Пальонка дізнався о 03:00 ранку від знайомих з Чернігівської області, які повідомили про обстріли. О 7 ранку мер вже був на роботі, обдзвонив військових, працівників правоохоронних органів, голову районної ОДА, щоб скоординувати роботу. Він зазначає, що ніхто, навіть місцеві військові, спочатку не знали що робити.

“Далі були непрості дні, коли ми по декілька разів на день збиралися, щоб зрозуміти що ми маємо робити, як налагодити співпрацю та координацію, говорили про оборону міста. Коли йшов другий-третій день війни, ми вже знали, що робитимемо. Я в ті дні дуже багато часу проводив на роботі, лише ночував вдома, цілодобово був на телефоні. Ми відслідковували ситуацію, тому що в той час говорили про можливе вторгнення з боку Білорусі”, – розповів очільник громади.

Він додав, що про вторгнення росії не знав, ніяких вказівок “з верху” не поступало.

Ігор Пальонка постійно сам і через заступників спілкується з командирами військових формувань, що дислокуються у Володимирі. Військові просять форму, автомобілі, які там є розхідним матеріалом через постійні обстріли, одноразовий посуд, який відправляли разом із автомобілями від волонтерів, безпілотники, ноутбуки та планшети (обов’язково з чохлами), спідня білизна, підсилювачі вай-фаю. Також є потреба у метеостанції, але її наразі не можуть знайти, ведуться перемовини із поляками.

Після поїздки в розташування бригади переосмислив свої цінності

Фото зі сторінки Ігоря Пальонки у фейсбуці

Декілька тижнів тому мер особисто відвідував розташування бригади на Сході України. Найбільше йому з поїздки запам’яталося і приємно вразило, що поля, попри постійні обстріли та перебої з пальним, все ж засіяні. Тож Україна зможе забезпечити продовольством і себе й інші країни.

“Щодо спілкування з військовими, я вкотре задумався над своїм життям, бо тут, ми знаходимось близько до європейського кордону і люди останнім часом дещо розслабилися. Коли я відвідав військових, я відчув дух тих подій. В наших захисників, сьогодні зовсім інші цінності життя… Я зрозумів, що потрібно зараз багато від чого відмовитися, а в першу чергу зробити на всіх фронтах, щоб підтримати наші збройні сили: морально, духовно, волонтерством. Підтримати всім, чим можеш, щоб вони в тому пеклі відчували, що тут теж люди стоять, щоб об’єднатися і зберегти нашу Україну”, – поділився міський голова Володимира.

З бюджету міста виділили близько 4 млн грн на потреби військових

За час війни з бюджету міста на момент запису інтерв’ю виділили близько 4 млн грн на потреби військових. Левову частку, 1 740 тисяч гривень – на пошиття тисячі комплектів форми для 14 бригади. Ще близько 1 млн субвенції виділяли також бригаді, але її вирішили перерозподілити. Також 500 тисяч давали на інші потреби бригади. На ремонт приміщення для ЗРП виділялися кошти, але командир просить додати. Окрім цього, закупили тепловізор для СБУ, надавалась допомога прикордонному загону та теробороні.

“Велика частина коштів до бюджету громади зараз надходить саме від військових формувань, що дислокуються у Володимирі. Тож хочеться їм допомогти, щоб ці кошти не лежали, оскільки на інші потреби їх нині заборонено використовувати, а забезпечували необхідне нашим збройним силам”, – зазначив мер.

Нагадаємо, уже після інтерв’ю, 14-го червня на потреби військових з бюджету Володимира виділили ще близько 3 млн грн.

Окрім бюджетних коштів, Пальонка надає допомогу військовим із власних коштів

В міру можливостей мер надає допомогу і з власного гаманця, про що ніде не розголошує.

“Велику суму я не жартував. Але до мене постійно зверталися і волонтери, яким завжди давав кошти на пальне, і возили гуманітарну допомогу інші благодійні організації, я завжди старався допомогти. Дружина моя готує постійно, передає консервацію, коли релігійні громади їхали. Я не хочу на чомусь акцентувати, бо це повсякденна робота. Зараз будемо допомагати на збір безпілотника нашому жителю Заріччя.

Я не бізнесмен великий, хотілося б більше, але по мірі можливостей, стараюся допомогти всім чим можу та вважаю, що це мій безпосередній обов’язок. Так як і кожного громадянина України, щоб здобути спільну перемогу”, – поділився Пальонка.

Рух волонтерської допомоги у Володимирі

У Володимирі від міської ради створили координаційний центр. 24-го лютого мав відкриватися оновлений ТІЦ у місті. Проте війна внесла свої корективи і там утворили волонтерський центр, який координує допомогу від волонтерів та роботу з тимчасово переміщеними особами.

Окрім цього, на території громади є три склади, куди привозять допомогу наші західні партнери та місцеві жителі: приміщення колишнього РБК, спортивний зал в одній зі шкіл і складське приміщення на Заріччі. За них відповідають працівники виконкому, які ведуть облік.

“Військова адміністрація пропонувала, щоб зробити у місті єдиний склад, яким би опікувалася районна адміністрація. Але ми переконували, що Володимир, як центр району теж має мати своє складське приміщення. Оскільки ми маємо багато партнерів з-за кордону, до нас звертаються й українці, які хочуть передати допомогу. Також у нас дислокуються військові формування. Тож ми відстояли, щоб склади були і в нас”, – розповів очільник громади.

Інші волонтерські організації міська рада не контролює. Інформацію, про можливе розкрадання гуманітарної допомоги називає “вкидами”, щоб розсварити людей, адже жодного підтверджувального доказу, так званими активістами, надано не було.

Робота з внутрішньопереміщеними особами

Останнім часом у Володимирі було зареєстровано близько 4,2 тисячі осіб, які приїхали у громаду з інших регіонів. Спочатку приїжджали мешканці Чернігівської, Київської, Сумської, Харківської областей, декілька людей з Донецької області. Більшість людей із територій, які наші ЗСУ звільнили від російських окупантів, уже повернулися до своїх домівок, але зросла кількість переселенців із Донецької та Луганської областей.

“Ми стараємося забезпечити їх усім, чим можемо. Забезпечити, щоб не було перебоїв в отриманні документів, які вони подавали на отримання допомоги від держави. По моїй інформації, працівники ЦНАПу, соцзабезу працювали мало не ночами, щоб оформити документи в зазначені терміни”, – додав мер.

Внутрішньопереміщені особи проживають у двох гуртожитках володимирських навчальних закладів. Туди теж поступає волонтерська допомога, щоб забезпечити людей необхідним. Також він додав, що у місті працівники військкомату спільно з правоохоронцями ходили та вручали повістки чоловікам призовного віку, які приїхали з інших регіонів.

Крім цього, близько 80 дітей переселенців відвідували володимирські школи, є й такі, що ходять у садочку. Окремі сім’ї вже шукають житло у Володимирі для постійного місця проживання.

Ігор Пальонка дякує мешканцям громади за розуміння до обставин, в яких опинилися переселенці, і хоч інколи бувають конфліктні ситуації, закликає до миру та єдності.

Також говорили про виконання бюджету та роботу бізнесу в умовах війни. Важливість проведення заходів з декомунізації та дерусифікації у громаді, чому більшість володимирських церков досі перебуває у підпорядкуванні УПЦ московського патріархату, попри обстріли російськими військами храмів Української православної церкви.

Зачепили тему оптимізацію котелень та необхідність заміни газових котлів на твердопаливні. Вплив війни на розвиток та будівництво нових інфраструктурних об’єктів, які були заплановані на 2022, що можливо вдасться доробити, а що лишиться “замороженим”. Обговорили, які заходи необхідно вжити, щоб школярі, якщо ситуація не погіршиться, могли повернутися за парти восени.

Оскільки розмова відбувалась у громадському місці, то на завершення зібрались мешканці, які хотіли звернутися до мера з проханнями та пропозиціями. Тож вийшов певний позаплановий прийом громадян.

Більше дивіться у відеоінтерв’ю з міським головою Володимира Ігорем Пальонкою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок