<

Договори з НСЗУ, відділення гемодіалізу, зарплати лікарям – що нового у 2020 буде у Володимир-Волинському комунальному медпідприємстві

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:29 | 18.01.2020 / Володимир / , , , /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

У 2019-му році було створене комунальне підприємство «Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання» у рамках медичної реформи в Україні. З квітня 2020-го року після підписання договорів про надання медичних послуг з НСЗУ (Національною службою здоров’я України) в лікарні відбудеться ще ряд змін, про які розповів БУГу в.о. директора КП Олександр Клачук.

Під час відеоінтерв’ю дізнавалися про те, чи зміниться фінансування закладу, а разом із цим – зарплати лікарям; коли буде відкрите відділення гемодіалізу та чому для нього використовуватиметься нове, а не вживане обладнання, надане благодійним фондом; чи планується в лікарні скорочення та чому так важливо підписати чимбільше догорів з НСЗУ.

Договори з НСЗУ підписуватимуть наприкінці лютого

З квітня лікарні фінансуватимуться за новими принципами.

Так, станом на вересень Національна служба здоров’я України презентувала проекти 22 пакетів медичних послуг, після підписання яких лікувальні заклади отримуватимуть оплату від Національної служби здоров’я України. На сьогоднішній день таких пакетів послуг є 27.

“У ці пакети входять первинна і екстрена медична допомога, хірургічна допомога, нехірургічна допомога стаціонарним хворим, певні пакети послуг діаностики і інше.

Ми чітко бачимо, що 5-6 пакетів підпишемо. Будемо пробувати більшу кількість. Є складнощі кадрові, тому що Національна служба здоров’я України не попередила завчасно, що для того, щоб підписати вчасно той чи інший пакет послуг, треба мати тих чи інших спеціалістів. Наприклад, реабілітологи. Раніше у нас в штаті таких не було. Тільки з цього року почалося навчання таких спеціалістів. Психологи. Ніколи не вимагалося по пакетах послуг, щоб були лікарі-психологи чи психологи без лікарської освіти.

Щоб отримати кошти з однієї сторони, а з другої – надавати адекватну медичну допомогу, ми старатимемося підписати якнайбільше подібних договорів по певних пакетах послуг.

Це розширить спектр наших медичних послуг, а також – залучить певні кошти. Вимоги до пакетів є жорсткі і серйозні, але ми працюємо в цьому напрямку.

Найскладніше, що ми не знаємо реальних коштів, які до нас прийдуть. Є певні контрольні цифри, але чи дійсно це буде по факту так – життя покаже. Ми працюємо у цьому напрямку.

Що планується у 20-му році: відкриття віддення гемодіалізу; також ми хочемо перепрофілювати наше приймальне відділення у відділення невідкладної медичної допомоги. Далі загадувати не буду, тому що люблю щось зробити, а потім вже чимось похвалитись”.

Чи прогнозується скорочення вторинної медичної допомоги у лікарні у Володимирі-Волинському?

Як розповів Олександр Клачук, прогнозується, що кожна область, по суті, буде окремим госпітальним округом.

“Зараз це більше боротьба за існування лікувальних закладів: який об’єм послуг ми забезпечимо. Чим більший об’єм послуг ми зможемо надавати, тим кращим буде фінансування.

І якщо раніше між лікувальними закладами була градація: перший другий і третій рівень, то на сьогодні це буде перший рівень – сімейна медицина, і інший рівень, який буде називатися “спеціалізована медична допомога”.

Тобто в певному сенсі нас прирівнюють до обласних лікувальних закладів, хоча ви розумієте, що потужності наші різні”.

«Хочемо оптимізувати нашу роботу таким чином, щоби мінімізувати скорочення, але спектр медичних послуг не зменшити, а збільшити»

“Ми аналізували використання ліжкового фонду по відділеннях. Попередньо ми скорочували ліжка у двох відділеннях: в травматології і хірургії. Дерматовенерологічне відділення не виконувало свого плану ліжкоднів. Враховуючи те, що оплата за надання послуги з станціонарного лікування таких хворих не буде високою, було прийняте рішення про те, що таке відділення треба скоротити.

Якщо ситуація вимагатиме надання стаціонарної допомоги таким пацієнтам, то ми це зможемо зробити на базі іншого відділення. Це не є щось складне”.

Також Олександр Клачук зазначив, що лікар-дерматолог прийматиме людей амбулаторно.

Чому не було встановлене надане благодійним фондом вживане обладнання для гемодіалізу, а вирішили встановити нове?

“За 40 років історії лікувального закладу відкрили тільки одне відділення, яке функціонує до сьогоднішнього дня, – це відділення анестізіології та інтенсивної терапії.

Відідлення не просто відкрити і не просто зробити, щоби воно функціонувало в повному об’ємі.

Відділення амбулаторного гемодіалізу (так воно називатиметься у нас) буде високотехнологічним. Буде використовуватися обладнання, яке ми раніше не використовували. Ми проводили і проводимо навчання наших працівників, як у лікувальних закладах на договірних умовах, так і в закладах післядипломної освіти, щоб потім вони працювали у нашому відділенні. І основна суть тут – не нашкодити.

У нас є хороша співпраця з благодійним фондом Миколи Гінайла. Фактично більшість умеблювання – ліжок, тумбочок, столів, матраців, що є в лікарні, – це за рахунок його роботи.

Але те обладнання, яке нам було привезено, вже було у вжитку. Вмонтувавши таке обладнання, коли на нього немає сертифікатів (а кожен медичний прилад повинен мати документ, який дійсний на території України, про те, що він може використовуватися), – я би порушив законодавство України.

Фахівці, які працюють у цій сфері, дуже рекомендували не брати старого обладнання. Але, так склалося, що його привезли.

І це важке рішення: вмонтувати старе обладнання чи, навчаючи лікарів, – нове. Я прийняв таке рішення. Тобто, якщо є щось краще для громади, то краще зробити це”.

Чи планується підвищення заробітних плат лікарям?

Я, як керівник розумію, що якщо в межах року-двох не буде підвищення заробітної плати для медичних працівників, то тут не буде кому працювати.

Мені приємно дивитися на заробітні плати по нашому центру первинної медичної допомоги. А зарплати там у лікарів в три рази більші, ніж у нас.

Ви запитуєте, що планує Міністерсво охорони здоров’я. Я вам відповідм так: для себе поставив ціль без Міністерства охорони здоров’я збільшити заробітну плату, але це залежатиме від того, який спектр послуг ми будемо надавати, які договори підпишемо з НСЗУ.

Коли медсестра, санітарка і лікар в перші десять років роботи отримують мінімальну заробітну плату – це соромно. Якщо не відбудеться підвищення найближчим часом, то це буде дуже складна ситуація в кадровому питанні. Не тільки у нас – така ситуація у будь-якій подібній лікарні.

Молоді спеціалісти, коли шукають роботу, то спершу цікавляться заробітною платою.

Це нонсенс – мінімальна заробітна плата і велика відповідальність”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа