<

Дніпро, Миколаїв, Одеса: Гузь завіз литовську делегацію на південь України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:14 | 28.04.2022 / Іваничі, Володимир, Любомль / , /
Перегляди
1215
/ Коментарі відсутні

Народний депутат Ігор Гузь, який є співголовою парламентської групи дружби з Литвою, організував поїздку для литовської делегації на південь України. Відвідали Дніпро, Миколаїв та Одесу, де зустрілися з головами ВЦА та мерами і обговорили надання гуманітарної допомоги та підтримку у відбудові регіонів, які постраждали від дій окупантів.

У складі литовської делегації до України прибули віце-спікер парламенту Паулюс Саударгас, голова Комітету Сейму Литви з національної безпеки Лаурінас Кащюнас та депутат Сейму Юстінас Урбанавічюс, повідомили у пресслужбі народного депутата.

Як розповідають, в Одесі зустрілися з головою ВЦА Максимом Марченком та міським головою Геннадієм Трухановим. До зустрічей також приєдналася віцеспікерка Сейму Республіки Польща Малгожата Госєвська.

“Більшість питань, які обговорювалися, стосувалися майбутнього економічного відновлення регіону. В першу чергу, з огляду на розбудову портів та логістичних баз для збуту української продукції на експорт.

Окреме питання – житло для внутрішньо переміщених осіб, адже Одеський регіон став прихистком для декількох десятків тисяч українців. Відтак, ініціативу Республіки Польща в розміщенні у Львові модульних будинків варто поширити на інші регіони України. Одеса співпрацює зі столицею Польщі Варшавою, Гданськом та містом Лодзь.

Також ведеться активна співпраця з литовським містом Клайпеда. Під час зустрічі обговорили можливість посилення литовської присутності в регіоні через відкриття консульства Литви у Одесі”.

Відбувся і візит до Миколаєва, де зустрілися з мером Олександром Сенкевичем.

Зазначимо, що місто перебуває під постійними атаками російської артилерії, бої точаться за 25 кілометрів від нього. У Миколаєві немає води, водогін розбитий на території, що тимчасово контролюється московитами.

Під час зустрічі визначилися, що міська рада надасть бачення щодо можливого долучення литовської сторони до ряду інфраструктурних проєктів. У першу чергу – це питання безперебійного подання води для мешканців. Окремий пріоритет – відновлення будівель, які окупанти зруйнували під час обстрілів.

“Такий досвід вже є, декілька років тому Литовська Республіка за власний кошт повністю відновила школу у місті Авдіївка. Окрім того, наші литовські друзі запропонують декільком своїм містам стати партнером Миколаєва. Як показує практика, така співпраця між містами може допомогти у відновленні та розвитку південного форпосту України”, – йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці депутата Ігоря Гузя.

У Дніпрі під час зустрічі з Борисом Філатовим обговорили конкретні проблеми та сформували пропозиції для литовської сторони:

  • активізація співпраці між Дніпром та партнерським містом – столицею Литви Вільнюсом;
  • пропозиції щодо можливих фінансових залучень Литви з відновлення окремих об‘єктів інфраструктури;
  • можлива військова допомога структурам тероборони, які тримають оборону регіону.

Як розповідають у пресслужбі Ігоря Гузя, депутат вважає, що політики дружніх країн повинні здійснювати подібні візити, щоб побачити на власні очі війну в Україні та зрозуміти й обговорити всі процеси, з якими вони можуть і повинні допомогти, як українській армії, гумдопомогою переселенцям, так і відбудовою об’єктів, які постраждали внаслідок дій російських окупантів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця