<

Державна екоінспекція у Володимирі-Волинському та районі намагається боротися із паліями сухої трави

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:38 | 30.03.2016 / Володимир /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Питання боротьби із тими, хто свідомо псує екологію, порушує правила благоустрою та ряд інших проблем із навколишнім середовищем – компетенція Державної екологічної інспекції у Волинській області. Робота органу побудована досить цікаво – свою діяльність екоінспектори здійснюють в зоні свого проживання. Окрім того, установа здійснює лише державний контроль, а виконання усіх робіт – прерогатива органів місцевого самоврядування.

Питання очистки річки Студянка та незаконне миття машин неподалік села Діхтів підняли мешканці населеного пункту на виїзному прийомі голів Володимир-Волинської РДА Наталія Василець та райради Романа Гука. У селі Суходоли люди скаржилися на проблему із стихійним сміттєзвалищем. Усе це – пряма загроза екології, нецільове використання водних об’єктів та порушення правил благоустрою.

Аби дізнатися, які методи та дії може застосувати екологічна служба, аби вирішити ці проблеми, журналісти “БУГу” завітали до інспектора Державної екоінспекції Володимира Голича.

“Діяльність інспекції заключається у здійсненні нагляду, ми можемо зробити припис, однак ліквідувати усе вами перераховане повинні органи місцевого самоврядування. Ми здійснюємо перевірки згідно затвердженого річного плану. От що в нього внесено – те і перевіряємо. Додати щось до нього – складно. Така законодавча база нашої роботи”, – зазначив екоінспектор.

Ще однією проблемою, яка виникла з настанням весни є спалення сухої трави на полях та городах району. Такі дії наносять шкоду довкіллю та негативно впливають на здоров’я людей. разом із минулорічною травою, горить усе живе, кажуть екологи. Рослини, тварини, гнізда після пожежі зникають на кілька років. “Відповідно до Адміністративного кодексу України, ст. 77-1 за випалювання рослинності та її залишків громадянам передбачено штраф від 170-ти до 340-ка гривень. Посадовим особам за такі дії – штраф від 850-ти гривень до 1190-та. Частина 2, ст.77 АКУ за спалення рослинності на території заповідного фонду передбачає штраф фізичним особам – від 340-ка до 680-ти гривень, посадовцям – від 1190-та грн., до 1700-т.”, – повідомив пан Голич.

У Володимир-Волинському проблемним об’єктом з точки зору екології є річка Луга, що має статус гідрологічного заказника. Там частенько навколишні житлі полюбляють спалювати очерет. Поруч – парк Слов’янський – пам’ятка садово-паркового мистецтва. Ці два об’єкти – заповідний фонд області. Тому будь-які незаконні дії містян кваліфікуватимуться як нанесення шкоди в заповідній зоні.

Згідно постанови Кабміну, за спалення 1-го гектару сухої водно-болотянистої рослинності у заповідному фонді зловмисникам вартуватиме 2700-т гривень.

Однак, як зазначив Володимир Голич, паліїв вкрай важко застати на місці злочину. У 2015-му році таких вдалося зловити 10-ть чоловік, цьогоріч – двоє. Проблема буде актуальною допоки не підніметься нова трава або не підуть дощі. “З господарської точки зору – це колгоспний підхід – спалити минулорічну рослинність. Насправді, це шкодить ґрунту. Не рідко через необережне поводження з вогнем трапляються пожежі в обійстях селян.

Закон України про діяльність екологів – складний та заплутаний. В основному під планові перевірки потрапляють сільські ради, вирішення більшості проблем також лягає на їхні плечі. Так, інспектором був складений припис на голів сільрад Ласкова та Хмелівки щодо впорядкування сміттєзвалищ. Наразі керівництво сіл має 6-ть місяців на подолання проблем відходів на своїх територіях.

Висновок із розмови один – громади повинні дбати про довкілля самотужки, пам’ятаючи про те, що земля – це справді народне багатство та спадщина наших нащадків. Тому що ніякі перевірки та інспекції не відновлять з часом втрачену екосистему. Жити необхідно, у цьому випадку, не одним днем, а з думкою про покоління, що житимуть за нами.




один коментар
  1. Сміх нічого не роблять, повинна проводитись робота з громадянами, ось наприклад я бачу що палять траву або викидають сміття і до кого мені звернутись? Чи може вступати в бійку?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа