<

Депутати Володимира звернулися до уряду з проханням знизити вартість енергоносіїв

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:00 | 14.01.2021 / Володимир / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Депутати Володимир-Волинської ради 14-го січня на позачерговій сесії звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо необхідності знииження цін на природний газ та електроенергію.

Два звернення підготували депутати Олег Свідерський та Андрій Гнатюк. Депутати прийняли одне узагальнене звернення з правками.

Як ідеться в зверненні, за яке проголосували обранці громади, місцеві мешканці обурені стрімким зростанням ціни на природний газ та його доставку, а також збільшенням вартості електроенергії. 

Так, ідеться в зверненні, у січні 2021-го року середня вартість газу в Україні для населення у порівнянні з груднем 2020-го року зросла на 17,5%. Водночас максимальна ціна зросла на 19,3%, з 9,05 грн за кубометр до 10,80 грн. Одночасно Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, схвалила для більшості облгазів нові тарифи на доставку газу. Відтак у січні 2021 року споживачі, яких обслуговує АТ «Волиньгаз», змушені платити за розподіл вже по 2,04  гривні за 1 кубічний метр природного газу в порівнянні із січнем 2020 року ціна зросла на 95 копійок, або майже у 2 рази.

Крім того, Кабінет міністрів України 28-го грудня 2020-го року  скасував пільговий тариф на електроенергію,  встановлений на рівні 90 копійок за кВт/год для населення на перші 100 кВт/год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год, який діятиме  до 31 березня 2021 року.

В умовах економічної кризи та пандемії коронавірусу, коли доходи українських сімей суттєво зменшилися, зростання цін на енергоносії створює соціальну напругу в області та у Володимир-Волинській міській територіальній громаді зокрема. Адже подорожчання природного газу та електроенергії спричиняє  збільшення вартості товарів та послуг.

Крім того, через запровадження карантинних заходів багато людей стали безробітними, а доходи малого і середнього бізнесу скоротилися. Про стрімке зубожіння людей свідчить те, що багато громадян уже не спроможні розраховуватися за комунальні послуги.

Зокрема, за офіційними статистичними даними, на кінець листопада 2020 року волиняни заборгували за постачання та розподіл природного газу 556,6 млн. грн, за постачання теплової енергії та гарячої води– 123,3 млн. грн, за постачання та розподіл електричної енергії – 101,7 млн. грн.

Крім того, волиняни, які через зубожіння не можуть розрахуватися за комунальні послуги, можуть втратити своє житло. Зокрема, з початку 2020 року «Волиньгаз Збут» передав до суду близько 400 справ щодо стягнення простроченої заборгованості за споживання газу. Кількість судових позовів може значно зрости, адже ця компанія вже направила понад 5 тисяч досудових попереджень споживачам, які не сплачують за газ більш як три місяці.

Враховуючи складні обставини, зумовлені економічною кризою та пандемією коронавірусу, з метою недопущення зростання соціальної напруги і подальшого зубожіння населення, просимо негайно втрутитися у ситуацію на енергетичному ринку, дати доручення щодо вжиття заходів для скасування постанов НКРЕП щодо зростання ціни на природний газ та його доставку, а також ціни на електроенергію та запровадити мораторій на зростання вартості енергоносіїв на період пандемії коронавірусу.

Депутати також запропонували внести правки до звернення, зокрема Наталія Василець запропонувала доповнити його проханням збільшити видатки на субсидії у 2021 році.

Сергій Коба зазначив, що негайного вирішення потребує ситуація із стрімким зростанням цін на паливно-енергетичні ресурси для теплопостачальних підприємств. А це може призвести до збільшення тарифів на послуги централізованого теплопостачання для мешканців міста.

Зазначимо, що подібне звернення до державної влади прийняли і на сесії Нововолинської міської ради цього ж дня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер