<

Володимир-Волинський – центр району: депутати міської ради підтримали звернення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:20 | 20.09.2019 / Володимир /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

На порядок денний сесії Володимир-Волинської міської ради 20-го вересня винесли звернення щодо утворення районів. На думку депутатів центр нового району повинен бути саме у Володимирі-Волинському.

До порядку денного проект рішення внесла керуюча справами міськвиконкому Ірина Ліщук.

Звернення адресується Міністру розвитку громад та територій України Бабаку, виконавчому директору Асоціації міст України Слобожана, голови Волинської обласної ради Вахович, голови Волинської ОДА Киричуку, депутатів Верховної Ради України від Волині.

Як зауважив депутат Володимир-Волинської міської ради Ярослав Жук, рішення внесене на розгляд не по регламенту, адже депутати не мали 20-ти днів на ознайомлення з ними. Проте після голосування, проект включили на розгляд засідання.

Повний тест звернення:

В країні активно відбуваються децентралізаційні процеси. Відповідно до попередніх намірів у Волинській області розглядається питання утворення районів. Враховуючи методичні рекомендації щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня та наступні важливі аргументи, вважаємо, що саме м. Володимир-Волинський найбільше підходить до створення в ньому адміністративного центру укрупненого району. Цьому сприяють такі фактори:

історичний – м. Володимир-Волинський має древню історію, в тому числі і повʼязану з процесами реформування адміністративно-територіального устрою. Зазирнувши в історію нашого краю ми можемо побачити, що робота по впорядкуванню території району проводилась уже не раз. В кінці 1958 року Володимир-Волинський район було укрупнено за рахунок Оваднівського, Устилузького і частини Турійського району. В січні 1964 року пройшло ще одне укрупнення району, приєднано частину Локачинського та Іваничівського. З кінця 70-х місто Володимир-Волинський набуває статусу міста обласного значення. Певні зміни відбулися з 1989 по 1992 рік, коли місто і район знову об’єднувалися.

3 травня 1996 року Священним Синодом УПЦ було прийняте рішення про відродження древньої Володимир-Волинської єпархії на Волині. Митрополит єпархії носить титул “архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський”. Сюди входить 8 північно-західних адміністративних районів, в яких розміщено 12 благочинь.  У 2017 році Священний Синод утворив і Володимир-Волинську єпархію УПЦ КП, до складу якої увійшло 2 міста обласного значення та 6 районів Волині.

З вище зазначеного видно, що наші пропозиції є обґрунтованими і уже мали місце в історії державотворення.

географічний – м. Володимир-Волинський розташоване в центрі новоутвореного району, що позитивно впливатиме на здійснення управлінських функцій та зручності доступу до адмінпослуг фізичних і юридичних осіб. Крім того,  в безпосередній близькості від міста на території Володимир-Волинського району проходить державний кордон та діє міжнародний митний автоперехід “Устилуг”. Проходить мережа шосейних шляхів, залізниця Київ – Львів, а також  залізничне сполучення з Республікою Польща. Найважливіші автомагістралі: Володимир-Волинський – Луцьк, Володимир-Волинський – Львів, Володимир-Волинський – Ковель.

Додатковою передумовою створення у м. Володимирі-Волинському районного центру виступає наявність територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, які після реформування своїх структур саме у нашому місті розмістили свої міжрайонні відділи. А це податкова інспекція, служба безпеки, поліція, прокуратура та інші. У місті активно функціонують заклади обласного підпорядкування – педагогічний та агротехнічний коледжі, заклад середньої технічної освіти, філія Національного університету «Львівська політехніка», а також єдина на Волині обласна станція переливання крові.

Відповідно до постанови ЦВК з 2012 року місто Володимир-Волинський є центром одномандатного виборчого округу на постійній основі №19.

На території міста Володимира-Волинського та району дислокується чотири військових частини А1008, А2099, А2892, А4308, функціонує три прикордонних відділення Львівського прикордонного загону, відділення Рівненського зонального відділу військової служби правопорядку. В період перебування цих військових частин в пунктах постійного місця дислокації у Володимирі-Волинському додатково проживає біля 12 тис. громадян. Тому місто має ще й важливе стратегічне значення в системі оборони держави.

Слід зазначити, що надалі не буде виникати проблем і з адмінприміщеннями для працівників органу влади, оскільки саме на території міста Володимира-Волинського розташована районна державна адміністрація та її структурні підрозділи.

Окрім того, місто Володимир-Волинський та Зарічанська, Зимнівська, Оваднівська, Устилузька та Війницька об’єднані територіальні громади вже мають чимало спільних напрацювань в розвитку соціально-економічних відносин, працюють за міжмуніципальними угодами про співробітництво в галузях освіти, медицини та житлово-комунального господарства. Так, Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання надає медичні послуги мешканцям цілого зазначеного регіону, а це понад 65 тис. осіб. Такі передумови є позитивними факторами для перспективи створення міської агломерації.

Враховуючи вищенаведене, просимо при реформуванні адміністративно-територіальної системи у Волинській області визначити місто Володимир-Волинський як адміністративний центр одиниці субрегіонального (районного) рівня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер