<

День Соборності України у Володимирі-Волинському провели учні гімназії імені Цинкаловського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:58 | 22.01.2016 / Володимир /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Не традиційно – без промов перших осіб міста та району – відзначали річницю з дня проголошення Соборності України у Володимирі-Волинському. Присутнім нагадали історію цієї події та ще раз підкреслили: Україна – єдина!

Цьогоріч відзначення Дня Соборності, або ж Дня Злуки організували та провели учні та вчителі Володимир-Волинської гімназії імені Олександра Цинкаловського.

Вступним словом урочистості відкрила вчитель історії Наталія Безсмертна. Вона розповіла про столітні боріння українського народу за єдність та незалежність. “Тривалий час усі наші сусіди намагалися роздерти, роз’єднати нашу землю, переконати українців, що Схід і Захід – різні. Однак, завжди знаходилися сподвижники, справжні патріоти, які часто ціною свого життя об’єднували нашу землю. Так сталося і на початку 1918-го. В цей зимовий місяць, у запалі революційних змін, була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. А на територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР – Західно-Українська Народна Республіка.В грудні 1918-го, у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерами цих двох держав був підписаний поєднувальний договір.Він увійшов в сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року був публічно оприлюднений в Києві, на Софійській площі”, – розповіла історик.

Символічно, на знак того, що українці з усіх областей та сторін нашої держави бажають єдності, слово надали переселенцю із Донецька, лікарю-травматологу Володимиру Похожалову. Він зазначив, що для нього поняття Соборності та єдності стало зрозумілим лише 8-м років тому. До цього ж часу ніхто ні в школі, ні в інституті не вчив історії України, не прививав знань про окремішність та повноцінність нашої держави від Росії. На сьогодні донеччанин, разом із нами, волинянами, вигукує :”Слава Україні!”, вчить українську мову та ототожнює себе із українським, єдиним народом.

Учні цитували Тараса Шевченка, нашого земляка Євгена Сверстюка, Івана Франка та Миколу Гоголя. Так діти намагалися довести дорослим, що століттями увесь прогресивний, патріотично налаштований люд, знав і розумів необхідність об’єднаної Української держави. “Шкода, що ми не чули…”, – підсумували діти. А тепер єдність знову доводиться відстоювати, виборювати у горнилі війни, платячи за високу ідею високу ціну – передчасно обірвані людські життя.

_DSC0023
_DSC0029
_DSC0048




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер