<

День перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі відзначили у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:40 | 22.05.2015 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

22 травня – важлива дата  для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні. У Володимирі-Волинського з цієї нагоди відбулася панахида у парку Слов’янський, біля пам’ятника поету.

У цей день святково одягнені, у вишиванках, приходили у Парк Шевченка в Києві сотні людей і аматорські колективи університету; співали «Реве та стогне Дніпр широкий», читали “Заповіт” та інші вірші Шевченка.

Але у 1971 році 22 травня оголосили націоналістичним святом, віднині участь у ньому була заборонена. Усіх, хто приходив у цей день у парк вшанувати пам’ять Шевченка, силою розганяла міліція. А студентам університету взагалі відміняли заняття, оголошуючи цей день вихідним! І попереджали: сидіть удома, до університету – ні ногою, ні-ні! Хто буде помічений в районі університету – той буде негайно виключений, без права повторного вступу.

Сучасним студентам важко уявити все це. Важко уявити, яку треба було мати громадянську мужність, щоб все-таки, незважаючи на заборону, хоча б наблизитись до парку Шевченка…

На щастя, часи змінилися. І сьогодні біля пам’ятника Кобзаря зібралися усі чиновники міста та району, а також культурна та наукова елітна міста.

В історії сучасної України, на жаль, 22-ге травня назавжди буде оповите сумом в зв’язку із трагічними подіями під Волновахою.

DSC_0525
DSC_0528
DSC_0530
DSC_0535
DSC_0539
DSC_0541
DSC_0544
DSC_0548




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер