<

Делегація освітян із польського міста Грубешова відвідала Володимир-Волинський в рамках Днів Європи в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:27 | 14.05.2015 / Володимир /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Польських освітян очолив бурмістр Грубешова Томаш Зайонц. Поїздка приурочена до Днів Європи в Україні. Її мета – налагодження співпраці та обмін досвідом. 

Грубешов та Володимир-Волинський – міста – побратими. Співпраця між ними в економічному плані триває вже не перший рік. Найуспішніший проект – “Чиста вода на Побужжі”.

Цього разу польські освітяни приїхали до своїх володимир-волинських колег. У програмі візиту – відвідини дошкільного закладу №7 “Волиняночка”, участь у творчому звіті навчальних закладів міста “Європейська Україна”, презентація навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 ліцей” та Володимир-Волинської гімназії ім. Цинкаловського, відвідини юнацької спортивної школи.

DSC_0043
DSC_0014
DSC_0021

В ході зустрічі із польськими гостями журналістам “БУГу” вдалося взяти коротке інтерв’ю у бурмістра Грубешова.

DSC_0086
Бурмістр Грубешова Томаш Зайонц

– Пане Зайонц, поділіться враженнями від Вашого візиту у Володимир-Волинський.

– Це вже третій мій приїзд у Ваше прекрасне місто. Відверто, із задоволенням приїжджаю в Україну, на Волинь зокрема. Мені дуже подобається патріотизм українців, гостинність та мужність ваших земляків. Сьогодні особливо вразили слова поета Володимира Сосюри, які почув на учнівському концерті: “Любіть Україну, всім серцем любіть”… В свою державу, насправді, так і любите! Це дуже помітно, коли слухаєш пісні, вірші, переглядаєш художні роботи місцевих митців.

– У сьогоднішньому концерті учнів Володимир-Волинських шкіл червоною ниткою проходила тема складної ситуації в державі та війни у зоні АТО. Ваше ставлення, як представника європейської держави, учасника ЄС, до цих подій.

– Насправді, я зауважив, що у всіх дитячих виступах – пам’ять, біль, переживання за ту ситуацію, в якій знаходиться ваша Батьківщина. Ми прекрасно розуміємо українців і всіляко підтримуємо у боротьбі за незалежність та свободу від експансії з боку Російської Федерації. Прикро і боляче те, що держава, яка стільки років була “братньою” на даний момент – ворог. Польща також зазнала значних утисків від “старшого брата” – Росії та Радянського Союзу в цілому. Тому можу сказати, у цій боротьбі наше серце – з вами!

– Але, сьогодні Ви – голова освітянської делегації. Поділіться враженнями від побаченого у Володимирі-Волинському саме в цій галузі. Які Ваші плани по розширенню співпраці із українським містом-побратимом?

– Я дуже вражений тим, що побачив у Володимирі-Волинському, відвідуючи дошкільні та шкільні заклади. Система освіти побудована так, що випускники шкіл мають об’ємний та всебічний комплекс знань. Але, зацікавила мене більше позашкільна освіта – система гуртків та кількість уваги, яка приділяється творчому розвитку школярів та дошкільнят. Саме у цьому бачу подальшу співпрацю із володимир-волинськими колегами. Ми запрошуватимемо до себе на обмін досвідом керівників гуртків, методистів, які поділяться практичними навиками організації позашкільної освіти. Вже й на даний час учні із Вашого міста беруть участь у фестивалях, які проводяться на території Польської Республіки. Надалі – можлива організація спільних, міжнародних дитячих конкурсів.

– Які ще сторони життєдіяльності волинян можуть стати основою для подальшої співпраці?

– Це туризм та рекреація. Володимир-Волинський та район – має багату історію, чудові, мальовничі куточки для відпочинку, зеленого туризму. Думаю, це буде цікаво для польської сторони і української також. Необхідно налагодити туристичні потоки українців у Грубешів, а поляків – у Володимир-Волинський.

– Чи зустрічалися Ви із мером нашого міста Петром Саганюком? Якщо так – то які моменти обговорювалися під час зустрічі?

– Так, я зустрічався із паном Петром. Не буду приховувати, у нас із Вашим міським головою не просто дипломатичні, а вже теплі, приятельсікі стосунки. Бути у місті і не зустрітися із ним – було б з мого боку не ввічливо. Найпотужнішим спільним проектом, який динамічно реалізовується в життя на сьогодні є “Чиста вода на Побужжі”. Я планую відвідати міське підприємство, на базі якого проводиться реорганізація. Ми із польської сторони задоволені виконанням робіт в рамках проекту. Однак, він підходить до завершення. Тому, в ході цієї поїздки, я маю намір обговорити із Петром Саганюком наступні важливі питання, які будуть цікаві по реалізації на базі Володимира-Волинського обом сторонам.

DSC_0077
DSC_0074




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер