<

Чи повинні школярі прибирати свої класи? Лілія Гриневич розповіла про японський підхід

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:56 | 11.03.2019 / Володимир / /
Перегляди
1
/ коментарі 4

11-го березня на зустрічі з освітянами регіону Прибужжя у Володимирі-Волинському Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич відповідала на запитання присутніх директорів навчальних закладів та педагогів. Одним із них стало питання, чи повинні діти прибирати класні кімнати після навчання. Відповіла пані Міністр, навівши приклад із своєї робочої поїздки до Японії.

«Чи не варто ввести у штатний розпис оплату праці техпрацівникам за прибирання приміщень, де навчаються 8-11 класи, адже цього не передбачено?» – запитали у Лілії Гриневич а також зазначили, що «є багато прикладів, коли діти відмовляються це робити. Заберіть цей радянський атавізм».

Міністр повідомила, що мала можливість побувати у японських школах. У них не передбачено жодної посадової одиниці технічних працівників. За словами Гриневич, японці вважають, що прибирання дітьми їхнього класу і школи є частиною обов’язкової освіти.

Школярі вчаться і під час прибирання, що краще не смітити, адже потім вам або комусь іншому доведеться це прибирати, а також вчаться поважати своє оточення та роботу інших.

“Я не кажу, що в нас так має бути, а просто хочу, щоб ми були дуже обережні в потураннях такими рішеннями. Якщо би ви сказали, що працівникам потрібна робота, квадратні метри, за які їм треба заплатити, то я це розумію. Але якщо ми, керівники навчальних закладів і педагоги, починаємо думати, що дітям не треба давати прибирати, то це неправильно! Просто це треба робити в цивілізований спосіб, дітям треба пояснювати. Повинна бути гігієна цієї праці. Звісно, коли дитина виходить на вулицю прибирати і в траві можуть бути кинуті шприци, то батьки будуть цього боятися. Але якщо нормально організована трудова діяльність дітей, то це тільки їм на користь”, – повідомила Лілія Гриневич.

І запитання, і відповідь у переповненому залі, адже охочих послухати Лілію Гриневич було багато, привітали оплесками.

Нагадаємо, що Міністр освіти і науки України відвідала Володимир-Волинський на запрошення народного депутата Ігоря Гузя.




коментарів: 4
  1. в країні де з татуюванням не пускають в суспільні басейни або лазні з дітьми легше домовитись

  2. кляті японці ніяк не можуть позавитися радянського атавізму, хе-хе… повчилися б в українців !

  3. Хто з батьків не прибирав в дитинстві клас?
    І що, руки відсохли?
    Прибирання в класі вчить підтримувати чистоту у свому середовищі.
    Цьому ніколи не навчишся, якщо за тебе це робитимуть інші.

  4. до Батько двох школярів,
    Я відмовлявся прибирати в класах. Чистоту вчить підтримувати виховання батьками та прибирання вдома.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця