<

Чи потрібно їсти супи: нутриціолог Світлана Філюшкіна розвінчує міфи про перші страви

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:38 | 10.07.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
3028
/ коментарів 8

Практично з пелюшок мами та бабусі розповідають нам про користь перших страв і що це просто необхідність щоденного раціону. Навіть перші прикорми – це супи. Але чи дійсно вони такі корисні та чи варто їх вживати при здоровому харчуванні, говорили з нутриціологом Світланою Філюшкіною.

Дівчина з Володимира-Волинського, яка спеціалізується на здоровому харчуванні, розвінчала міфи про перші страви та розповіла, коли і кому їх варто вживати. Також поділилася правильними способами приготування супів і про вибір продуктів.

Різноманітність супів просто вражає: на основі м’ясних або овочевих бульйонів, ароматна карпатська грибна юшка, а також останнім часом такі популярні  крем-супи (грибний, шпинатний, гарбузовий, з брокколі).

Але існують міфи відносно користі та шкоди перших страв і їх ми розглянемо.

Перший міф. Супи дуже корисні.

Так, якщо вони на бульйоні з домашньої птиці, яка вирощена без добавок, стимуляторів росту та антибіотиків. Адже якщо розібратись, то бульйон – це витяжка з м’яса і під дією термічної обробки білки, що знаходяться в ньому розкладаються на амінокислоти. Таким чином м’ясний бульйон корисно давати після хвороби або операцій для швидкого і легкого засвоєння білків, коли звичайне м’ясо перетравлюватиметься довго. Та для того, щоб його засвоїти, організму потрібно витратити більше енергії, коли при цьому її і так не багато.

Світлана Філюшкіна не рекомендує вживати суп, приготований з магазинного м’яса, краще вже овочеві супи.

«Якщо ж без м’яса ніяк, тоді відварюйте його окремо, та додавайте в кастрюлю за 10 хвилин до готовності або ж зливайте перший бульйон після 15 хвилин кипіння води, в якій вариться м’ясо».

Суп не повинен бути гострим і ні в якому разі не треба використовувати смакових приправ на основі ароматизаторів та підсилювачів смаку, а такі є і це бульйонні кубики, супи в брекетах. Краще просто сіль, перець та лавровий лист, як готували наші бабусі.

Також не варто зажарювати супи, бо при нагріванні олії утворюються шкідливі для організму трансжири.

Перші страви є більш корисними взимку, бо добре зігрівають тіло. Влітку це не є актуальним, тому легко пояснити, чому не хочеться їсти супи в цю пору року. Та й взагалі найрозумніше, що є на світі це наш організм, варто лиш навчитися його відчувати та жити з ним в гармонії.

Другий міф. Організму необхідна рідка їжа хоча б раз в день.

Організму дійсно необхідна певна кількість рідини в день, але це не обов’язково повинен бути суп. Вода, чай, вода з овочів та фруктів (а вони зазвичай чи не на 80% складаються з води) цілком підходять.

Третій міф. Суп – необхідна складова щоденного раціону.

Насправді суп – це м’ясо, овочі, вода. Тому спокійно можна з’їсти ці складові окремо та отримати всі необхідні елементи, що їх отримуємо з супом. Крім того, в свіжих овочах більше вітамінів, ніж в термічно оброблених.

Четвертий міф. Ті хто не їдять супи хворіють гастритом.

Гастрит виникає з ряду інших факторів. Частіше всього це бактерія Гелікобактер пілорі (Helicobacter pylori), печія, що виникає при рефлюксі, вживання нестероїдних препаратів, алкоголізм і навіть постійні стреси.

А от для людей, що хворіють виразковою хворобою, запаленням 12-типалої кишки супи взагалі протипоказані, адже вони підвищують кислотність. Тому лиш тим, у кого низька кислотність шлунку, перші страви дійсно приноситимуть користь.

Тим, хто хоче схуднути, нутриціолог рекомендує вживати суп або борщ на вечерю. Такий прийом їжі буде менш калорійним та шлунок звільниться від роботи до того, як ви ляжете спати.

«В такий спосіб ви дасте організму і травній системі добре відпочити і замість того, щоб перетравлювати вечерю, він буде брати енергію з накопичених до того жирів, а саме з підшкірного. Саме тому дієтологи радять не переїдати на ніч, бо це запорука хорошого результату.

Будьте здоровими та стрункими!»




коментарів: 8
  1. Ой болить у мене зуб
    Бо не хоче їсти суп
    Хоче меду ,хочеи грушку
    Хоче теплую пампушку)

  2. Ну будемо слухати спеціаліста 20 років. А все що наші предки їли це все фігня. Ну ну.

  3. Дивлячись в кого які предки. Столовий раціон в заможних і бідних відрізнявся. І ще з давніх часів люди хворіли на ожиріння, бо культури харчування притримувалися лише одиниці. А вона існувала і на Україні ще за часів Арійців, що проживали на цих землях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер