<

Будуйте собі іншу церкву, – скандальновідомий священник Шаран не дозволив прихильникам ПЦУ провести інвентаризацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:50 | 6.10.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
102
/ 1 коментар

Храм села Галинівка Оваднівської ОТГ опечатали. Сталося це після того, як 4-го жовтня богослужіння там провів скандальновідомий священник Шаран. Цілу добу тривав конфлікт між священнослужителями і парафіянами. Селяни навіть ночували біля церкви, бо одіозний священник не дав можливості їм провести інвентаризацію церковного майна та здійснити його передачу. У своє виправдання він дивувався: «А що я такого зробив?».

Про це повідомляє БУГ з посиланням на сюжет телеканалу “Аверс”.

Нагадаємо, після того, як про привітання Шараном Путіна дізналися мешканці Галинівки, 9-го серпня були ініційовані збори громади, на яких проголосували за перехід до ПЦУ.  В цей же день Володимир-Волинська єпархія УПЦ направила служити в храм іншого священника Юрія.

Два місяці Олексія Шарана в селі не чули, не знали навіть, де він є. Проте 4-го жовтня він раптом завітав до храму і навіть здійснив там богослужіння. Мешканці села, які є прихильниками ПЦУ, обурилися таким візитом Шарана в храмі.

Опісля богослужіння, спеціально створена комісія хотіла провести в церкві інвентаризацію, тобто опис майна і матеріальних цінностей. Однак, Олексій Шаран разом із кліриком Володимир-Волинського Успенського Собору не давали їм цього зробити, – повідомляєпро події Аверс.

Священники розійшлися не на жарт, розповідає Аверс: почали навіть розпускати руки і буквально виштовхувати адвоката Миколу Сорокопуда, якого релігійна громада найняла, аби перейти до ПЦУ згідно Закону.

 «Вийдіть з храму і тоді будемо говорити за територією храму. Все шагом марш. Давай! Давай! Я з військової сім’ї. Шагом марш я сказав звідси! Бо ви взагалі не маєте ніякого права тут щось робити. Ви прийшли і намагаєтесь, тут щось говорити», – наголошував клірик.

Олексій Шаран, у свою чергу, запевнив, що ніякого церковного майна нікому передавати не буде. Й проводити інвентаризацію не дозволить, йдеться в сюжеті.

«Звичайно, що я нічого передавати не буду. Якщо вам щось не подобається, то можете звернутися до суду. Присутнім на передачі майна я теж не буду. І ніхто не буде присутнім. Тут є мої особисті речі. Ви не будете тут проводити ніяку інвентаризацію.

Я керівник громади юридичної особи. Я вас прошу вийти з церкви», – раз за разом повторював Шаран і всіляко намагався виставити з храму людей.

Те, що 90% релігійної громади села захотіли приєднатися до ПЦУ, для нього нічого не означає, зауважив одіозний священник. І запропонував їм, збудувати собі інший храм.  А тут, мовляв, господар він. І, якщо парафіяни не хочуть йти на його служби, то їм у релігійній громаді, за його словами, місця нема.

«Я нічого не зробив. Я не знаю. Я сам хочу знати, бо я не знаю», – наголосив Шаран.

До слова, коментуючи свої вітання Путіну, Олексій Шаран ніяк не може визначитися у версіях тодішніх подій, розповідає телеканал. Спочатку в соціальних мережах пише, що привітав Путіна випадково, бо не розбирається у смартфонах та мережі фейсбук. А на камеру заявив інше, що це взагалі фейк. Мовляв, нічого не писав. Як то кажуть, то не я і хата не моя.

«Я не вітав Володимира Путіна. Це є фейк проти мене і нашої церкви.  Для того, щоб захопити цілу гілку наших церков. Десь під якоюсь статтею, десь якийсь коментар. Якби я писав, я б нормально набрав на своїй сторінці прямо і привітав», – повідомив священник.

А на питання, «Чому не зустрівся з парафіянами відразу й нічого їм не пояснив?», відповідає, що йому заборонили. Але хто саме, казати, відмовився. Каже, що ці два місяці був на лікарняному й у відпустці.

Під вечір під ворота храму почали з’їжджатися священники та парафіяни УПЦ з навколишніх сіл. Риторика та ж сама, що і в Шарана: будуйте собі інший храм.

Релігійна громада переконана: це приїхали тітушки, тому на територію храму їх не впустили.

Адвокат Микола Сорокопуд переконаний: Шаран просто не дає людям зробити своє волевиявлення.

«Він маніпулює словами. Документів у нього не має. Статут просив його зачитати: теж немає. Він говорити і веде себе так, як вважає за потрібне. Хоча це не ґрунтується на законі. Я з ним спілкувався, намагалися щось йому довести. Але він не хоче нікого й нічого чути.

Він тільки повторяє «Я…я…я. Я – єдиний. І буде, так як я скажу. Це людина авторитарна. Він чимось мені нагадує президента Росії. Чи може він з нього приклад бере. Чи ще щось», – зазначив Сорокопуд.

Він повідомив, що до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» торік внесли зміни, які дозволяють громаді збиратися не за скликанням священника чи настоятеля храму, а самим.

«Ось вони самі зібралися і вирішили свої нагальні проблеми і конфлікт», – зауважив адвокат.

Зрештою спровадити людей з церкви священникам не вдалося. Священнослужителі покидати її теж не захотіли. Вперто стояли на своєму: вони тут господарі. І так весь день. Священники співали церковних молитов, а люди чекали. Хтось у храмі, а хтось біля воріт.

Ночували люди в церкві до ранку. О 8:00 наступного дня Олексій Шаран таки покинув храм і віддав ключі.

Наразі церква опечатана до вирішення конфлікту.

А релігійна громада села Галинівка звернулася до митрополита Володимира Володимир-Волинської єпархії УПЦ з проханням усунути одіозного священника від богослужінь в їхньому храмі, оскільки не хочуть можливих протистоянь.




один коментар
  1. 21-е сторічча. Церковне мракобісся продовжується. Людину виправити неможливо – замість напряму звертатися до Богів людина знову шукає посередників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця