<

Боротися із отруйним борщівником Сосновського почали у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:15 | 24.06.2015 / Володимир /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Перший заступник міського голови Микола Веремчук провів нараду з працівниками  комунальних служб «Полігон», ЖЕК та «Троянда», на якій розглянули питання боротьби з поширеною на території міста небезпечною рослиною – борщівником. Цю рослину аграрії називають “помстою Сталіна” або “окупант”, бо завезений він в Україну із Радянської Росії.

Чималий ареал борщівника виявлено у районі комплексу будівель домініканського монастиря, на  вулиці Цинкаловського і біля річки Смоч у парку «Слов’янський». З інформацією про цю рослину і заходи боротьби з нею виступив провідний фахівець державної ветеринарної та фітосанітарної служби України у місті та в районі Роман Саць.

На нараді вирішено закупити два захисних костюми (при контакті людини з рослиною вона спричиняє опіки, які важко загоюються), щоб в них мати можливість скосити  борщівник і після того як скошена маса висохне, спалити її.

В боротьбі з борщівник дуже важливо не допускати дозрівання і розсіву насіння. Краще починати боротьбу навесні, коли рослина проростає. Ефективний спосіб боротьби – хімічний, за допомогою гербіцидів

Однак, у місті обробляти території, де поширена ця рослина хімікатами неможливо, бо росте вона у місцях загального користування. Продовжується обстеження території міста по виявленню небезпечного й отруйного борщівника Сосновського.

Борщівник — отруйна рослина, що сягає двох метрів, і більше. Росте він обабіч річок, доріг, лісів та полів, а тепер поступово перебирається і на поля, дачні ділянки. Привезений з Росії за Сталінських часів для годівлі свійських тварин.

Його листя та інші частини стебла можуть викликати небезпечні опіки. Коли сік потрапляє на шкіру, то через декілька годин, або днів вона червоніє. При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являється виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі і смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо, якщо вражаються ротова порожнина. Найчастіше від цієї отруйної рослини потерпають діти.

Якщо ви все ж доторкнулися до будь-якої частини борщівника, то відразу після контакту з ним необхідно: захистити уражені ділянки від сонячних променів мінімум на дві доби; ретельно промити уражені місця водою з густою мильною піною;
обробити спиртом (знежирює шкіру, ніж послаблює поразка) або слабким розчином марганцівки, або прикласти примочку з розчину фурацеліна.
Однак, як лікарі так і працівники служби МНС звертаються із проханням бути уважними і не допускати контакту із цією рослиною. Особливо стежте за дітьми та місцем їхньої гри!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця