<

Благодійні внески чи побори у Володимир-Волинському ТМО?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:55 | 5.02.2016 / Володимир / , /
Перегляди
13
/ коментарів 20

Питання “благодійних внесків” у лікарнях підіймається часто та й по всіх регіонах України. Проте у Володимир-Волинському ТМО активісти ГО “З’єднання борців “За справедливість” вирішили провести кампанію інформування містян про те, що добровільні благодійні внески не є обов’язковими і свої права потрібно відстоювати.

“Захворів, прийшов до лікарні і мене направили на аналіз крові. Зайшов в кабінет, мене спитали чи проплатив, я відповів “Ні, ніхто нічого не казав”. Тоді із кабінету мене направили до благодійної каси – “Йдіть проплатіть”. Пішов я до каси, кажу “мені заплатити за аналіз крові”. Дали там заявку на благодійний внесок. Я відмовився, мотивуючи тим, що пожертви роблю тоді коли маю бажання, а зараз мені потрібно заплатити за розгорнутий аналіз крові.” – розповів Дмитро Білецький.

Даний епізод завершився тим, що пан Білецький звернувся до головного лікаря ТМО Олександра Клачук. Після розмови із головним лікарем Дмитро Білецький все таки сплатив 20-ть гривень, але вже не як благодійний внесок, а в бухгалтерії, де також видали чек на придбання реактивів.

Після цього інциденту, активісти ГО “З’єднання борців “За справедливість” підготували брошуру та написали лист на ім’я головного лікаря, щоб дана інформація була розміщена біля благодійної каси та містяни ознайомлювалися з нею.

IMG_0704
IMG_0705

Нагадаємо, що згідно Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”, благодійна діяльність – це добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Коли ж журналіст інтернет-видання “БУГ” запитала у Олександра Клачука про благодійні внески та попросила прокоментувати чому їх вимагають сплачувати, то головний лікар надав “Звіт про надходження та використання коштів ЧБО “Міськрайонна лікарняна каса” за 2015-й рік”. Згідно даної роздруківки на рахунок лікарні надійшло близько 840-тисяч гривень благодійних внесків.

IMG_0703

Також, головний лікар на дане запитання відповів коротко: “Ніхто, нікого, ні до чого не примушує, це є благодійність” та наголосив звернути увагу на суму яку отримала лікарня та те, що всі витрати пішли суто на потреби закладу.

У списку витрат “благодійних внесків” є графа на медикаменти та медтовари. Тобто лікарня закупляє певну частину ліків та при потребі і коли пацієнт немає змоги самостійно закупити, повинна надавати, аби пацієнти отримали необхідну допомогу.

Виникає запитання, а чи справді 477-тисяч витрачені на медикаменти, та чи надаються необхідний мінімум пацієнтам безкоштовно? Та на скільки благодійні внески є добровільними, щоб за рік лікарня отримала майже 840 тисяч гривень?




коментарів: 20
  1. Та вони навіть пальця зеленкою задарма не помажуть.А ще якась мова про безплатні ліки.Як би ті благодійні йшли на ліки то може комусь би стала в пригоді ця благодійність.А то перше питання – гроші маєш лікуватись? І бувай.

  2. Звіт

    про надходження та використання коштів ЧБО “Міськрайонна лікарняна каса*’

    за 201$ рік
    Залишок на 1.01.201 бр. 9716,93
    поступило 832496
    Використано 838328,94
    банківське обсл. 1426.45
    Залишок на 1.01.2016р. 3883,99
    Придбання предметів постачання, в т.ч.:
    використано на потреби ЧБО
    на обслуг. ЧБО 53396,18
    передано ТМО
    ФАП
    господарські тов.,будівельні мат 200120.76
    стенди,таблички 11955
    м”який інвентар (к-ти одягу для роб.) 15625.1
    автозапчастини 10120
    меблі 8600
    Медикаменти та медтовари, в т.ч.: 496580,45
    медикаменти та медтовари 477980,45
    кушетка медична КРГІО 2300
    електрокардіограф ЕСОЗООО 16300
    Придбання обладнання, в т.ч.: 40505
    насос циркуляційний 4035
    принтер 3040
    холодильник 5300
    камера “Стандарт” для зберігання інструментів 3600

    Всього використано:
    838328,94

    Де там гроші на ліки?

    • “медикаменти та медтовари 477980,45 ” – це і є найнеобхідніші ліки. Коли людину привозять після ДТП чи іншої якої біди без свідомості і документів – починають терміново рятувати, чи чекають поки знайдуться родичі і куплятимуть щось? На Паску 2015 року постраждало 2 бабусі в ДТП, родичі прибігли вже тоді, коли одна бабуся вже була прооперована (я свідок), другій закінчували дообстеження. Звідки взялось все необхідне для порятунку в той момент? Так, родичі компенсували багато чого з витраченого. А коли привозять бомжа, наркомана чи алконавта? Як цигани в дитячому лікіють дітей? Завжди родина відкупляє? Аби ж то! А вони також люди, і без життєво необхідної допомоги не залишається ніхто. Поцікавтесь – скільки виділяє держава на медикамети на одного хворого, і скільки коштує один день в реанімації чи хірургії.

    • Цікаво, а скільком людям пропонували лікарі сплатити благодійні внески, для прикладу за будівельні матеріали?

        • Можна зекономити на будматеріалах, але коли тобі будуть робити апендектомію, в твій розрізаний живіт буде капати із стелі вода, а коли переведуть тебе в палату, на твою голову впаде розмоклий цементний шов зі стелі. А ще замкне проводку і апарат не захоче за тебе дихати. Економія на ремонті – смертельна штука…

  3. Людмила,шо ви несете… Ви хочете сказати,що наші “благодійні внески” використовуються алкашам, бомжам, циганам на лікування. Бл…ь, Ви себе чуєте???? Я тепер забороню своїм знайомим взагалі здавати ті “пожертви”,бо коли їм треба пролікуватися чи їх дітям,то ніхто безкоштовних чи куплених за благод.внески ліків їм не виділяє!!!!!! Діти хворіють,батьки шукають гроші на лікування,бо якась скотиняка в приймальномк сказала,що “треба купити,бо може померти”. А якщо нема грошей,якщо останню гривню витратили,щоб доїхати в те ТМО? То хай вмирає,бо безкоштовні ліки циганським дітям пішли чи на алкаша потратили…. шоб Вас так всюди лікували і приймали, як в тому проклятому ТМО!

    • Коли людині необхідна невідкладна допомога, ніхто не звертає увагу на те, ким вона є у суспільстві а просто автоматично рятується життя, це вже потім вирішується, хто оплачує подальше лікуваня людині, яке не може забезпечити наша держава в якій медична допомога безкоштовна

    • Чому люди завжди знаходять гроші на цигарки, вечірнє пиво, новий телефон в кредит, заправити машину, шоколадку клерку, пляшку “зходити до кума” і на все інше, а на ліки собі і дітям – дайте безкоштовно! І “скотиняка з приймального” сперш рятує життя всіма доступними способами(якщо є реальна загроза), а потім прописує – як лікувати ГРЗ чи хронічну болячку, від яких без лікування також можна померти. І це вже ваш особистий вибір – виконувати призначення лікаря, чи “авось пронесе – нафіга аптеки підіймати”. Тільки не забувайте – всі під Богом ходимо – ДТП, нещасні випадки, катастрофи і гострі стани ніхто не відміняв. Бережіть своє здоров*я самі і будьте обережні – правила техніки безпеки написані кровю загиблих.

    • Йдеш ти по темній вуличці, нікого не чіпаєш аж раптом на на тебе напали гопники, повалили в багнюку, поламали ребра, відбили селезінку, забрали всі гроші. Чим ти будеш відрізнятись від бомжа? Привезе тебе до скотиняк в приймальне швидка, а на операцію треба гроші, бо держава не фінансує, а благодійні внески заборонили. Як ти уявляєш операцію по видаленню розірваної селезінки?

      • У моєму розумінні Лікар – найгуманніша професія на землі. Він позбавляє людей від страждань, хоча часом для цього він має спочатку заподіяти їм біль. При цьому лікар має бути дуже доброю людиною, добре відчувати чужий біль. Тільки тоді він зможе не нашкодити хворому. Але йому потрібно буде навчитися бути стійким, сильним духом, бачачи чужі страждання. Інакше всі сили у нього підуть на переживання, і він не зможе допомагати людям по-справжньому.
        Лікар повинен бути готовий до самопожертви. За першим покликом він повинен прийти на допомогу людям вдень і вночі, в дощ і в пургу, під час терактів та стихійних лих. Справжні лікарі віддавали свою кров, останній ковток води, затуляли своїм тілом поранених від куль та осколків, самі заражалися смертельними хворобами, рятуючи людей під час епідемій.
        Ця професія вимагає мужності, необхідність прийняття єдиного правильного рішення, від якого залежить людське життя .
        Якщо помилки продавця або кравця можна виправити, то неправильно поставлений діагноз, рука хірурга, що здригнулася, навіть проста байдужість до хворого може обірвати чиєсь життя. Але зате яке це щастя, яка велика місія – першим дізнатися про народження нового життя. Або сказати матері: «Операція пройшла успішно, ваш син буде жити».
        А що можна чекати від такого доктора, як ви, коли пацієнтів називаєте СКОТИНЯКАМИ і пишете на всіх на “ТИ”? Вашою ж мовою і я напишу. Безмозгла ти тварино, бо людиною важко назвати таких відходів. Тебе не навчили нічому доброму у тому житті, ти б тільки хотіло гроші дерти з нещасних хворих скотиняк. А не подавишся??? Тобі треба робити в трупарні, а не серед живих людей. істинне обличчя нашої медицини! Через таких як ти і страдають нормальні, чесні і відповідальні лікарі.

        • Читаємо вище, вьівший рєкетмен.
          Чесний // 5.02.2016 at 23:12 // Відповіcти
          бо якась скотиняка в приймальномк сказала,що “треба купити,бо може померти”.

  4. Шановне ГО “З’єднання борців “За справедливість”! Ви не з того боку почали. Якщо ви думаєте, що лікарям приємно постійно принижуватись і замість своєї безпосередньої роботи ганяти людей з тими благодійними внесками – ви глибоко помиляєтесь. Але без них наша лікарня з держфінансуванням реально проживе 2-3 тижні НА РІК?!! Хочете справедливості? – добивайтесь адекватного фінансування всіх потреб ТМО з казни! І на медикаменти, і на харчування, і на комунальні послуги, і на реактиви, на канцтовари, на спецодяг, на деззасоби, на устаткування, на розхідні одноразові складові до апаратури, на рентгенплівку, на миючі засоби, на паливо для котельні, на бензин, на запчастини, на лабораторний посуд, на перев*язувальне, на біопрепарати, не тест-контролі для стерилізації, на будматеріали для ремонтів, на відра-миски-швабри, на кухонний посуд, на медінструментарій, на постільну білизну, на овочі на зиму, на меблі, на лампочки-замки-крани, на …..до грома ясного ще скільки необхідних речей, на які йдуть гроші і з благодійного фонду також. Лікарня – дуже складний “організм”, який сидить на голодній дієті роками. Поцікавтесь в Клачука скільки потрібно лікарні для повного забезпечення всіх її сфер на рік, і скільки виділяється на рік. Я думаю – цифри вас неприємно вразять (мінімум по зарплаті, менше мімімуму по енергоносіях, і дикі копійки на медикаменти. Все інше – не передбачено)І поцікавтесь заодно – скільки людей проходить в рік через поліклініку, скільки – через стаціонар. Взнаєте заодно, скільки копійок виділяється на одну людину в рік безпосередньо на медикаменти і що за них закупляється. Не забудьте потім,як оговтаєтесь,це також широко розповсюдити.))

  5. Знаєте, читаю і думаю, що давно треба перейняти досвід європейських країн і зробити обов”язкове медичне страхування, аби люди сплачували щомісяця внески на медичні послуги. Звичайно винні всі, бо, не ображайтеся шановні медики, не тільки Вам тяжко живеться, але саме до лікарні найбільші претензії…. Сама особисто мала досвід, коли спочатку вимагали 50 грн. благодійного внеску за сином, а через тиждень донька потрапила в лікарню і знову…50 грн. А хтось запитав, кому зараз легко дістаються ті внески??? Так, і ТМО тяжко, недофінансування, не вистачає всього на світі, але коли моїм дітям чогось не вистачає, мені немає на кого перекласти ці проблеми….. Цікаво ще одне, коли працівники ТМО потрапляють в лікарню, їм дають квитанцію сплатити обов”язковий внесок 50 грн. чи ні? Якщо б медицина була б платна, ніхто б не сварився, а коли невідому куди пішли ці внески, які люди іноді сплачують з останніх коштів у гаманці, то вибачте, скільки ж можна тягнути на своїх податках баласт..Якщо ТМО не вистачає коштів, то не ГО повинні цим займатися, а головний лікар, місцева влада…Це не повинно лягати на плечі пацієнтів, бо вони справно сплачують на ту ж ТМО податки зі своїх зарплат! Не шукайте оправдання, шукайте вирішення проблем, не перекладайте це на когось. Звичайно, хто може, хай внесе цей платіж благодійний, але по своїй волі, а не тому, що “якщо не заплатите, то Вас ніхто лікувати е буде!” І коли тобі кажуть купити рідке мило в маніпуляційну, бо в іншому випадку до твоєї дитини прийдуть з брудними руками ставити крапельницю, то знаєте шо….. Хочеться плюнути тій пані в обличчя і послати далеко разом із всією системою медицини….Вибачте, якщо когось образила!

  6. не платіть благодійні внески(бо це примусово) ,перестаньте збирати кришечки на протези для бійців(бо ж держава повинна їх забезпечити усім необхідним ),почніть обурюватись за 15 відсотковий військовий збір(бо не ви почали війну) , заставте усіх майстрів оформитись підприємцями і сплачувати податки, перекрийте дорогу на Польщу -зупиніть контрабанду – ви ж борці.

    • За останнє ,Галю, готовий Вас розцілувати! Борці! Зупиніть кантрабас, він ганьбить наше славне місто. А ви “герої” боритесь з лікарями…

  7. Шановні лікарі! Не вступайте в дискусію з хворими людьми. Варто переглянути відео про пані Білець під кабінетом травматолога. Як вона смакує тим що верзе!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер