<

Березовичі поки що залишаються у Володимир-Волинському районі. Депутати не підтримали об’єднання з Війницею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:29 | 23.02.2018 / Володимир /
Перегляди
5
/ коментарі 4

Депутати Березовичівської сільської ради не підтримали рішення про об’єднання в одну ОТГ з центром у Війниці Локачинського району і тим самим проігнорували думку громадських слухань на якій мешканці зазначеної сільської ради більшістю голосів підтримали створення ОТГ з центром у Війниці.

Про це інформує власкор Волинь UA.

Нагадаємо, що сесії передували громадські слухання, які відбулися 11 лютого 2018 року.

На них обговорювали три варіанти: приєднання до Зимнівської чи Оваднівської ОТГ, або ж створення нової ОТГ із центром у Війниці. Саме останній варіант і набрав найбільше голосів на громадських слуханнях. Із 126 присутніх за приєднання до Овадного проголосувало – 15 осіб, за Зимне – 16, а за Війницю – 87. Загалом на території Березивичівської сільради є близько 1300 жителів.

Сьогодні, 23-го лютого, на позачерговій сесій депутати мали або підтримати ідею об’єднання з Війницею, або відкинути.

На сесію прибули голова Володимир-Волинської райради Роман Гук, головний лікар Володимир-Волинського ТМО Олександр Клачук та його заступник Катерина Чубок.

Березовичівській сільський голова Юрій Ковальчук зауважив, що громадські слухання носять рекомендаційний характер і що на них люди керувалися не так цифрами, як територіальною приналежністю. А також розповів, що у травні  2017 року Березовичі просили Війницю створити ОТГ, але відповіді не отримали. Якщо ж Березовичі самі ні до кого не приєднаються, то згідно з Перспективним планом, їх приєднають до Зимнівської ОТГ, до якої вони не надто і хочуть.

Головний лікар Володимир-Волинського ТМО Олександр Клачук зазначив, що років три тому мав думку, що у районі буде ОТГ із центром у Березовичах. Крім цього, левова частка жителів Березовичівської сільської ради отримує стаціонарне лікування і лікування вузькопрофільних спеціалістів у районній лікарні. Головний лікар висловив побажання, аби так і було надалі, бо якщо сільська рада піде в інший район, то невідомо, як буде з наданням медичних послуг.

Катерина Чубок окреслила перспективу: якщо Березовичі підуть в інший район, то не виключено, що амбулаторію, яка функціонує на території сільської ради і обслуговує 3600 жителів, перенесуть у Хобултову. Свою думку пояснила тим, що матеріально-технічна база не є власністю Березовичівської сільради, а спільною власністю місті Устилуга і сіл району.

“Ми не маємо в районі стільки амбулаторій, щоб їх передаровувати в інші райони,” – зазначила Катерина Чубок.

Це дуже не сподобалося присутнім на сесії мешканцям села, які закликали не погрожувати їм. Виникла жвава дискусія, яка згодом переросла і у взаємні звинувачення. Юрій Ковальчук звинувачував депутатів, а ті його – в недостатній організації громадських слухань, на яких були присутніми 10% жителів сільради.

Голова райради Роман Гук запевнив, що ніхто жителів села не залишить без медичної допомоги і не закриватиме шкіл (а лунали й такі думки).

“Це об’єднання, яке вибрали ваші люди на громадському обговоренні, – найгірше з усіх варіантів, які були можливі. Поясню чому. На громадських обговореннях я чув, що до Війниці вам близько, і як дехто казав, можна і велосипедом заїхати. Час та досвід показує, що треба рахувати гроші, бо ніхто їх давати не буде – що заробите, те і будете мати. До прикладу, зараз місто виставляє нам рахунки за відвідування сільськими дітьми міських шкіл. Я рахую, що це – ненормально, бо сільські діти нічим не гірші від міських. І отут вам потрібно зважати на власну спроможність,” – зауважив Роман Гук.

Роману Гуку відразу ж закинули, що він змінив свою думку, бо на громадських зборах говорив одне, а зараз – інше. Перед присутніми виступили ще депутат райради Валерій Шпур, котрий за те, щоб Березовичі залишались у Володимир-Волинському районі, та сільські депутати Іванна Семенюк і Анатолій Динько. Останні попросили ще часу на роздуми та обговорення, куди приєднатися.

В підсумку, питання про добровільне об’єднання з Війницею поставили на голосування. Голоси розділилися навпіл: 5 – за, 5 – утрималися. Тож Березовичівська сільська рада не дала згоди на об’єднання в ОТГ із Війницею.

Обурені мешканці села покинули сесійну залу, а депутати пропонували збирати ще сесію. Голова сільради Юрій Ковальчук запропонував надіслати лист до Хобултови та Війниці з пропозицією розглянути варіант про створення ОТГ із центром у Березовичах. Та, як розповів хтось із присутніх, у Локачинському районі нещодавно відбулася нарада сільських голів, на якій прийняте рішення створити Локачинську ОТГ. Тож не виключено, що відкинута березовичівськими депутатами Війниця увійде в цю ОТГ.




коментарів: 4
  1. Якщо це добровільне об’єднання громад, то чому так районні керівники не хочуть відпустити Березовичі із свого району? Люди хочуть до Війниці, то хай собі йдуть. Чого їх лякати? А Кетерина Чубок хай забирає амбулаторію. Приміщення ж не забере…

  2. Навіщо Хобултові шукати Війниці або Березович?Якщо на те пішло то Хобултова може приєднатись до Зимна а не до Овадна.Люди добрі де Хобултова або Березовичі а де Овадно?Треба пів району обїхати.По питанню амбулаторії- то ми не проти.Їздили в Березовичі а тепер хай їздять в Хобултову.

  3. а де логіка шукати для громади Овадне як і для Березович і для Хобултови.Стара баба буде шукати Овадне за якимось питанням.Абсудр повний.Районна еліта під дупою має теплу машину а баба мусить іти на маршрутку якої немає.Овадного захотіли.

  4. Шокований позицією голови і деяких депутатів Березовичівської сільради . Представники громади наплювали на думку своїх виборців… А ми ще дивуємось депутатам Верховної Ради, які дивляться в очі своїм виборцям в крайньому випадку з екрану телевізора.
    Добровільне об’єднання закінчується у 2018 році. Сільські голови необ’єднаних сіл вже отримали вказівку до кінця березня надати остаточні варіанти об’єднання, щоб по цьому варіанту різати, але вже не добровільно.
    Таких умов як Війниця не пропонував Березовичам ніхто, але сільський голова Березович дохитрувався : вже втратив Хмелівку і якщо не опам’ятається то втратить Війницю з птахокомплексом і цегельним заводом та Озютичі з двома птахокомплексами, двома м’ясопереробними підприємствами та звірофермою ,будівництво якої має розпочатись влітку та впевнено під керівництвом народного депутата веде свою громаду до… Зимного. Так, так до Зимного, бо якщо не буде внесено змін до перспективного плану об’єднання громад, а Березовичівська громада не погодить змін, де центр громади – Овадне, бо це їм не зручно , то Березовичі автоматично приєднають до Зимного, а всі знають що Зимне – це «мильна булька» яка лопне як тільки закінчаться державні дотації.
    Не здивувала позиція районних керівників різних рівнів, які продовжують як в старі добрі часи пав’язувати свою думку громаді, тиснути на неї,звинувачуючи березовичівців, що вони хочуть вийти з району, «забуваючи» наголосити, що після об’єднання громад прийде черга районів і вже відомо, що до складу нового укрупненого Володимир-Волинського району увійдуть Іваничівський і Локачинський райони, а отже Березовичі в будь – якому об’єднанні будуть в складі Володимир-Волинського району.
    Голові райради, у якого і дружина користується власним авто,ніколи не зрозуміти Миколи Усіка (йому належить вислів про велосипедну досяжність Війниці), який все життя пропрацював в райавтодорі, а дружина в райлікарні, так, на жаль, і не спромігся на власний автомобіль, так що наближення послуг для нього – це Війниця, а не Зимне і тим більше Овадне.
    Відносно медиків з ТМО теж зрозуміло. Коштів на зарплату в них – до березня, а якщо громади не скооперуються – то розсипеться воно і потрібно буде проситись на роботу в ту ж амбулаторію, яку ніхто нікуди переносити чи закривати не має права, бо утримувати її буде не Клачук чи Чубок – а громада.
    Але час вже не той, березовичівці почали збір підписів за відміну рішення сільської ради,яке ігнорує їхнє майбутнє, боюсь тільки чи встигнуть довести задумане до кінця, бо час летить швидко( на що надіється Ковальчук і К), але куди то їм тоді – в Зимне, а чи Ростов?..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер