<

Батьки стурбовані, що дітям не буде де навчатися: у ЦО Володимира відбулися збори щодо створення спортивного ліцею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:47 | 15.03.2023 / Володимир / /
Перегляди
4914
/ Коментарі відсутні

Ввечері 15-го березня у Центрі освіти у Володимирі зібралися представники обласної, місцевої влади та батьки, щоб обговорити питання створення спортивного ліцею на базі навчального закладу.

Нагадаємо, що у Володимирі планують уже цього року відкрити перший в області спортивний ліцей на базі ліцею «Центр освіти». Рішення про його створення було прийняте ще у 2021 році, але на заваді стала війна. Та все ж, справу вирішили довести до логічного завершення. Напередодні це питання обговорили на розширеній нараді в обласній раді. Остаточне рішення приймуть депутати Волинської ради на сесії, що відбудеться 16-го березня.

Але батьків учнів, які нині навчаються в Центрі освіти та не мають спортивних навичок турбує питання подальшої долі їхніх дітей, чи дадуть їм довчитися, чи потрібно буде переводити в інші школи. Також даний навчальний заклад відвідують близько 40 дітей з інклюзією, що буде з ними?

Як зазначила позаштатна радниця голови Волиньради та колишня очільниця управління освіти ОДА Людмила Плахотна, одним із оптимальних вирішень даної ситуації було б залишити ще на декілька років профільний ліцей, але не набирати 5 і 10 класів, щоб учні, які навчаються тут змогли довчитися до кінця. Згодом утворити гімназію, проте вона не може фінансуватися з обласного бюджету, на це має виділяти кошти місцева громада.

З цим питанням зверталися до міської ради у 2020 році. В 2021 році було прийнято рішення про утворення спортивного ліцею. Перед керівництвом поставили задачу не набирати учнів в 5 та інші класи. Але в навчальному закладі рішення не було виконане, знову набрали 5 та 6 класи. І стало незадоволених більше батьків”, – додала Плахотна.

Вона також зазначила, що вартість навчання однієї дитини в Центрі освіти становить 41 тисяча гривень, це є дуже дорого. Оскільки в порівнянні з іншими навчальними закладами ця цифра становить 14 тисяч, а в деяких луцьких ліцеях – 11 тис. грн.

В закладі більше коштів все одно спрямовувались на потреби спортивного відділення. Проте не було можливості фінансувати тренування, відрядження, оскільки заклад не є повністю спортивним.

Мер Володимира Ігор Пальонка, своєю чергою, зазначив, що вони уже одного разу дослухались до батьків та створили початкову школу №7. Самостійно прийняти рішення про взяття на баланс міста ще однієї школи він прийняти не може, це питання потрібно виносити на сесію міської ради. Крім того, в ЦО навчаються діти не лише із Володимирської громади, але із Зимнівської, Устилузької, Оваднівської. Потрібно обговорити з головами даних ТГ, чи готові вони будуть платити за своїх учнів.

“Наразі вільні кошти громади уже перерозподілили на власні потреби, серед яких велика частина пішла на фінансування потреб військових. Наразі надходження в громаді є поки війна, йде велике ПДФО від зарплат військових. Але вона ж рано чи пізно закінчиться, і грошей таких не буде. Я не можу самостійно взяти таке навантаження на місто, потрібно говорити з депутатами та головами інших громад”, – зазначив мер.

Депутат облради Андрій Бокоч додав, що ці питання вже будуть вирішуватись, від рішення Волинської ради. Учням 5,6,7,8 та 9 класів обіцяють дати можливість довчитися. Якщо спортивний ліцей не створять у Володимирі, то є інші охочі і 500 млн, передбачених на ці потреби перейдуть іншій громаді.

Директор Центру Освіти Валентин Вірковський сказав, що рішення обговорювалось вже давно і це хороша перспектива для даного навчального закладу та міста загалом. Він також пояснив, чому не добудували спортзал в колишньому ангарі.

“Було прийнято рішення спорудити там спортзал, навіть виділялися кошти, двічі по 500 тисяч грн. Але у 2021 році вже йшла мова про створення спортивного ліцею. Тож його вирішили удосконалити і переробити кошторис на 3 млн грн. А потім почалась війна і всі роботи припинилися. Наразі ангар утеплили, зробили настил для підлоги”, – додав Вірковський.

Під час і після виступів, батьки задавали посадовцям питання стосовно того, куди йти дітям, які не мають спортивних навичок, що робити учням середньої школи та 10-класникам. Що робити батькам школярів з інклюзією, яких лишали тут до 6 години вечора? Після довгих обговорень та жвавих суперечок вирішили визначитись із представниками від батьків та педагогічного колективу, які поїдуть представляти інтереси Центру освіти в Луцьк на засідання обласної ради.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок