<

Антон – убивця фінів: розповіли історію одного з «героїв СРСР», ім’я якого викарбували на плиті обеліска у центрі Володимирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:09 | 4.05.2022 / Володимир / /
Перегляди
3163
/ Коментарі відсутні

Історику з Володимира Віталію Скальському за архівними даними вдалося частково дослідити життєвий шлях Грисюка Антона Степановича, ім’я якого зазначене на меморіальній дошці обеліска слави, що стоїть у центрі міста. Навколо радянського пам’ятника ще досі точаться дискусії щодо необхідності його знесення в рамках декомунізації та дерусифікації.

Хронологію життєвого шляху військового Радянського союзу Віталій Скальський опублікував у фейсбуці. Далі подаємо текст без змін:

Антон – убивця фінів

1914. Антон народився.
1936. Антон пішов в армію (червону).
1940, 9 березня. Антон убиває фінів в околицях села Скіппарі.
1940, 13 березня. Антона серйозно поранили фіни біля села Вілайокі. На Антона зробили подання щодо присвоєння йому звання Героя Радянського союзу.

1940, 21 березня. Антону нібито присвоїли звання Героя Радянського союзу. Ця інформація поки що не підтверджена – нема відповідного історичного джерела.
1941, вересень. Антон зникає без вісти при відступі Червоної армії на території Білорусі.
1944, квітень. Антон гине. За непідтвердженими даними – під час бою проти «120 німецьких карателів» у селі Мосир на Волині.

1944, серпень. В “наградному” управлінні Головного управління кадрів Наркомату оборони СРСР не можуть знайти указу про нагородження Антона званням Героя Радянського союзу.
1947, серпень. У переліку загиблих офіцерів Червоної армії, що не були виключені зі складу армії Антон значиться як Герой Радянського союзу.
1965. На обеліску у Володимирі-Волинському з’являється плита «Герой Радянського Союзу старший лейтенант Грисюк Антон Степанович 25.Х.1914 — 28.IV.1944»

Як зазначає історик, досі точне місце поховання Антона Герасимюка – невідоме (в енциклопедіях пишуть, що похований в Устилузі, а надгробна плита – у Володимирі). Чи був нагороджений Героєм Радянського Союзу – теж невідомо, бо нема відповідного документа, який би підтверджував цей факт.

В результаті іменем героя СРСР (без підтверджувальних документів) назвали три вулиці, школу (яку згодом перейменували) та пам’ятник.

Нагадаємо, у Володимирі активно взялися за декомунізацію.

Не визначеною лишається доля обеліска слави на площі Героїв у центрі міста…




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа