<

Агенція «Прибужжя» підготувала проєкт, який стосується підвищення ефективності використання інструментів електронної демократії у громаді Володимира

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:38 | 9.02.2022 / Володимир / , /
Перегляди
572
/ Коментарі відсутні

Вже п’ять років поспіль у Володимирі діє такий інструмент електронної демократії як Громадський бюджет. За цей час на конкурс було подано 95 проєктів, з них 25 на суму 3 мільйони 420 тисяч 282 грн. вже реалізовано, а ще шість, загальна вартість реалізації яких 2 мільйони 92 тисяч гривень, буде втілено в 2022 році.

Громадський бюджет – один з найефективніших інструментів електронної демократії. Завдяки йому мешканці громади беруть безпосередню участь у розподілі місцевих коштів, подаючи свою ідею на конкурс або ж голосуючи за якийсь з поданих проєктів.

Таким чином кожен житель громади може не лише вирішити важливу проблему міста/вулиці/району, але і краще зрозуміти роботу управлінь та відділів міської ради, а й навчитися розбиратися у тонкощах планування бюджету у громаді.

Бюджет участі діє у багатьох містах України. В одних подають велику кількість проєктів, мешканці беруть активну участь в голосуванні, в інших ж міська рада шукає авторів проєктів, ідеї ледь збирають голоси, а після реалізації мало хто наважується писати проєкт вдруге.

Не зважаючи на очевидні переваги функціонування бюджету участі у громаді, у Володимирі спостерігається тенденція до зменшення кількості поданих проєктів та відданих голосів, внаслідок чого заговорили про ймовірність зменшення бюджету конкурсу.

Щоб зрозуміти у чому справа та знайти шляхи вирішення цієї ситуації, наприкінці минулого року громадська організація «Агенція регіонального розвитку Прибужжя» за підтримки Володимирської міської ради підготувала проєкт «Підвищення ефективності використання інструментів електронної демократії у Володимирській громаді», який подали на конкурс малих адвокаційних грантів ГО «Волинський інститут права». 

Ідею підтримали і представники громадської організації у співпраці з органами місцевого самоврядування вже розпочали реалізацію.

Реалізація проєкту триватиме три місяці. Протягом цього часу передбачено: проведення аналізу механізму проведення конкурсу громадського бюджету в нашій громаді з 2017-го по 2022-й роки шляхом анкетування авторів, виконавців та членів координаційної ради проєкту; вивчення даних з платформи «Громадський проект»; аналіз кращих практик проведення цього конкурсу в інших містах; створення робочої групи та напрацювання пропозицій для внесення змін у Положення про конкурс.

Також планується проведення тренінгів для представників громадських організацій та ініціативних груп на тему використання бюджету участі як дієвого інструменту демократії та вирішення проблем містян, і для працівників органів місцевого самоврядування – щодо особливостей ведення інформаційної кампанії та залучення жителів громади до участі у конкурсі.

Для того, аби доєднатися до заходів проєкту, слідкуйте за анонсами на сайті та сторінках в соцмережах ГО «Агенція регіонального розвитку Прибужжя».

Публікація підготовлена в рамках реалізації проєкту «Підвищення ефективності використання інструментів електронної демократії у Володимир-Волинській громаді», що підтриманий Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізується за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю авторського колективу (Олени Кандиби) і не відображає точку зору Волинського Інституту Права чи Національного фонду на підтримку демократії.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок
22 Квітня, Понеділок