<

Адвокат оприлюднив статистику по судам над військовослужбовцями 51-ї ОМБр

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:59 | 13.05.2016 / Володимир / , , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Статистику по судам над військовослужбовцями 51-ї ОМБр оприлюднив правозахисник Василь Нагорний.

“Трошки проаналізував статистику по судам 51 ОМБр. (Занудні цифри з реєстру судових рішень, але це долі наших бійців)
Отже за період з листопада 2014 року по 09 травня 2016 року у Володимир-Волинському міському суді розглянуто 240 кримінальних проваджень по так званому самовільному залишенню частини (СЗЧ) ст. 407 КК України.
З них:

0 – вироків, з реальним відбуттям покарання
152 вироки – бійці, які засудженні з іспитовими термінами («условка»)
42 вироки – бійці, яким присуджено штрафи
48 – ухвали про закриття справ по ст. 48, 47 КК (зміна обстановки, поруки)

З 192 вироків, якими засуджено бійців лише в 20 (!) справах проводилось судовий розгляд, решта 172 вироки- це затверджені судом угоди про визнання вини бійцями.

З 192 засуджених бійців – лише 70 мали адвокатів (не я- інші).

Отже, 122 бійцям, які з переляку підписували угоди про визнання вини, не було надано правової допомоги. Якщо держава, вносячи в Закон зміни про обов’язкову реабілітацію, визнає, що всі учасники бойових дій мають посттравматичний синдром, тобто захворювання, то чому не забезпечує їх адвокатами.

Тенденція, яка прослідковується:

1.Кінець 2014 – березень 2015 року – військова прокуратура вимагає тільки реальних покарань, але всіх бійців відстояли.

2.Квітень 2015 року – жовтень 2015 року – «жнива» по угодам про визнання вини, укладеним між бійцями і військовою прокуратурою про так звану «условку»

3.Жовтень 2015 року – лютий 2016 року – риторика прокуратури міняється…. Бійці підписують тіж угоди, але не «условку», а штрафи (спочатку близько 6000 грн. далі близько 1000)

4.На початку 2016 року – бійці починають прозрівати, що їх дурять і масово посилають військових прокурорів подалі, використовуючи ст.63 Конституції, не визнають вину. Щоб якось погасити вал не ивизнання вини, прокуратура Західного регіону розкидає декілька сотень кримінальнихх проваджень в Франківську, Чернівецьку, Тернопільську області… Знову починається паніка серед бійців, особливо по Івано-Франківську, де судді помилково сприйнявши бійців за дезертирів виносять ухвали про затримання. Розібравшись, всім сатє соромно і ця ганебна практика припиняється!

5. З лютого, березня – йде масове закриття кримінальних проваджень як за клопотаннями бійців. Спочатку прокуратура такі закриття з піною біля рота оскаржувала в апеляційному суді, тепер вже не оскаржує, а навіть сама починає звертатись з такими клопотаннями.

Квітень 2016 р – військова прокуратура розпочинає розслідування по командуванню частини, щодо величезної кількості СЗЧ.

6. Тернистим був шлях, певен, що прийшла черга і до чистих виправдувальних вироків… «Проломимо» першу справу- далі піде легше, так само було з закриттям кримінальних проваджень. Далі амбітні плани по перегляду вироків та повній реабілітації бійців 51 ОМБр.

Єдине не можу зрозуміти, чим бійці по справа 2015 року, які зараз, як ті злочинці ходять на відмітки в міліціополіцію, відрізняються від тих по яким зараз військова прокуратура дає згоду на закриття справ. Такий самий бойовий шлях, тіж нагороди, заслуги на сході… Мізки закипають, бо логіки не має….
Підсумоки:

1.ЖОДНОЇ СПРАВИ ПО ДЕЗЕРТИРСТВУ БІЙЦІВ 51 ОМБр ЗІ СХОДУ – НЕ МАЄ!!! Всі справи це так зване самовільне залишення частини по прибуттю зі сходу, коли бійців командири відпустили з частини додому.

2.В принципі військово-прокурорську лавину з енкеведиським спраямуванням ми зупинили. З 1760 бійців, які були внесені в списки СЗЧ 51 ОМБр – засуджено 192 особи (10%). Загалом по Україні, згідно Реєстру – 3347 чоловік.

3.Найгірше, що тепер загрожує бійцям – це закриття кримінального провадження в суді, але це статус не судимого. Три бійця вже розпочали боротьбу за чистий виправдувальний (там вже відбулось 5-6 засідань) Від їхньої сили волі залежить доля інших бійців, бо ще в провадження військових прокуратур перебуває приблизно 400 провадженнь. Куди ділась решта, не відомо!
Хлопці боріться, бо ви того варті!” написав на своїй сторінці адвокат.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер