<

30 листопада – останній день 51 бригади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:57 | 28.11.2014 / Володимир / , , /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Наступного місяця на Волині з’явиться нове військове з’єднання – 14 бригада. Саме вона постане на місці багатостраждальної 51 окремої механізованої бригади, яка постійно дислокується у Володимирі-Волинському. Наразі вже відоме ім’я керівника новоствореного об’єднання.

Дата розформування 51 ОМБ незмінна – 30 листопада. Це у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини підтвердив виконувач обов’язків командира 51 ОМБ полковник Володимир Яцків.

З його слів, з 1 грудня 2014 року 51-ї бригади уже не існуватиме. Процес розформування частини практично завершений, переконує він. На її місці постане сформована 14 бригада. Відомо вже й ім’я керівника новоствореного з’єднання. Командиром 14 бригади стане полковник Олександр Жакун, – сказав Володимир Яцків.

Нагадаємо, перші втрати 51 ОМБ зазнала 22 травня, коли терористи обстріляли блок-пост під Волновахою (Донецька область). На місці загинуло 9 чоловіків. Згодом стало відомо, що військові помирають в лікарнях від отриманих поранень.

У липні 51-ша прийняла бій на Луганщині. Тоді обійшлося без втрат. На кордоні Луганщини з Росією група волинських військових була змушена відступити і перетнула кордон з Росією. Спершу, без розбору, їх охрестили дезертирами і зрадниками, розповівши про це на всю країну. Згодом, під час з’ясування обставин, виявляється, що іншого виходу в них не було, офіцер бригади заявив, що це не дезертирство, і на бік ворога ніхто не переходив: у бійців закінчилися боєприпаси, їжа, якби вони не відступили на територію сусідньої держави, їх би просто не залишилося в живих. Згодом, після повернення на територію України, коли вони відмовилися отримати російське підданство, їх бере в «лещата правосуддя» військова прокуратура. Бійці опиняються в Запоріжжі, під слідством. Потім їх таки відпустили до Володимира-Волинського.

А потім був Іловайськ – «братська могила», як дехто почав називати цю територію. Саме так “відсвяткувала” 51 ОМБ День незалежності України. У той час, коли в Києві проходив військовий показовий парад, бійців оточували. А потім крили з усіх видів озброєння. Саме 24-го серпня на територію України зайшли вже не найманці-бойовики, а регулярна російська армія, ті самі псковські і костромські десантники, які, начебто, «заблукали».

Після низки трагічних подій, Президент України ухвалив рішення щодо 51 ОМБ: частину розформовують. Під час зустрічі з бійцями, Петро Порошенко запевнив, що основою 14-ї механізованої бригади стануть бійці 51-ї бригади, які найкраще себе проявили під час антитерористичної операції на Донбасі. Формуляр і бойовий прапор частини будуть передані в архіви та музеї Міноборони.

До складу 14 бригади має увійти 4 підрозділи 51-шої: реактивний дивізіон, танковий батальйон, протитанкова батарея і рембат. Решта передаватимуться в інші частини. Власне, до складу 14 бригади увійде менше половини бійців 51 ОМБ, свого часу повідомив полковник Яцків.

Одна з останніх подій, завдяки якій «прославилася» частина – вбивство солдата старшим лейтенантом.

Однак, зауважимо, що в історії 51 окремої гвардійської Перекопсько-Харківської Празько-Волинської ордена Леніна двічі Червоного прапора ордена Суворова і Кутузова механізованої бригади 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України є немало героїчних сторінок. Адже саме її бійці звільняли Лисичанськ. Савур-Могилу – стратегічну висоту на Донеччині – захоплювали і утримували ті ж волиняни. Були тут й танкісти, які знищили ворожу техніку і вирвались з котла.

До слова, в Адміністрації президента – близько 150 подань на вручення державних нагород бійцям 51 ОМБ. Готується ще близько півсотні. А волонтери подумують над тим, щобдолучитися до пошуку інформації про героїчні вчинки 51 ОМБ, аби довести що 51 ОМБ – героїчна бригада.

«Волинські новини»




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер